Testisignaalit

Voit ladata tältä sivulta neljä bassotaajuuksien toiston arviointia helpottavaa MP3-äänitiedostoa. Ne sopivat sekä kokoaluekaiuttimien että alabassokaiuttimilla varustettujen järjestelmien tutkimiseen. Signaali sisältää vain yhden taajuuden eli sävelen.

Yksittäiset taajuudet

Ensimmäinen testisignaali boink.mp3 on kokoelma yksittäisiä taajuuksia. Jokainen äänistä on 10 jakson pituinen. Signaalissa käytettävät taajuudet ovat 16, 18, 20, 22, 26, 30, 35, 40, 45, 50, 60, 70, 80, 90, 100, 120 ja 150 Hz. Jokaisen taajuuden jälkeen on pieni tauko, jonka aikana järjestelmäsi ehtii toipua kuormituksesta. Soittaessasi tätä signaalia kiinnitä huomiota äänen puhtauteen. Kaikkien taajuuksien tulisi soida puhtaasti ja samalla äänenvoimakkuudella. Jos kuulet säröä tai ylimääräistä kohinaa, tarkista sekä kaiutinjärjestelmäsi että huone. Häiriön aiheuttaja voi olla kaiutin, huoneessa resonoiva rakenne tai jopa audiolaitteiston sähköinen osa. Signaali on erittäin hyödyllinen myös järjestelmän maksimisuorituskykyä testattaessa, koska signaali ei ole jatkuva. Se kuormittaa järjestelmää kuten musiikkimateriaali, mutta on kuitenkin analyyttinen ja tarkasti määritelty. Aloita pienillä voimakkuuksilla ja kasvata äänitasoa. Huomaatko eroja?

Lataa boink.mp3 ›

Taajuuspyyhkäisy

Toinen testisignaali sweep1.mp3 sisältää taajuuspyyhkäisyn, joka muuttuu lineaarisesti 10 hertsistä 150 hertsiin. Äänen voimakkuus pysyy samana. Käytä tätä signaalia selvittääksesi, soiko jokin taajuus selvästi muita kovempaa, kuinka hyvin äänenvoimakkuus säilyy vakiona taajuuden muuttuessa ja onko kuuntelupaikalla havaittavissa selviä taajuusvasteen vaimentumia tai korostumia. Voit myös tarkastaa onko huoneessasi haitallisesti resonoivia huonekaluja tai esimerkiksi verhotankoa, joka resonoi tietyllä taajuudella.

Lataa taajuuspyyhkäisy ›

Vaaleanpunainen kohina

Kolmas testisignaali pink.mp3 sisältää taajuuspainotettua kohinaa (engl. pink noise). Tällaisen kohinan tehotiheys pysyy vakiona taajuuden suhteen (jokaisella oktaavilla yhtä suuri teho, taso vähenee 3 dB/oktaavitaajuuden kasvaessa). Siksi se paljastaa pienetkin taajuusvasteen erot hyvin selvästi. Signaalia kannattaa käyttää A/B-testiperiaatteella ja sillä voi erinomaisesti tutkia esimerkiksi äänentoistojärjestelmään tehdyn muutoksen tai säädön vaikutusta. Taajuusvasteominaisuuksiltaan tämä kohina on verrattavissa normaaliin musiikkiin, ja se rasittaa äänentoistojärjestelmää samalla tavoin. Signaalia voi käyttää myös spektrianalysaattorin kanssa äänijärjestelmän kalibroimiseen.

Lataa vaaleanpunainen kohinatiedosto ›

85 Hz:n siniaalto

Neljäs signaali 85Hz_sinewave.mp3 on 85 hertsin testisignaali, jota voidaan käyttää apuna Genelec-alabassokaiuttimien vaiheen säädössä. Joissakin alabassokaiutinmalleissa ei ole sisäänrakennettua testiääntä, joten 85 Hz:n testiääni on hyödyllinen vaiheen säädössä. Tarkemmat ohjeet säädön toteuttamisesta löydät alabassokaiuttimen käyttöohjeesta. Signaali on voimakas, joten kannattaa aloittaa pienellä äänenvoimakkuudella.

Lataa 85 Hz siniaalto ›