1976 – Yleisradio rakensi uutta radiotaloaan Helsingin Pasilaan. YLEllä akustikkona työskennellyt Juhani Borenius tiedusteli akustiikan jatko-opiskelijakavereiltaan, osaisivatko nämä rakentaa aktiivisen tarkkailukaiuttimen. Ensin Ilpo Martikaisen ja Topi Partasen piti selvittää, mikä moinen laite oli ja kaksi viikkoa myöhemmin ensimmäinen prototyyppi oli valmis. Kaiutin oli puutteineenkin niin lupaava, että YLE kiinnostui toden teolla.
1978 – Genelec Oy perustettiin kahden vuoden tiiviin tutkimus- ja kehitystyön jälkeen ja samalla esiteltiin ensimmäinen aktiivinen tarkkailukaiutinmalli S30. Tämä kaiutin oli aikaansa nähden erittäin edistynyt sekä elektronisesti että akustisesti. Äänensävyn tarkat säätimet, elementtien suojapiirit, kehittyneet vahvistinkytkennät – nämä kaikki ovat olleet osa tarkkailukaiuttimiamme siitä lähtien, kun ne vuonna 1978 kehitettiin.
1985 – Genelecin tehdas rakennettiin Iisalmeen Poroveden rannalle. Tuotannossa oli 12 kaiutinmallia, kuten 1022A. Sen kotelon kehittyneillä, pyöreillä muodoilla haluttiin minimoida diffraktio. Tämä oli lähtökohta itse kehittämällemme Directivity Control Waveguide (DCW™) -teknologialle, jota on siitä lähtien käytetty niin pienissä kuin suurissakin kaiutinmalleissamme. Sen hallitulla suuntaavuudella saadaan tasainen toisto myös kuunteluakselilta sivussa.
1989 – Genelec halusi tulla tunnetuksi ensisijaisesti tarkkailukaiutinvalmistajana, joten saliääniurakoinnista päätettiin luopua vuonna 1989. Urakoinnin parissa vietetyt vuodet olivat opettavaisia, mutta ratkaisu oli oikea. Heti sen jälkeen kun yrityksessä oli päätetty keskittyä tarkkailukaiuttimiin, tarjoutui mahdollisuus suunnitella markkinoiden suuriäänisin ja pienisäröisin tarkkailukaiutin. 1035A esiteltiin Lontoossa vuonna 1989, minkä jälkeen siitä tuli nopeasti hyvin suosittu. Se näytti suunnan uudenlaisille tarkkailukaiuttimille, jotka olivat pienisäröisiä, eivätkä aiheuttaneet värittymistä mutta olivat samalla suuriäänisiä – tätä yhdistelmää ei alalla oltu vielä saavutettu.
1991 – Kehitettiin uusia, pienempiä malleja, joista kirkkain tähti oli ehkäpä kyseisen vuoden 1031A. Se tarjosi tasaisen taajuusvasteen 23 kHz:iin asti, kaksi 120 watin tehovahvistinta ja mahdollisuuden saavuttaa 120 dB:n maksimilähtösignaalin paria kohden 1 metrissä musiikkimateriaalia. Neutraali toisto, laaja taajuuskaista ja hallittu suuntaavuus pienikokoisessa ja luotettavassa pakkauksessa, jonka vastetoleranssi oli tiukka ja huonevasteen säätömahdollisuudet hyvät – malli oli klassikko jo syntyessään. Nykyään sitä pidetään 1990-luvun tärkeimpänä ammattitasoisena äänentoistotuotteena ja se on myös kaikkien nykyaikaisten aktiivisten kaksitiekaiuttimien äiti.
1996 – Genelecin ensimmäinen painevaletusta alumiinista valmistettu malli oli 1029A. Painevaletun alumiinin etuja olivat jäykkyyden ja muiden ominaisuuksien lisäksi suuri sisätilavuus ulkoiseen kokoon nähden. Kevyt metallikaiutin suoriutui vaativasta äänentarkkailusta hyvin pienellä säröllä!
2001 – Aloitimme yhteistyön Harri Koskisen kanssa, joka on aikamme tunnetuimpia teollisia muotoilijoita. Yhteistyön tuloksena syntyi 6040A. Kaareva Minimum Diffraction Enclosure™ -kotelo, kehittynyt DCW™-suuntain, ihanteellinen painevalettu alumiinirakenne, suorituskykyinen refleksiputki, uudet pienisäröiset elementit, joissa oli edistynyt suodintekniikka, monipuoliset ripustusmahdollisuudet ja Iso-Pod™-jalusta (Isolation Positioner/Decoupler) veivät kaksitiekaiuttimet aivan uudelle tasolle.
2002 – Laminar Spiral Enclosure LSE™ -kotelolla varustettu patentoitu 7050A alabassokaiutin osoittautui menestykseksi.
2004 – Markkinoille tuotiin niin ikään Harri Koskisen kanssa suunniteltu 2-tiestudiomonitorien 8000-sarja.
2006 – Genelec Loudspeaker Manager GLM™ -ohjelmisto esiteltiin. Se siirsi koko DSP-järjestelmän hallittavaksi Windows- tai Mac-tietokoneella. Yhdessä AutoCal™-kalibrointiominaisuuden kanssa järjestelmä yhdistää stereo- tai monikanavakokonaisuuden kaikki kaiuttimet alabassokaiuttimia myöten.
2008 – Minimum Diffraction Coaxial MDC™ -elementti kehitettiin. Siinä oli uraauurtava sisäänrakennettu keskiääni-kalvo-kannatus-diskanttielementti.
2009 – 8260A koaksiaalinen kolmitietarkkailukaiutin tuotiin maailmalle. Se sisälsi MDC-elementin ja DCW-suuntaimen, ja sitä pystyi hallitsemaan GLM- ja AutoCal-ohjelmistoilla. Se loi kolmitiejärjestelmille täysin uudet vaatimukset.
2011 – 4000-sarjan asennuskaiuttimet julkaistiin. Ne on suunniteltu vaativiin asennuskohteisiin, kuten hotelleihin, ravintoloihin, klubeille, kokoustiloihin, teattereihin, museoihin jne. Sarjan kaiuttimet ovat luotettavia, tehokkaita ja asentajaystävällisiä. Laaja lisävarustevalikoimamme varmistaa, että ne voi asentaa melkein minne tahansa – pöytätasoille, seinille, kattoon ja niin edelleen.
2012 – Esiteltiin Smart Active Monitor SAM™ -konsepti. SAM on markkinointitermi, joka auttaa hahmottamaan näiden kaiuttimien kykyä ja älykkyyttä sopeutua automaattisesti akustiseen ympäristöön. SAM-älykaiuttimia voi ohjata digitaalisesti, jolloin käyttäjä voi rakentaa joustavan tietokoneella ohjattavan aktiivikaiutinverkoston, joka sopii kaikkiin työskentelytyyleihin ja asiakasvaatimuksiin.
2013 – Esiteltiin M-sarjan Natural Composite Enclosure (NCE™) -kotelo, jonka materiaali oli valmistettu täysin kierrätettävästä puukomposiitista ruiskuvalumenetelmällä. Otimme käyttöön myös älykkään signaalintunnistuksen (Intelligent Signal Sensing, ISS™). Se seuraa tulosignaalia ja tunnistaa kaiuttimen käytössä, muussa tapauksessa se siirtyy valmiustilaan ja vähentää näin sähkönkulutusta. Lue lisää Genelecin innovaatioista kestävän kehityksen hyväksi.
Päivitetyt 6010B ja 5040B esiteltiin myös vuonna 2013 ja ne jatkavat edelleen tuotannossa G- ja F-sarjan Home Audio -tuotteina. G- ja F-sarja tuovat ammattitason äänen kotiympäristöön ja ne sopivat täydellisesti musiikista, elokuvista tai peleistä nauttimiseen.
2014 – Genelecin aktiivinen 1031A-kaksitiekaiutin sai paikan TECnology Hall of Famessa. Lue lisää Genelecin saavuttamista yritys- ja tuotepalkinnoista. Samana vuonna lanseerattiin pieni mutta tehokas 8010A, joka puristaa pro-suorituskyvyn kevyeksi ja helposti mukana kulkevaksi paketiksi. Se korvasi 6010:n valikoimamme kompakteimpana studiomonitorina ja se on jatkuvasti yksi suosituimmista malleistamme – sitä näkee niin kotistudioissa, pöytäkoneiden lisänä, editointitiloissa kuin radio-/TV-tuotannon lähetysautoissa kaikkialla maailmassa.
2015 – Hämmästyttävä ja vallankumouksellinen kolmitiekaiutin 8351A esiteltiin vuonna 2015. Se oli ensimmäinen The Ones. Sen ainutlaatuinen etulevyn muotoilu kätkee sisäänsä kaksi kilparadan muotoista bassokaiutinta, joiden välissä on koaksiaalinen keskialue/diskanttiyksikkö. Tämä tarjoaa laajan ja värittömän sweet potin sekä suorituskyvyn, joka voidaan optimoida huoneeseesi sopivaksi GLM-kalibrointiohjelmistomme avulla. Ikoninen 8351A edusti valtavaa edistystä kompaktissa studiomonitoroinnissa.
2017 – The Ones -tuoteperhe julkaistiin Lontoossa, edustaen neljänkymmenen vuoden tutkimus- ja kehitystyön huipentumaa.
2018 – Genelec Oy 40 vuotta. The Ones -sarja voitti TEC Award -gaalassa Outstanding Technical Achievement Studio Monitor -kategoriassa. 7050C esiteltiin; siinä on sama kestävyys ja äänenpaineen suhde kuin sen rakastetussa edeltäjässään 7050B:ssä, ja sen lisäetuina ovat pienempi särö ja laajempi taajuusvaste korkeammalla äänenvoimakkuuden tasolla. #GenelecMoments-roadshow kiersi 16 kaupunkia Suomessa ja Ruotsissa tarjoten vierailijoille mahdollisuuden kokeilla äskettäin julkistettuja tuotteita, mukaan lukien S360-kaiuttimet ja 7382-subwooferit.
2019 – Smart IP -teknologia esiteltiin AV-markkinoille. Se on kaiutinratkaisu, jonka avulla voidaan käyttää yhtä standardia CAT-kaapelia äänen, virran ja kaiuttimien hallintaan. Samana vuonna lanseerattiin myös innovatiivinen Aural ID -teknologia, joka tuo kuulokekuunteluun enemmän personointia, tarkkuutta ja luotettavuutta. Taltioimalla ja analysoimalla pään, korvien ja ylävartalon henkilökohtaiset ominaisuudet, tuloksena oleva Aural ID -tiedosto integroituu DAW-laitteeseen ja tarjoaa täysin personoidun kuuntelukuuntelukokemuksen, jossa on paljon luonnollisempi tilan ja äänen suunnan tunne. The Ones -perheeseen tulivat mukaan päivitetty 8351B ja uusi lippulaiva, studiomonitorien maailman huippua edustava 8361A sekä W371A-bassokaiutinjärjestelmä.
2020 – Tehtaan laajennus lisäsi merkittävästi varastointi- ja logistiikkatoimintojemme tilaa ja koko tehdas saa nyt virtansa pelkästään kestävästä energiantuotannosta. 1235A studiomonitori esiteltiin samana vuonna. Se yhdistää ikonisen 1035:n klassisen äänen Smart Active Monitor -tekniikan tehoon ja joustavuuteen. Julkaisimme myös upeat RAW-mallit studio-, AV- ja G-sarjan kotituotteista. Kierrätetty alumiini ja luonnollinen viimeistely ilman maalausta tekevät niistä visuaalisesti ainutlaatuisia ja erityisen ympäristöystävällisiä.
2021 – GLM-huoneenkalibrointiohjelmisto juhlisti 15-vuotista matkaansa uudella 4.1-päivityksellä. Päivitys sisälsi mm. uuden Autocal 2 -kalibrointialgoritmin. Julkaisimme uuden Signature-sarjan, joka sisältää kokoelman Genelecin klassikoita päivitettynä uusimmalla tekniikalla. Ensimmäisenä esiteltiin 6040R-jalustakaiutin, joka on uudelleenversiointi alkuperäisestä 6040A:sta.