Puhdas ääni ja suomalainen muotoilu kohtaavat uudessa Genelec 6040R Smart Active -kaiuttimessa

null Puhdas ääni ja suomalainen muotoilu kohtaavat uudessa Genelec 6040R Smart Active -kaiuttimessa

Puhdas ääni ja suomalainen muotoilu kohtaavat uudessa Genelec 6040R Smart Active -kaiuttimessa

Ikoninen kaiutinmalli on uudistettu osana uutta Signature-sarjaa.

Genelec, maailman johtava aktiivikaiuttimien valmistaja, on julkaissut uuden Signature-sarjan ensimmäisenä mallina 6040R Smart Active -kaksitiekaiuttimen. Yhteistyössä muotoilija Harri Koskisen kanssa luotu jalustakaiutin 6040R yhdistää suomalaisen tekniikan ja muotoilun parhaat puolet ja tarjoaa poikkeuksellisen suorituskyvyn sekä kauniin ulkonäön kaikille, jotka haluavat nauttia myös korkeasta äänenlaadusta.

Koskisen pitkä yhteistyö Genelecin kanssa alkoi 20 vuotta sitten, kun esiteltiin ajaton 6040A-malli, ensimmäinen Genelecin kaiutin, jossa oli Minimal Diffraction Enclosure (MDE) -kotelorakenteen minimalistinen, pyöristetty muotoilu. Tähän Koskisen suunnittelemaan muotoon pohjautuu suurin osa Genelecin nykyisistäkin kaiutinmalleista. Valetusta alumiinista valmistettu kotelo – joka MDE:n ansiosta tuotti alkuperäisessä 6040A:ssa poikkeuksellisen puhtaan toiston – antaa hämmästyttävän laajan taajuusvasteen kompaktista koosta huolimatta. Tukeva ja kaarevaseinämäinen alumiinikotelo on myös täysin resonoimaton. MDE salli myös 6040A:n käyttää Genelecin jo tuttua Directivity Control Waveguide -suuntainta, joka tuottaa tasaisen värittymättömän toiston kuuntelupisteessä sekä sen ulkopuolella, vertaansa vailla olevan äänenlaadun ja minimaalisen särön.

6040-mallin lanseerauksen 20. juhlavuosi on antanut Genelecille mahdollisuuden uudistaa 6040-mallin tekniikka osana uutta Signature-sarjaa – kokoelmaa erityisen suosittuja kaiutinmalleja ja yhteistyön helmiä, jotka ovat myötävaikuttaneet Genelecin ainutlaatuiseen menestykseen audioalalla viimeisen neljän vuosikymmenen aikana.

Genelecin omalla tehtaalla, Iisalmessa suunniteltu ja valmistettu, korkeimpien ympäristöstandardien mukainen uudistettu 6040R sisältää nyt saman bassoelementin ja Genelecillä suunnitellun D-luokan vahvistimen kuin Genelecin ammattilaiskäyttöön tarkoitetuissa kaiutinmalleissa. Muita parannuksia ovat sekä analogiset että digitaaliset tulot (tukevat AES/EBU- ja SPDIF -formaatteja), digitaalinen lähtö, kaikille verkkojännitteille sopiva verkkovirtaliitäntä ja hienostunut sisäinen DSP, joka mahdollistaa jokaisen 6040R-kaiuttimen tarkan kalibroinnin mihin tahansa akustiseen ympäristöön GLM-ohjelmiston avulla.

Kun 6040R-kaiuttimet on sijoitettu huolellisesti huoneeseen, tämä tiivis yhteistyö sisäisen signaalinkäsittelyn ja GLM-ohjelmiston välillä antaa käyttäjälle mahdollisuuden nauttia puhtaasta, luonnollisesta toistosta - myös tiloissa, joita ei ole alun perin tarkoitettu kriittiseen kuunteluun. 6040R tekee tämän GLM 4.1:n uuden AutoCal 2 -kalibrointialgoritmin avulla, joka hyödyntää järjestelmässä kunkin kaiuttimen yksityiskohtaisia taustatietoja ja räätälöi suorituskyvyn huonekohtaisesti.

Lisäksi uudistettu 6040R tarjoaa suuremman tehon, korkeamman äänenpaineen, laajan vaihelineaarisuuden, pienemmän virrankulutuksen, sekä luotettavan huoltopalvelun vuosikymmenten ajaksi. Se toimii saumattomasti myös Genelecin F-sarjan ja Smart Active -bassokaiuttimien kanssa, ja sitä voidaan käyttää myös Genelecin langallisten ja langattomien äänenvoimakkuuden säätimien kanssa, joko F-sarjan subwooferin tai GLM-verkkosovittimen kautta.

6040R on varustettu 165mm:n (6.5 tuuman) bassoelementillä ja 19 mm:n (3/4 tuuman) diskanttielementillä, joille kummallekin on oma, kaiuttimeen integroitu 150 W:n vahvistin. 6040R on 999 mm (39.33 tuumaa) korkea, sen taajuusvaste on 43 Hz – 20 kHz ja suurin lyhytaikainen äänenpaine 110 dB. Kun yksi tai kaksi subwooferia lisätään, järjestelmän äänenpainetta ja taajuusvastetta voidaan laajentaa entisestään.

6040R sisältää aktiiviset jakosuotimet ja kehittyneet kytkennät, joten se on helppo ja yksinkertainen asentaa – tarvitaan vain korkealaatuinen äänilähde, jolloin toisto on erittäin yksityiskohtaista ja tarkkaa. Tästä syystä Genelecin kaiuttimet ovat audioalan ammattilaisten valinta niin musiikki-, elokuva- kuin tv-maailmassa. 6040R:n visuaalista vetovoimaa korostavat niin ikään tyylikkäät värivaihtoehdot: harmaa, musta, valkoinen, musta valkoisilla elementtien verkoilla sekä valkoinen mustilla elementtien verkoilla.

"Olen innoissani ollessani mukana 6040:n uudelleensyntymisessä", kommentoi muotoilija Harri Koskinen. ”Kun tapasin ensimmäisen kerran Genelecin perustajan Ilpo Martikaisen vuonna 1999, hänellä oli selkeä visio luoda kaiuttimelle ainutlaatuinen ulkomuoto, joka erottaisi Genelecin esteettisesti muista – joten suunnittelimme 6040A:n, kaiuttimen, joka oli aikaansa edellä niin visuaalisesti kuin teknisesti. Tekniikka on kuitenkin kehittynyt valtavasti viimeisten 20 vuoden aikana, joten tuntuu täysin oikealta nostaa rimaa vielä korkeammalle, nykypäivän laatutietoisen kuuntelijan tasolle.”

"Sen lisäksi, että uusi 6040R tarjoaa suorituskyvyn ja estetiikan yhdistelmän, tämä muotoilu perustuu pitkäaikaiseen sitoutumiseemme kestävän kehityksen mukaiseen tuotantoon", lisää Genelecin toimitusjohtaja Siamäk Naghian. ”Kierrätetystä alumiinista valmistetulla 6040R:llä on alhainen virrankulutus ja se on suunniteltu kestämään pitkään, sekä toimimaan luotettavasti ja lisäksi se on valmistettu Suomessa, Iisalmen tehtaassamme, joka käyttää vain uusiutuvaa energiaa. 6040R ei ole ainoastaan turvallinen ja pitkäikäinen sijoitus, vaan myös ympäristöystävällinen valinta.”

2021 Genelec 6040R home PR size

Uutisnostot