Natural Composite Enclosure (NCE™)

Kestävä ja kierrätettävä Natural Composite Enclosure (NCE™) -luonnonkuitukomposiittikotelo.

Genelecin suunnitteluperiaatteet ovat yrityksen perustamisesta asti pohjautuneet kestävään kehitykseen ja ympäristöarvoihin. Genelec tunnetaan myös kyvystään esitellä uutta ja innovatiivista teknologiaa. Genelec on vuodesta 2003 osallistunut korkeakoulujen tutkimushankkeisiin, joissa selvitetään puukomposiittimateriaalien käyttämistä ruiskuvalussa. Vuonna 2009 Genelec käynnisti ohjelman, jonka tavoitteena oli suunnitella kotelomateriaali, josta vähintään puolet on puukuitua.

Genelecin innovatiivinen M-sarjan Natural Composite Enclosure NCE™ -luonnonkuitukotelo valmistetaan uudesta, Suomessa valmistetusta puukuitupohjaisesta ympäristöystävällisestä materiaalista ja muista kierrätettävistä materiaaleista. NCE™-materiaalia voisi kuvata ruiskuvalettavaksi puuksi, josta noin puolet on puukuitua. Muita materiaaleja ovat mm. väripigmentit, palonestoaineet ja voiteluaineet, joka integroidaan polypropeenimatriisiin. Polypropeeni on kierrätettävä materiaali (luokitustunnus PP, 05), jonka sulamispiste on alhainen, 130–170 °C. Ympäristöominaisuuksiltaan houkutteleva polymeeri on valittu kotelon materiaaliksi kestävyytensä ja vastustuskykyisyytensä vuoksi sekä sen sisäisen vaimennuksen ja iskunkestävyyden vuoksi.

Ruiskuvaluprosessissa pystytään valmistamaan rakenteita, joiden seinämät ovat ohuet ja joissa on kotelon jäykkyyttä parantavia sisäkannakkeita ja -ripustuksia. Lisäksi on mahdollista tuottaa akustisesti erittäin pitkälle optimoitu ulkomuoto. Kotelon sisätilavuus on mahdollisimman suuri, mikä on ratkaisevaa hyvän akustisen toiston saavuttamiseksi matalilla taajuuksilla. Materiaali itsessään on sisäistä värinäenergiaa vaimentavaa, mikä on eduksi kotelossa, jossa vaimennus ja jäykkyys ovat tärkeitä ominaisuuksia.

Uusiutuvalla NCE-materiaalilla on myös paljon puukuidulle ominaisia hyviä akustisia ominaisuuksia. Se on 100-prosenttisesti jäykempää kuin tavallinen ABS-muovi, josta kaiutinkotelot tavallisesti valmistetaan.

Koteloissa tavallisesti käytetty ympäristölle haitallinen maali on myös poistettu tuotantoprosessista, mikä säästää myös kuljetus- ja käsittelykuluja. Kotelon etu- ja takaosat valmistetaan koontivalmiina elementteinä Genelecin tehtaan lähellä sijaitsevissa tehtaissa.