Muotoilija Harri Koskinen

”Kaiutinrakentajan unelma on tehdä pallonmuotoinen kaiutin ääniaaltojen vapaan virtaamisen vuoksi. Pullistuneeseen suorakaidemuotoon saadaan optimaalisen tilankäytön lisäksi akustisesti ihanteellinen ratkaisu.”

Muotoilija Harri Koskinen katselee ensimmäistä suunnittelemaansa Genelecin kaiutinta 6040A Helsingin keskustassa sijaitsevassa studiossaan. Esillä on monipuolisen muotoilijan useita ikonisia tuotteita, kuten MoMAn kokoelmiin kuuluva Block-valaisin, Iittalan lasinen Art Works -kokoelma ja Sofabed-vuodesohva. Koskinen on saanut useita alan arvostettuja palkintoja. Merkittävimpiin kuuluu maailman suurin design-palkinto, Torsten ja Wanja Söderberg -palkinto vuonna 2009.”

Tässä kaiuttimessa on muodon juhlaa, se on veistoksellinen. Siinä on pulleutta ja pehmeyttä, plastinen ulkomuoto kiehtoo. Myös pyrkimys selkeyteen ja yksinkertaisuuteen toteutuu.”

Koskinen kertoo, että 6040A:ssa vahvistin on sijoitettu jalustaan. Tämä Genelecille epätyypillinen ratkaisu tuo kiinteäjalkaisen kaiuttimen painopisteen alemmaksi ja toisaalta koppaan jää tarpeeksi tilaa valittujen elementtien suhteen.

Harri Koskinen tapasi Ilpo Martikaisen vuonna 1999. ”Ilpo oli kirkkaasti ajatteleva kaveri. Hän näki, että Genelecin kaiuttimissa ongelmana oli tunnistettavuus. Vaikka laatu oli maailman parasta, tuotteet näyttivät samanlaisilta kuin kaikkien muidenkin. Tulimme siihen tulokseen, että asiaa kannattaa lähteä pohtimaan. Sitten Ilpo selosti minulle akustisen maailman periaatteita. Hyvin hän laveerasi ja kertoi.”

Aiemmin Genelec oli toteuttanut alumiinivalun yhteen tuotteeseensa.

”Tartuin tähän, sillä painevalettu alumiini on kiitollinen kaiutinmateriaali. Sen hyve on muovattavuus, ja se on jäykkä eli erittäin vähän resonoiva materiaali.”

Aivan uudenlaisen muodon kehittäminen kaiuttimelle herätti firman sisällä epäilyjä ja vastustustakin. Millainen sen vastaanotto olisi? Vähitellen pullea muoto hyväksyttiin, koska kaiuttimen mittaustulokset olivat huippuluokkaa.

Vuonna 2000 Harri Koskinen sai kutsun Tokioon oman ensimmäisen muotoilunäyttelyn järjestämiseksi. Ilpo Martikainen innostui: uudenlaiset kaiuttimet piti saada sinne esille!

”Eiväthän ne vielä soineet, mutta olivat esillä objekteina”, muotoilija muistelee.

Genelecin kaiutin 6040A tuli myyntiin vuonna 2001. Se esiteltiin useissa kansainvälisissä design-julkaisuissa. Harri Koskisen kaiutinsuunnittelu sai jatkua menestyksellisesti yhteistyössä Genelecin väen kanssa. Vuonna 2004 esiteltiin 8000-sarja. Koskisen muotoilema subwoofer 5040 sai Fennia Prize Grand Prix -palkinnon vuonna 2009.

Keväällä 2017 Genelec esitteli uuden koaksiaalisen The Ones –tuoteperheen. Jälleen Harri Koskisen suunnittelema tuotteiden edistyksellinen muotoilu palkittiin Fennia Prize Winner –palkinnolla.”

Estetiikka, etiikka ja vihreät arvot ovat minussa sisäänrakennettuja asioita. Tuote tehdään hyvin, ja se tehdään kauas tulevaisuuteen.”

Harri Koskisesta kaiken uuden tekeminen ja löytäminen on loputtoman kiinnostavaa.

”Kun uutta tuotetta ruvetaan suunnittelemaan, on tärkeää ymmärtää, miksi tehdään ja mitä tehdään. Uuden tuotteen suunnittelemisen prosessi on erilaisten vaihtoehtojen punnitsemista tältä pohjalta.”

Harri Koskiselle musiikki on iso osa vapaa-aikaa. Tästä on ollut ehdottomasti hyötyä kaiuttimien ymmärtämisessä ja suunnittelussa.