null OLVI-säätiön Panimomuseoon Genelecin äänentoisto

OLVI-säätiön Panimomuseoon Genelecin äänentoisto


Immersiivinen ääni-installaatio OLVI-säätiön Panimomuseossa yhdistää paikallisen perinteen ja Genelecin tinkimättömän äänenlaadun – yritysten kotikaupungissa Iisalmessa.

OLVI-säätiön Panimomuseo on ehdoton kohde kaikille oluen ystäville. Iisalmessa, Genelecin kotikaupungissa sijaitseva museo avaa kiehtovalla tavalla suomalaisen oluenvalmistuksen historiaa ja kulttuuria. Se on myös Suomen ainoa yleisölle avoin panimomuseo. Museon tarina ei rajoitu pelkästään maltaasta tuoppiin, vaan se korostaa oluen merkitystä niin suomalaisessa kulttuurissa kuin kaupallisessa kehityksessäkin.

Museon ytimessä on täysin uusi moniaistinen Olvin henki -näyttely, joka sijoittuu erityisesti tätä tarkoitusta varten suunniteltuun viisikulmaiseen tilaan. Valon, kuvan, liikkeen ja tilallisen äänen keinoin se kertoo tarinan Suomen viimeisestä itsenäisestä suurpanimosta – ja tekee sen Genelecin huippuluokan kaiutinjärjestelmän voimin.

Projektin teknisestä suunnittelusta vastasi 4business Oy:n operatiivinen johtaja Janne Lankinen yhdessä luovan kumppanin OiOi Collective Oy:n kanssa. “Tämä oli alusta asti hyvään yhteistyöhön pohjautuva prosessi”, Lankinen kertoo. “OiOi vastasi käsikirjoituksesta, visuaalisesta ilmeestä ja äänimaisemista, kun taas me rakensimme teknisen selkärangan. Kaikki toteuttajat toimivat tiiviissä yhteistyössä varmistaakseen, että teknologia ja arkkitehtuuri muodostavat saumattoman kokonaisuuden.”

Genelecin äänenlaatu on maailmanluokkaa, ja luotettavuus on jotain, johon olemme voineet nojata jo vuosia.

Olvi Museum web image 1

Iisalmelaiselle Lankiselle valinta Genelecistä oli selvä: “Päätös oli helppo. Genelecin tehdas on vain muutaman kilometrin päässä, äänenlaatu on maailmanluokkaa, ja luotettavuus on jotain, johon olemme voineet nojata jo vuosia. Käytimme Smart IP -sarjan aktiivikaiuttimia, mikä mahdollisti koko järjestelmän virran syötön ja signaalin siirron yhden verkkokaapelin kautta – ilman erillisiä vahvistimia tai ylimääräisiä kaapelointeja. Se teki asennuksesta suoraviivaisen ja järjestelmästä pitkäikäisen.”

Installaatiossa hyödynnettiin muun muassa Genelecin 4420-, 4430-malleja ja 4436-riippukaiuttimia. Immersiivisessä tilassa – jossa viisi epäsymmetristä näyttöpintaa muodostavat 180 asteen visuaalisen kokemuksen – asennettiin lisäksi viisi AIW26-seinäkaiutinta, kahdeksan 4430-mallia sekä neljä seinään asennettavaa 5041-subwooferia. “Jokainen näyttö toistaa omaa sisältöään, joten kaiuttimien sijoittelu oli kriittistä”, Lankinen kertoo. “Puheen täytyi kuulostaa luonnolliselta ja tulla oikeasta suunnasta, riippumatta siitä missä kävijä seisoo. Alataajuudet piti myös hallita tarkasti – erityisesti huoneen epäsymmetrisen muodon vuoksi. Käytimme kaarevaa subwoofer-asetelmaa tasaisen bassotoiston varmistamiseksi.”

Kokemuksen syventämiseksi lattian alle asennettiin neljä Clark Synthesis -värähtelyelementtiä, jotka reagoivat ääniraitaan ja tuovat äänen kirjaimellisesti jalkojen alle. “Moni hätkähtää tai hymyilee, kun huomaa tuntevansa äänen jaloissaan”, kertoo OiOi Collectiven Aki Päivärinne, joka vastasi äänisuunnittelusta. “Efekti on hienovarainen, mutta tuo kokemukseen aivan uuden tason.”

Olvi Museum web image 3

Museon jokainen tila äänitettiin ja miksattiin täysin erikseen – ei siis Atmos-formaattia tai valmiita ratkaisuja. “Tässä projektissa kaikki toteutettiin kanavakohtaisesti jokaista kaiutinta varten”, Lankinen sanoo. “4business rakensi toistojärjestelmän juuri tätä varten – ja teki siitä samalla käyttäjäystävällisen.”

Käytettävyys olikin keskiössä, sillä museo toimii täysin itsenäisesti ilman henkilökuntaa. “Nykyteknologian ja automaation ansiosta yhä useampi pieni museo toimii ilman päivystävää henkilökuntaa”, Lankinen kertoo. “Aamuisin ravintolan henkilökunta käynnistää kaiken yhdellä napin painalluksella. Vierailija voi sitten valita kosketusnäytöltä, katsooko elokuvan vai lähteekö panimokierrokselle – ja järjestelmä säätää äänen, sisällön ja valaistuksen automaattisesti.”

Äänellinen tarinankerronta jatkuu myös immersiivisen huoneen ulkopuolella. Raaka-aineita esittelevässä tilassa kuusi Genelec 4420 -kaiutinta ja kaksi 7350-subwooferia luovat tunnelmallisen äänimaiseman, joka tuo mieleen viljan, humalan ja käymisprosessin tuoksut. Kellaritilassa neljä 4420-kaiutinta muodostavat Lankisen mukaan surrealistisen äänimaiseman – kuin kuulisi käymisprosessin sisältä päin.

Teknisesti monipuolisin osa on "koneiden sinfonia", kineettinen audiovisuaalinen installaatio, joka on rakennettu pelkästään OLVI:n tehdasäänistä. Kahdeksan 4420-kaiutinta ja kaksi 7350-subwooferia luovat rytmikkään kokonaisuuden panimon koneiston äänistä.

Kun kaikki toimii, ihmiset eivät kiinnitä huomiota teknologiaan – he uppoutuvat tarinaan. Juuri se on tavoitteemme.

Olvi Museum web image 2

Kaikki ääni miksattiin Genelecin tarkkaa toistoa varten: “Kaiuttimen laatu todella ratkaisee tällaisessa projektissa”, Päivärinne painottaa. “Kun kaikki toimii, ihmiset eivät kiinnitä huomiota teknologiaan – he uppoutuvat tarinaan. Juuri se on tavoitteemme.”

OLVI-säätiön näkökulmasta kyseessä on valtava muodonmuutos: “Entinen näyttely oli kolmekymmentä vuotta vanha, ja tilaa pidettiin pimeänä ja ankeana”, kertoo säätiön edustaja Mervi Toivainen. “Uudistettu museo kutsuu kävijän sisään. Tila on moderni mutta lämmin – se elää. Palaute on ollut upeaa, ja vieraat viipyvät usein pidempään kuin suunnittelivat.” Panimomuseo sijaitsee vain lyhyen kävelymatkan päässä Iisalmen torilta ja on maksuton.

Tämä projekti on hieno esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun paikallinen kulttuuri, tekninen huippuosaaminen ja luova tarinankerronta kohtaavat – Iisalmessa, juuri siellä missä Genelecin tarina alkoi. “Tuntui oikealta yhdistää OLVI, Genelec, OiOi ja 4business tähän projektiin”, Lankinen kiteyttää. “Jokainen toi mukaan oman osaamisensa, ja yhdessä loimme jotain pysyvää Iisalmeen.”

Olvi Museum web image 4


Liittyvät tuotteet