Äärimmäisen hienostunut ratkaisu alataajuuksien suorituskyvyn parantamiseen. W371:n avulla voit lopultakin sanoa hyvästit haitallisille bassotoiston ongelmille huoneessasi.
W371A SAM™ Bassokaiutinjärjestelmä

Smart Active Monitor (SAM™)

Optimized Amplifiers

SPL
120 dB

Taajuusvaste
23 Hz - 500 Hz (-6 dB)

Mitat
H 1108 x W 400 x D 400 mm, (muunna tuumiksi)

Täydellistä hallintaa koko äänikaistalle
Adaptiivinen W371A-bassokaiutin on todella ainutlaatuinen konsepti, joka on suunniteltu erityisesti täydentämään saumattomasti 8341A-, 8351B- ja 8361A-monitoreja. Näiden kanssa W371A tuottaa koko äänikaistan tarkkailujärjestelmän, jossa on vertaansa vailla oleva äänen neutraalius sekä erinomainen suuntaavuuden ja huoneakustiikan vaikutusten hallinta. Nyt studioon voidaan tuoda päämonitorin edut samalla, kun kaiuttimet voidaan sijoittaa optimaalisesti tarkkaamoon ja on mahdollista vaihtaa lähikuuntelusta päämonitorikuunteluun ilman että äänikuva siirtyy.

Valitse optimaalinen toimintatapa
W371A on mitoitettu toimimaan The Ones -sarjan kaiuttimen jalustana (mitat 1108 x 400 x 400 mm) ja sisältää kaksi suorituskykyistä bassoelementtiä, joista yksi suuntautuu eteenpäin ja toinen taakse. W371A tarjoaa valikoiman tapoja räätälöidä kuunteluhuoneen neljän alimman kriittisen oktaavin äänentoistoa. W371A tarjoaa kolme erilaista toimintatapaa, joista voit valita tarpeisiisi sopivan: Voit painottaa tasaista taajuusvastetta ja vaimentumien välttämistä bassotaajuuksilla, jatkaa päämonitorien suuntaavuutta matalille taajuuksille asti tai minimoida huoneen rajapinnoista tulevia heijastuksia. Valintasi mukaisesti GLM laskee W371A:lle sopivimman suuntakuvion ja muut säädöt, ottaen huomioon sekä monitorikaiuttimien, että kuuntelupaikan sijainnin.
Genelec
W371A SAM™ Bassokaiutinjärjestelmä tummanharmaa
W371A SAM™ Bassokaiutinjärjestelmä musta
W371A SAM™ Bassokaiutinjärjestelmä valkoinen
1 x W371A bassokaiutin
1 x virtajohto 1,8 m
1 x RJ45 kaapeli 5 m
1 x käyttöohje
1 x The Ones -esite
8 x kaapelinpidikkeet + 16 x ruuvit
W371A SAM™ Bassokaiutinjärjestelmä
Palkinnot

W371A Adaptive Woofer System has won the Studio Monitor category of 2021 NAMM TEC Awards.
Tekniset tiedot

SPL
120 dB

Vahvistimen teho
2 X 400 W Basso (Class D)

Taajuusvaste
23 Hz - 500 Hz ("-6 dB")

Taajuusvasteen tarkkuus
± 3 dB

Kaiutinelementtien mitat
⌀ 356 mm Basso + ⌀ 305 mm Basso (muunna tuumiksi)

Mitat
H 1108 x W 400 x D 400 mm, (muunna tuumiksi)

Paino
61 kg / 134.5 lb

Liitännät
1 x XLR Analoginen Sisääntulo
1 x XLR Analoginen Ulostulo
1 x XLR AES/EBU Sisääntulo
1 x XLR AES/EBU Ulostulo
2 x RJ45 Ohjaus
W371A SAM™ Woofer System
Tekniset tiedot
Järjestelmän tiedot
Taajuusvaste
(± 3 dB)
Alarajataajuus -6 dB
23 Hz
Ylärajataajuus -6 dB
500 Hz

SPL
Maksimiäänenpaine Maximum peak SPL output with pink noise, measured in half space at 1 meter. (Long term output is limited by driver unit protection circuitry)
≥123 dB
Hetkellinen maksimiäänenpaine Maximum short term sine wave SPL output averaged 100 Hz to 500 Hz, measured in half space at 1 meter.
≥120 dB
Akustinen pohjakohinataso
Akustinen pohjakohinataso Self generated noise level in free space at 1 m on axis (A-weighted)
≤15 dB
Paino
Paino61 kg (134.5 lb)
Mitat
Korkeus
1108 mm
Leveys
400 mm
Syvyys
400 mm

Kotelo
Kotelomateriaali
MDF
Kaiutinelementit
Kaiutinelementtityyppi
Cone
Halkaisija
356 mm
Kaiutinelementtityyppi
Cone
Halkaisija
305 mm
Suuntaavuus


Harmoninen särö
Vahvistimet
Vahvistimet
2 x 400 W Class D
Käyttöjännite
100-240 VAC 50/60Hz
Tehonkulutus
ISS-valmiustilassa
≤2 W
Ilman kuormaa
≤40 W
Täysi kuormitus
600 W
Jakosuodin
Liitännät
Sisääntulo Analogue signal input connector XLR female, balanced 10 kOhm
Ulostulo
Sisääntulo Digital signal input connector XLR female 110 Ohm
Ulostulo Digital signal output / Thru connector XLR male 110 Ohm
2 x Ohjaus
Tarkempia lisätietoja lisäksi tuoteoppaissa.
Avainteknologiat

Smart Active Monitor (SAM™)

Optimized Amplifiers

Protection Circuitry

Intelligent Signal Sensing (ISS™)

Active Crossovers

Laminar Integrated Port (LIP™)

Reflex Port Design

Room Response Compensation
Smart Active Monitor (SAM™) älykkäät kaiutinjärjestelmät sisältävät automaattisen kalibroinnin akustiseen ympäristöön.
Kuluneen vuosikymmenen aikana sisällöntuotannon tarve on kasvanut ennätyslukemiin maailmanlaajuisesti. Tämä on aiheuttanut suuria muutoksia tuotantoyksiköiden toimintatapoihin kasvaneen työmäärän suorittamiseksi. Kasvava osa tuotannoista tehdään entistä pienemmissä työskentely-ympäristöissä. Tämä lisää merkittävästi huoneakustisia ongelmia jolloin äänentarkkailun luotettavuus heikkenee. Äänitarkkailijan tulisi pystyä luottamaan aukottomasti kaiutinjärjestelmään, jonka tulee tuottaa värittymätöntä ja särötöntä ääntä käytetystä äänenpaineesta riippumatta.
Huolellinen elektroakustinen suunnittelu toimii perustana kaikille 1200, 8200, 8300, 7200 ja 7300 –sarjojen älykkäille tarkkailukaiutintuotteille. SAM™ järjestelmän poikkeuksellisiin ominaisuuksiin kuuluu muun muassa kalibrointitoiminnallisuus Autocal™, joka mittaa ja sovittaa tarkkailukaiuttimet automaattisesti akustiseen ympäristöön kompensoiden tasoerot, viive-erot, taajuusvasteiden poikkeamat sekä subwoofereiden vaiheet.
SAM™ järjestelmiä ohjataan Genelecin Loudspeaker Manager (GLM™) ohjausverkkoa ja -sovellusta käyttäen, joka mahdollistaa äärimmäisen joustavan ja luotettavan monitorointijärjestelmän luomisen. GLM 3 on intuitiivinen tarkkailukaiuttimien hallintasovellus, joka mahdollistaa jopa 45 SAM™ -tuoteperheen tarkkailukaiuttimen ja subwooferin kytkemisen järjestelmään. Autocal™ automaattisen kalibrointitoiminnallisuuden lisäksi GLM 3 sovellus tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden säätää monipuolisesti tasoja, viiveitä sekä äänenvärisuodattimia. Parametrit ja asetukset voidaan tallentaa sekä tietokoneelle, että myös jokaiseen yksittäiseen GLM™ -ohjausverkkoon liitettyyn tarkkailukaiuttimeen ja subwooferiin. Tällöin ohjausverkkoa ja sovellusta ei välttämättä tarvita varsinaista tarkkailutyötä tehtäessä.
Kaikkia SAM™ järjestelmän tarjoamia toimintoja sekä äänen väriä voidaan säätää käyttäjän tarpeiden mukaisesti. Jopa työskentelytilan ja akustisen ympäristön vaihtuessa SAM™ teknologia auttaa sinua saavuttamaan parhaan mahdollisen ja johdonmukaisesti käyttäytyvän äänentarkkailujärjestelmän, joka tarjoaa neutraalin äänikuvan sekä todella alhaisen särötason.
Genelecin SAM™ -tuoteperhe tarjoaa kattavan, ratkaisukeskeisen ja älykkäästi verkottuvan järjestelmäkokonaisuuden, joka mahdollistaa sekä analogisen että digitaalisen signaalitien käyttämisen erilaisissa työskentely-ympäristöissä.
Elementtikohtaisesti optimoidut tehovahvistimet.
Elektroniset jakosuotimet jakavat audiosignaalin taajuuskaistan osiin, jotka voidaan ohjata erillisiin vahvistimiin. Vahvistimet on liitetty kyseiselle taajuuskaistalle optimoituihin muuntimiin.
Tyypillisessä kaksitiekaiuttimessa aktiivinen jakosuodin tarvitsee kaksi vahvistinta: yhden bassoelementille ja toisen diskanttielementille. Vahvistimet liitetään suoraan aktiivikaiuttimien elementteihin, jolloin vahvistimien kuormitus on tunnettu ja yksinkertaisempi. Jokaisella elementtikohtaisella vahvistimella on vain rajallinen taajuusalue, jota se vahvistaa (vahvistin sijoitetaan aktiivisen jakosuotimen taakse), mikä yksinkertaistaa rakennetta.
Aktiivisella rakenteella on useita etuja:
- Vahvistimet liitetään suoraan kaiutinelementteihin, mikä tehostaa vahvistimien elementin äänikäämin vaimennuksen hallintaa ja vähentää dynaamisten muutosten esiintymistä elementin sähköominaisuuksissa. Se saattaa parantaa järjestelmän siirtymävastetta.
- Vahvistimen lähtövaatimukset ovat pienemmät. Kun energiaa ei mene hukkaan passiivisen jakosuotimen komponenteissa, vahvistimen tehovaatimukset ovat huomattavasti pienemmät (jopa puolta pienemmät joissakin tapauksissa) ilman, että kaiuttimen akustinen teho heikkenee. Tämä saattaa pienentää kustannuksia ja parantaa äänenlaatua ja järjestelmän luotettavuutta.
- Kun vahvistimen ja elementin välissä ei tapahdu hävikkiä, saavutetaan äärimmäinen akustinen tehokkuus.
- Aktiivinen teknologia pystyy tuottamaan ylivoimaisen äänentoiston suhteessa kokoon ja matalaan alarajataajuuteen.
- Kaikki kaiuttimet toimitetaan tehtaalla sovitettuina järjestelminä (vahvistimet, jakosuotimet ja kotelo-elementtijärjestelmät).
Yliohjauksen suojapiiri takaa turvallisen käytön ja elementtien pitkäikäisyyden.
Kriittisissä audiotuotantoympäristöissä on ratkaisevaa, että monitorointijärjestelmä on luotettava ja aina käytettävissä. Yksi tärkeimmistä syistä Genelecin menestykseen lähetystarkkaamokäytössä on tuotteidemme luotettavuus. Luotettavuuden takeena on sisäinen suojapiiri, joka on ollut kaikissa tuotteissa vuodesta 1978 lähtien.
Suojapiiri ehkäisee elementtien vikatiloja havaitsemalla signaalitasoja. Mikäli signaalissa esiintyy yhtäkkisiä piikkejä tai jatkuvia liian korkeita tasoja, suojapiiri laskee signaalin tasoa automaattisesti. Suojapiirin toiminta ei luonnollisestikaan vaikuta äänenlaatuun millään tavalla työskenneltäessä kaiuttimen määritellyissä käyttöolosuhteissa. Se vain ehkäisee signaaleja rikkomasta kaiutinta.
Suojapiirin ominaisuudet ja edut:
- Laskee signaalin tasoa tarvittaessa (esimerkiksi kun elementin äänikäämin lämpötila saavuttaa turvarajan), mikä parantaa kaiuttimen luotettavuutta merkittävästi.
- Jokaisen kaiuttimen ja alabassokaiuttimen sopiva suojapiirirakenne sallii järjestelmän äänitason maksimoimisen.
Intelligent Signal Sensing (ISS™) -valmiustilatoiminto vähentää virrankulutusta.
Genelec kehitti vuonna 2013 Intelligent Signal-Sensing -piirin, joka täyttää sekä ErP-direktiivin vaatimukset että Genelecin omat direktiiviä tiukemmat vastuullisuusvaatimukset.
ISS™-piiri seuraa kaiuttimien signaalinsyöttöä ja havaitsee, milloin signaali on käytössä. Jos ISS-piiri ei havaitse audiosignaalia hetkeen, se asettaa kaiuttimen valmiustilaan, jossa kaiuttimen virrankulutus on alle 0,5 wattia. Kun syöttösignaali havaitaan, kaiutin kytkeytyy päälle itsestään. Kaiutinjärjestelmä alkaa siis säästää sähköä heti, kun työskentely katkeaa.
Jokaisen kaiuttimen taustalevyssä on huonevasteen säätimien vieressä ISS Disable -kytkin. Kun päävirtakytkin on asennossa ON, ISS™-toiminto on oletusarvoisesti päällä.
Jos ISS-toimintoa ei haluta käyttää, se voidaan poistaa käytöstä kääntämällä ISS Disable -kytkin asentoon ON. Tällöin kaiuttimen virransyöttöä ohjataan päävirtakytkimestä.
Päävirtakytkin katkaisee kaiuttimen virransyötön kokonaan.
Aktiivisessa jakosuotimessa käsitellään linjatasoista signaalia.
Aktiiviset jakosuotimet jakavat audiosignaalin taajuuskaistoihin, jotka ohjataan erillisiin tehovahvistimiin. Vahvistimet on kytketty kyseiselle taajuuskaistalle optimoituihin kaiutinelementteihin.
Aktiivikaiuttimissa käytetään sekä digitaalisia että analogisia jakosuotimia. Genelecin digitaalisissa aktiivijakosuotimissa on myös muita signaalinkäsittelytoiminnallisuuksia, kuten elementtien suojaus, lentoaikakompensointi ja taajuuskorjaus.
Genelecin analogisissa aktiivijakosuotimissa perustuu elektronisiin komponentteihin, jotka käsittelevät matalatasoista signaalia ennen tehovahvistusta. Aktiiviset jakosuotimet eroavat toimintaperiaatteeltaan passiivisista jakosuotimista, joissa käsitellään voimakkaita signaaleja, suurta virtaa ja toisinaan myös suurta jännitettä.
Tyypillisessä kaksitiekaiuttimessa tulosignaali jakosuodatetaan kahdelle erilliselle tehovahvistimelle, joista toinen ohjaa bassoelementtiä ja toinen diskanttielementtiä.
Aktiivisella jakosuodinteknologialla on useita etuja:
- Elementin sähködynaamiset muutokset eivät vaikuta taajuusvasteeseen.
- Signaalia voidaan säätää joustavasti käytettävän elementin ominaisuuksien mukaisesti.
- Jokaisen elementin tulosignaali prosessoidaan ja vahvistetaan yksilöllisesti. Yksittäisten elementtien signaalit eivät häiritse toisiaan, mikä vähentää keskeismodulaatiosäröä ja yliohjausongelmia.
- Elementtien välisiä herkkyyseroja voidaan kompensoida.
- Elementin ominaisuuksiin liittyviä taajuus- ja vaihevasteen poikkeamia voidaan kompensoida halutulla päästökaistalla.
- Aktiivinen jakosuodin mahdollistaa lisäksi taajuusvasteen säätämisen sekä kaiuttimen optimoinnin kaiutinjärjestelmään ja erilaisiin kuunteluympäristöihin ilman ulkoisia taajuuskorjaimia. Tuloksena on yksinkertainen, luotettava, tehokas, tarkka ja johdonmukaisesti käyttäytyvä aktiivikaiutinjärjestelmä.
Laminar Integrated Port (LIP™) -rakenne mahdollistaa tarkan bassotoiston.
Genelec käytti bassorefleksirakennetta jo ensimmäisessä tarkkailukaiuttimessaan S30:ssa vuonna 1978. Genelec on siitä lähtien tutkinut ja kehittänyt refleksiputken suorituskykyä sekä tehokkuutta.
Tyypillinen refleksiviritetty kotelo sisältää refleksiputken ja ulostuloaukon. Turbulenssin välttämiseksi refleksiputkessa ei tule olla teräviä kulmia, sillä ne aiheuttaisivat virtausääniä, kompressiota ja säröä. Virtausnopeuden minimoimiseksi putken poikkipinta-alan täytyy olla suuri. Kaiutinkotelon koko rajoittaa usein refleksiputken pituutta.
M-sarjan aktiivisissa tarkkailukaiuttimissa edellä mainitut ongelmat on ratkaistu kahdella refleksiputkella ja suurilla ulostuloaukoilla. Uusi patenttia odottava Laminar Integral Port (LIP™) -refleksirakenne on suunniteltu tietokonepohjaisilla virtauselementtimalleilla ja tuloksena on erittäin matala särötaso ja suuri hyötysuhde myös suurilla äänenpaineilla käytettäessä.
Refleksikanavat integroidaan Natural Composite Enclosure (NCE™) -koteloon ruiskuvaluvaiheessa, jolloin erillisiä lisäkomponentteja ei tarvita. M-sarjan aktiivikaiuttimet asetetaan tasolle aina pystyasentoon. Kaiutin voidaan sijoittaa seinää vasten ja refleksiputket avautuvat kaiuttimen alle.
Uusi Laminar Integrated Port (LIP™) -bassorefleksirakenne tarjoaa erittäin tarkan matalien taajuuksien toiston.
Edistynyt refleksiputken muotoilu parantaa bassotoiston ulottuvuutta.
Genelec käytti bassorefleksirakennetta jo ensimmäisessä tarkkailukaiuttimessaan S30:ssa vuonna 1978. Genelec on siitä lähtien tutkinut ja kehittänyt refleksiputken suorituskykyä sekä tehokkuutta. Kehitystyön tavoite on ollut parantaa bassotoiston ulottuvuutta ja äänenpainekapasiteettia erinomaisen matalien taajuuksien artikulaation ja tarkkuuden tuottamiseksi.
Sekä bassoelementti että refleksiaukko vaikuttavat refleksikotelon kokonaissäteilyyn. Suurin osa säteilystä on lähtöisin elementistä, mutta refleksikotelon resonanssitaajuudella elementin liikepoikkeaman amplitudi on pieni, jolloin suurin osa säteilystä tulee aukosta.
Virtausnopeuden minimoimiseksi putken poikkipinta-alan täytyy olla suuri. Kaiutinkotelon koko rajoittaa usein refleksiputken pituutta.
Pitkä kaareva refleksiputki maksimoi ilmavirtauksen, jotta kaiutin pystyy tuottamaan syvän bassotoiston ilman kompressiota. Putki päättyy leveään pyöreäreunaiseen aukkoon, joka sijaitsee kotelon takana minimoiden putken virtausääniä ja tuottaen erinomaisen bassoartikulaation.
Putken kaareva muoto on tarkoin suunniteltu ja se vähentää virtausääniä, kompressiota ja säröä. Putken sisäpään muotoilu minimoi suorille refleksiputkille tyypillisiä yskähdysääniä ja turbulenssia.
Huolellisesti suunniteltu refleksiputken rakenne vähentää bassoelementin liikepoikkeamaa ja parantaa matalien taajuuksien toiston lineaarisuutta sekä äänenpainekapasiteettia.
Huonevasteen kompensointi mahdollistaa kaiuttimen sovittamisen akustiseen ympäristöön.
Huoneakustiikan ja kaiuttimen säteilyn välinen suhde on monimutkainen asia. Jokainen tila vaikuttaa tarkkailukaiuttimen vasteeseen omalla tavallaan – esimerkiksi heijastavat ja vaimentavat tilat – samoin kuin kaiuttimen sijoittaminen seinää vasten tai irti seinästä.
Kaikissa Genelecin kaiutinjärjestelmissä on huonevasteen korjaus, joka kompensoi tilan vaikutuksia äänentoistoon ja tuottaa tasaisen taajuusvasteen kuuntelupaikassa.
Analogiset järjestelmät
Genelecin analogiset kaiutinjärjestelmät tarjoavat monipuoliset huonevasteen säätömahdollisuudet. Säätömahdollisuuksia ovat (kaiutinmallista riippuen):
- Bass Roll-Off ja Bass Tilt
- Treble Tilt ja Treble Roll-Off
- Bass Level
- Midrange Level
- Treble Level
- Desktop Control
Matalilla taajuuksilla käytettävissä on kaksi pääsäätöä. Bass Tilt toimii hyllysuodattimena, kun taas Bass Roll-off sallii optimoida matalien ja erittäin matalien taajuuksien taajuusvastetta eri kohteissa. Bass, Midrange ja Treble Level ovat käytettävissä isoissa järjestelmissä. Nämä säädöt optimoivat eri päästökaistojen välistä suhteellista tasapainoa.
Kunkin kaiuttimen käyttöohje ja datalehti sisältävät luettelon erilaisten asennusten ensisijaisista huonevasteasetuksista. Ne on määritetty pitkän käytännön kokemuksemme ja erilaisissa akustiikkaympäristöissä tekemiemme mittausten perusteella.
Smart Active Monitor (SAM™) -tarkkailukaiuttimet
Genelecin SAM-järjestelmät ovat kokonaisvaltainen, ratkaisukeskeinen, älykkäästi verkostoituva tuotevalikoima, jonka kaikki tuotteet käyttävät Genelec Loudspeaker Manager (GLM™) -ohjelmistoa ja automaattisesta AutoCal™-kalibrointitekniikkaa.
Genelec AutoCal on alan ensimmäinen täysin integroitu ja automaattinen prosessi GLM-ohjausverkkoon liitettyjen kaiuttimien mittaamiseen, analysointiin ja kalibrointiin. Järjestelmä mittaa kuuntelualueen vasteen ja tekee tarvittavat kompensaatiot matalilla ja matalilla keskitaajuuksilla ja minimoi näin huoneakustiikkaa heikentävät poikkeamat ja eri kuuntelupaikkojen väliset erot. AutoCal sovittaa kaikkien verkon kaiuttimien suhteelliset tasot, kompensoi etäisyyseroja ja säätää kaikkien verkon alabassokaiuttimien jakosuodinvaiheet (AutoPhase).
Acoustic Response Editor tarjoaa tarkan graafisen esityksen mitatusta vasteesta, suodatuksen kompensoinnista ja kunkin kaiuttimen järjestelmävasteesta sekä mahdollisuuden akustiikka-asetusten manuaaliseen säätämiseen.
Referenssit
Now, the famous London facility is leading the way forward again, this time with a top-to-bottom rebuild of its historic Studio 4 into a Gold Standard space for immersive mixing, complete with a scalable 9.1.4 monitoring solution based around Genelec’s ‘The Ones’ Smart Active Monitor family.
RAK had been having creative and commercial discussions about building an immersive space for a number of years, with Studio 4 always earmarked for the project. However, it was clear that flexibility needed to be a key factor so it could adapt to any project that came through the door. The space had to be a state-of-the-art immersive studio while also offering a world-class stereo experience, creating the multi-functional room that RAK needed.
“In a project like this, you either do it properly, or you don’t do it at all,” states Emma Townsend, Studio Manager at RAK. “We just had to tear the whole thing down and start from an empty shell.”
The decision to rebuild rather than retrofit gave RAK the opportunity to work out exactly what it wanted to achieve with the space, a process it went through with the support of Level Acoustic Design for the acoustic design and Studio Creations for the build. “From the get-go we knew this could be more than just an Atmos room,” explains Andy Leese, RAK’s General Manager. “We wanted a room that was a master of all trades, so that you could do Atmos or stereo mixing, or you could sit in there to have a writing session and collaborate. We wanted it to be a really nice place to spend time.”
Photo credit: Bennie Curnow
“From a design perspective we worked with the RAK team to balance a number of objectives,” adds Matt Ward, Technical Manager at Level Acoustic Design. “Obviously, the internal room acoustic had to be world class. We needed to dramatically improve the isolation, both from the street outside and to/from the accommodation above – which could be hosting producers and artists working in the other studios within the facility. Lastly, the room needed to feel like part of RAK, both in aesthetic and vibe, maintaining the natural daylight of the windows opening out onto Chalbert Street, and providing connection to the other studios.”
Finding the right equipment to achieve its vision led RAK to embark on a thorough due-diligence process. The studio’s engineering team spent time in various different rooms listening to monitors from every major brand, before reaching a unanimous decision to choose Genelec.
“We invited the entire engineering team to our London Experience Centre,” recalls Andy Bensley, Regional Business Development Manager at Genelec. “They were quite taken with some of the technology that’s inherent in The Ones – things like the very consistent and controlled dispersion characteristics, wide stereo imaging and the LF extension of the W371 adaptive woofer systems. Our ethos matched theirs in terms of how they envisaged working in this new format.”
The resulting solution features nine 8361 three-way coaxial monitors in the front and surround positions, with three W371 woofer systems extending the low frequency LCR performance. Four 8351s serve as the height channels, with a pair of 7380 subwoofers handling system LF duties. GLM software was employed for the main system calibration, taking care of in-room frequency response compensation, distance delay and level alignment. “The precision of Level Acoustic’s design and Studio Creation’s build provided the ideal foundation for the system to be calibrated,” says Bensley. “From the initial GLM measurements we were incredibly happy with the setup, and it gave us a fantastic starting point to refine the performance and ultimately deliver a Gold Standard immersive system.”
In addition to the Genelec monitors, Studio 4 runs Pro Tools via Avid MTRX and HDX 3 plus S1 control surfaces, and also features a Grace Design m908 immersive monitor controller and the classic selection of outboard that you would expect from RAK.
With the project complete, Studio 4 is now a cutting-edge space that still fits with the aesthetic of RAK while also allowing it to offer artists new creative possibilities. “We already had three absolutely excellent tracking rooms, but different clients prefer different rooms for different things. The one thing that we were missing was a really good listening, writing and mixing room, and that’s what we’ve got now,” reflects Townsend. “Everyone who’s been in there so far is really happy with the sound of the room. It sounds great.”
“We couldn’t be more delighted with how Studio Creations have realised the design, and how the Genelec monitoring system and room interact,” reflects Ward. “The point source design and close-to-ideal impulse response of The Ones series, managed with GLM, gives incredible three-dimensional imaging and detailed articulation to the Atmos array, and the W371 woofers provide a smooth and clear low frequency extension way down below 20 Hz.”
“We wanted to be able to represent all the diversity of everything that goes on at RAK, and it dovetails so beautifully into all the things we’ve got planned in the future,” concludes Leese. “It sounds truly amazing, and I think it’s going to sound better over time when the room beds in. We’re so pleased about how it’s all come out. The look of it, the feel and the location itself of the room in the building was always really lovely – and now it’s even better because the internals are just so well done.”
It completely fixes every last detail in the room and is therefore at the heart of our mastering process.
“We had never had this type of combined system in the studio before and at first we were a bit unsure about the idea,” admits Axelsson. “But once it was installed, we were completely blown away! The concept of combining the W371 woofer system with ‘The Ones’ coaxial design of the 8351 allowed a free-standing full range system for us, and we are planning to install that type of hybrid more in the future – it completely fixes every last detail in the room and is therefore at the heart of our mastering process.”
The 8351s in Studio 3.
The combined Genelec system created directivity for Axelsson as well as total freedom from negative room influences. “We originally had the Genelec 1038ACs as mains in the mastering room, and this was a great monitor to use for this. We loved the sound of these three-way centre speakers in a stereo setup and we were really happy with them, but then we had a problem with the bass that we couldn’t really fix,” he explains. “So, we decided to get in the W371s, not really thinking it would be the final solution, but after the second calibration was set up and combined with the back wall reflections, it managed to take care of exactly what we needed it to – we had never seen that type of installation work before. We are not disappointed, we love the system!”
The new mastering setup in Studio 2.
To get the best out of the new setup, Axelsson chose to use GLM loudspeaker manager software for both the studio’s final configuration as well as for its day-to-day operation. “I always use the GLM setup,” he explains. “It’s more than a good speaker calibration system, it’s great for comparing levels while we’re mastering as well as finalising little details. We also use it as a monitor controller, especially with the new GLM 4 version, and we always have the reference mic and GLM connected which creates a nice flow.”
The technology surpasses all of our expectations every time, and we are working with an amazing set up.
This new mastering suite is just one example of where Axelsson’s passion for Genelec can be seen. But away from the mastering suite, Genelec monitoring is also seen everywhere throughout the building. In Studio 1, which is primarily used for EdTech’s e-learning projects, 8341 and 1037 three-way studio monitors combine with a 7071 subwoofer. While in Studio 3, PAMA’s music studios, Axelsson has opted for 8010, 8351 and 1234 monitoring solutions.
The Genelec collection in Studio 3.
“Genelec is the standard that we are happy to work around,” says Axelsson. “It is our reference wherever we go. The technology surpasses all of our expectations every time, and we are working with an amazing set up at the moment which is by far the perfect solution for us.”
Grammy-palkittu Morten Lindberg on todellinen edelläkävijä korkealaatuisten immersiivisten musiikkitallenteiden tuotannossa. Perustettuaan vuonna 1992 oman tuotantoyhtiönsä Lindberg Lyd:n, Lindberg aloitti myös 2L-levy-yhtiönsä. Tarkoitus oli erikoistua korkeatasoisten tallenteiden tuottamiseen kansainvälisestä ohjelmistosta norjalaisten säveltäjien ja muusikoiden kanssa. Äänitteiden laadun parantamiseksi Lindberg on uusinut jälkituotantostudionsa monitorijärjestelmän 7.1.4 -kanavaiseen formaattiin Genelecin SAM (Smart Active Monitor) sarjan kolmitiekaiuttimilla ja bassokaiuttimilla.
Lindberg kertoo: “Kun olet kuullut immersiivistä äänitettä, paluu stereoon on todella vaikeaa. Kun aloitin äänitteiden tuotannon 90-luvun alussa, stereo asetti ne rajat joiden sisällä työtä tehtiin. Ei ollut muutakaan. Sitten 2000-luvun alussa tuli surround ja avasi uuden, laajemman äänikuvan. Kun aloimme kokeilla immersiivistä ääniformaattia, odotimme että korkeusulottuvuuden lisääminen vain parantaisi yksityiskohtien erottumista ja resoluutiota. Instrumenteille, musiikin linjoille ja soinnuille käytettävissä olevan tilan lisääntymistä ja niin edelleen. Mutta ei se mennyt niin. Saimmekin tunteisiin vetoavan ulottuvuuden. Kolmannen ulottuvuuden lisääminen äänikuvaan tuotti kymmenkertaisesti voimakkaamman tunnevaikutuksen.”
Lindbergin uudistettu jälkituotantostudio on suunniteltu immersiivisten äänitteiden muokkaamiseen, miksaamiseen ja masterointiin. Sekä Dolby Atmos-, että Auro-3D -yhteensopiva monitorointijärjestelmä käsittää pääasiassa Genelecin “The Ones” -sarjan aktiivikaiuttimia: seitsemän 8351B koaksiaalista kolmitiekaiutinta ja W371A adaptiivista bassokaiutinta normaalikorkeudella, neljä pienempää 8341A -mallia ylhäällä ja 7380A -subwoofer toistamassa LFE-kanavan. Lisäksi yksi 8320A on sijoitettu subwooferin päälle toistamaan mahdolliset yli 120 hertsin taajuudet LFE-signaalista. Näin voidaan varmistua ettei LFE-kanavan sisällöstä jää mitään kuulematta.
“Huomasin että The Ones -malliston koaksiaalinen rakenne tuottaa ällistyttävän hyvän äänikuvan ei vain surround-kanavissa vaan kokonaisuutena, myös korkeussuunnassa, ja toistaa uskollisesti kaikki äänitteen yksityiskohdat. Kaikki käyttämämme The Ones -sarjan kaiuttimet pystyvät toistamaan koko äänialueen, joten W371A-bassokaiuttimien varsinainen tehtävä on ulottua matalille taajuuksille, tuntoaistin alueelle missä koemme äänen enemmän värähtelynä kuin kuuloaistimuksena.”
Lindberg jatkaa: “Koko kehomme on itse asiassa hyvin pitkälle kehittynyt aistikokonaisuus ja kehon kautta välittyvä musiikkikokemus on paljon laajempi kuin perinteinen käsitys äänestä ja kuuloaistista. W371A tarjoaa useita erilaisia suuntaavuusvaihtoehtoja, joista voi olla hyötyä pienemmissä tai akustisesti hankalissa huoneissa, mutta tällaisessa tilavassa ja akustiikaltaan hyvässä huoneessa totesin W371A:n pääkaiuttimien taajuusvastetta mahdollisimman tasaisesti jatkavan ”complementary”-asetuksen tuottavan avoimimman ja luonnollisimman toiston jatkumisen sille alueelle, jossa ääniaallot alkavat tuntua vatsan pohjassa.”
Lindberg käyttää Genelecin GLM-ohjelmistoa kaiutinjärjestelmän kytkemiseen, kalibrointiin ja hallintaan. “Mittaamalla toiston eri kuuntelupisteissä ja eri paikoissa työalueella pystymme optimoimaan kaiutinjärjestelmän varsin näppärästi tässä huoneessa. Erityisen käyttökelpoiseksi huomasin GLM:n joustavuuden kaiuttimien määrän, sijoituksen ja konfiguroinnin kannalta. Lisäksi GLM hallitsee koko kaiutinjärjestelmää. Sen kautta pääsee käsiksi jokaisen kaiuttimen asetuksiin.”
Vaikka kokemus, ammattitaito ja hienoin teknologia ovat tärkeitä työkaluja Lindbergin luovassa työssä, hän ei ole unohtanut todellista tavoitettaan musiikin alalla: “Meille täydellinen äänite on sellainen, joka voi saada sinut itkemään...tai nauramaan. Herättää tunteita.”
He credits his versatility in part to his history as a bass player: “Being a bassist first, I think, gave me an advantage in my work. It trained my ears in a particular way, to hear the big picture, support the ensemble, listen to the drums and singer, and when to trim the fat, so to speak. And I think it also got me thinking in terms across genres, whether it’s jazz, rock, R&B, or something else. Not every producer is an instrumentalist first, but for me I think it’s shaped the way I approach this work, and it’s led to some great projects and successes in my career.” Recently his path led to a relocation from L.A. (where he was based for over 15 years) to Gallatin, TN – just north of Nashville, where he now lives and works in a 5000-square-foot state-of-the-art studio. And a key component of his new setup is his pair of W371A Smart Active Woofer Systems and 8361A Smart Active Monitors™ from Genelec, which he sourced through Vintage King in Nashville.
He recalls, “I had made the decision to move to the Nashville area, but the original plan was to move into a small setup where I could do just some pre-production work but do the real work at Nashville’s great studios. But this five-acre property came up in Gallatin, and I couldn’t really turn it down! Its previous owner built it, and he was a studio designer by trade. It’s a gorgeous space. And then tragically the pandemic hit, but I’m now fortunate to have a fully-decked-out space to call my own. I often work with a dedicated tracking engineer, and this setup is great for that. It’s my dream scenario.”
Elizondo has been a Genelec user for years, having previously relied on a pair of 1031’s for much of his work. So when he reached out to a trusted friend who has his finger on the pulse of the latest and greatest audio products, and the friend recommended Genelec 8361A monitors and the W371A systems for the new space, Elizondo did not hesitate to commit. “I ordered them right away, ‘sight-unheard,’” he laughs.
Other gear at the new space includes an SSL 4056 E/G console, a Neve BCM10, an Ampex MM1000 tape machine, an eight-track Scully 280B tape machine and an Endless Analog CLASP tape-to-digital converter. And the Genelecs fit right in. He recalls, “Initially, I figured the Genelec 8361A’s and the W371A’s would be my ‘mains,’ and I’d rely on a different set as nearfields, but I’ve ended up using the Genelecs for both applications. I remember when we got the monitors set up, and I brought up some of my go-to test mixes and favorite albums to listen to, and I just instantly felt like I was immersed in this music. The low end is important to me, and the low end felt punchy and defined and not at all muddy – I knew that what I was hearing was totally accurate. I kept on pulling up more records, trying to find some fault with my new Genelec five-way system, but there wasn’t any fault to be found. After several hours listening to different records, everything just felt great. And I recognized the feeling in terms of continuity from my previous Genelecs – this is definitely part of that heritage, but the next generation of it.”
Elizondo is particularly fond of Genelec’s GLM software and the AutoCal protocol, which automatically calibrates the monitors for a room and allows for multiple adjustable sweet spots as presets. “Currently I have three sweet spots set up in the control room that I can toggle between – one for my main position, one at the client sofa behind me, and one at a sidecar workstation, where I do some programming work on another rig at the side of the room. I can push a button, and it feels like the Genelecs are right in front of me no matter where I’m positioned. It’s a game changer. And with clients, to be able give them the sweet spot where they’re already seated – that can really help keep the flow of ideas going, rather than stopping everything to say, ‘hey, come sit in my chair and hear what I’m hearing.’ AutoCal is like magic.”
And he’s been putting the new setup to good use, with new projects from Lake Street Dive and Twenty One Pilots in the works, as well as a major country artist. “I try to put a high level of polish into everything I work on, so even if it’s at the pre-production stage of a project, it can sound like a final mix when it leaves my facility. The combination of the Genelec 8361A’s and the W371A’s really let me apply that level of professionalism to this music, so my engineer and I know that what we hear is accurate and will translate across different setups and speaker rigs and car stereos. I’m proud to be able to offer that level of detail in what I do, and Genelec helps make it happen.”
Genelec Visits Morten Lindberg’s Stunning Immersive Audio Studio
The Ones. Point Source Excellence.
Designing the new W371 Adaptive Woofer System.
Genelec Visits Morten Lindberg’s Stunning Immersive Audio Studio
In the world of immersive music recording, no-one has done more than Grammy-winning sound engineer and music producer Morten Lindberg to set the gold standard for what can be achieved in this field.
We visited Morten at his incredible studio in Oslo, Norway to talk about his approach to immersive recording, and how his new 7.1.4 Genelec monitoring system has become an essential part of his workflow.
Welcome to a fascinating insight into the world of a true immersive audio pioneer.
Dokumentit
UKK
W371 does not need a subwoofer because the W371 is itself a very capable low frequency source, in many ways superior to using a subwoofer. In certain immersive installations, a subwoofer can be used as the output method for the LFE channel content. In that case, the subwoofer is calibrated using the GLM as a second step after the primary system calibration.
Bass management means dividing low frequencies into a subwoofer and high frequencies to a loudspeaker, with the typical crossover frequency being in the range 50-100 Hz. A loudspeaker system using W371 with a monitor is a full range system that should not be bass managed. The output quality of the W371 with a monitor is acoustically superior to using a subwoofer and bass management for low frequencies. Because of this, W371 cannot be bass managed with a subwoofer.
hello