Genelec 7350A SAM™ -subwoofer tarjoaa erinomaisen tarkan ja joustavan alataajuuksien monitoroinnin pienissä ympäristöissä.
7350A SAM™ Studiosubwoofer

Active Crossovers

Bass Management

SPL
104 dB

Taajuusvaste
22 Hz - 160 Hz (-6 dB)

Mitat
H 410 x W 350 x D 319 mm, (muunna tuumiksi)

Puhdas ja tarkka
Genelec 7350A SAM™ -subwoofer on tarkoitettu käytettäväksi yhdessä 8320A ja 8330A SAM™ -tarkkailukaiuttimien kanssa. Järjestelmää ohjataan intuitiivisella Genelec Loudspeaker Manager (GLM™) -ohjausohjelmistolla. Ohjelmistoa täydentävät uusi mittausmikrofoni sekä GLM-ohjausverkkosovitin. 7350A:ssa on Genelec Laminar Spiral Enclosure (LSE™) -kotelorakenne, joka takaa matalasäröisen ja selkeän bassotoiston. Genelecin huippuluokan AutoCal™ automaattinen kalibrointialgoritmi optimoi jokaisen ohjausverkkoon kytketyn tarkkailukaiuttimen ja subwooferin tason, viive-erot ja taajuusvasteen huonetilaan sopivaksi. Automaattinen vaihekalibrointi integroi SAM™-subwooferin saumattomasti monitorointijärjestelmään.

Joustavuutta ja suorituskykyä
7350A:ssa yhdistyvät ensiluokkainen suorituskyky ja joustavuus. Se soveltuu äänitysstudioille, jälkikäsittelyyn, audiotyöasemasovelluksiin, radio- ja TV-tarkkaamokäyttöön sekä ulkotuotantosovelluksiin.
Genelec
7350A SAM™ Studio Subwoofer
1 x 7350A subwoofer
1 x virtajohto 1,8 m
1 x RJ45 kaapeli 5 m
1 x käyttöohje
7350A SAM™ Studiosubwoofer
Palkinnot
Tekniset tiedot

SPL
104 dB

Vahvistimen teho
150 W Basso (Class D)

Taajuusvaste
22 Hz - 160 Hz ("-6 dB")

Taajuusvasteen tarkkuus
± 3 dB (25 Hz - 150 Hz)

Kaiutinelementtien mitat
⌀ 205 mm Basso (muunna tuumiksi)

Mitat
H 410 x W 350 x D 319 mm, (muunna tuumiksi)

Paino
19 kg / 41.9 lb

Liitännät
6 x XLR Analoginen Sisääntulo
5 x XLR Analoginen Ulostulo
1 x XLR AES/EBU Sisääntulo
1 x XLR AES/EBU Ulostulo
2 x RJ45 Ohjaus
7350A SAM™ Studio Subwoofer
Tekniset tiedot
Järjestelmän tiedot
Taajuusvaste
25 Hz - 150 Hz (± 3 dB)
Alarajataajuus -6 dB
22 Hz
Ylärajataajuus -6 dB
160 Hz
SPL
Hetkellinen maksimiäänenpaine Maximum short term sine wave SPL output averaged from 30 to 85 Hz, measured in half space at 1 meter.
≥104 dB
Akustinen pohjakohinataso
Akustinen pohjakohinataso Self generated noise level in half space at 1 m on axis (A-weighted).
≤5 dB
Paino
Paino19 kg (41.9 lb)
Mitat
Korkeus
410 mm
Leveys
350 mm
Syvyys
319 mm

Kotelo
Kotelotyyppi
Reflex port
Kaiutinelementit
Kaiutinelementtityyppi
Cone
Magnetically shielded driver.
Halkaisija
205 mm
Harmoninen särö
Vahvistimet
Vahvistimet
150 W Class D
Käyttöjännite
100, 120, 220 or 230VAC 50/60Hz according to region
Tehonkulutus
ISS-valmiustilassa
≤0.5 W
Ilman kuormaa
≤8.5 W
Täysi kuormitus
150 W
Jakosuodin
Liitännät
6 x Sisääntulo 5 x Input Connectors XLR female, 10 kOhm balanced.
1 x LFE Input connector XLR female, 10 kOhm balanced.
5 x Ulostulo Output connectors XLR male.
Sisääntulo Digital input connectors XLR female.
Ulostulo Digital output connectors XLR male.
2 x Ohjaus RJ45-liittimet
Tarkempia lisätietoja lisäksi tuoteoppaissa.
Avainteknologiat

Active Crossovers

Bass Management

Intelligent Signal Sensing (ISS™)

Laminar Spiral Enclosure (LSE™) Technology

Optimized Amplifiers

Protection Circuitry

Smart Active Monitor (SAM™)
Aktiivisessa jakosuotimessa käsitellään linjatasoista signaalia.
Aktiiviset jakosuotimet jakavat audiosignaalin taajuuskaistoihin, jotka ohjataan erillisiin tehovahvistimiin. Vahvistimet on kytketty kyseiselle taajuuskaistalle optimoituihin kaiutinelementteihin.
Aktiivikaiuttimissa käytetään sekä digitaalisia että analogisia jakosuotimia. Genelecin digitaalisissa aktiivijakosuotimissa on myös muita signaalinkäsittelytoiminnallisuuksia, kuten elementtien suojaus, lentoaikakompensointi ja taajuuskorjaus.
Genelecin analogisissa aktiivijakosuotimissa perustuu elektronisiin komponentteihin, jotka käsittelevät matalatasoista signaalia ennen tehovahvistusta. Aktiiviset jakosuotimet eroavat toimintaperiaatteeltaan passiivisista jakosuotimista, joissa käsitellään voimakkaita signaaleja, suurta virtaa ja toisinaan myös suurta jännitettä.
Tyypillisessä kaksitiekaiuttimessa tulosignaali jakosuodatetaan kahdelle erilliselle tehovahvistimelle, joista toinen ohjaa bassoelementtiä ja toinen diskanttielementtiä.
Aktiivisella jakosuodinteknologialla on useita etuja:
- Elementin sähködynaamiset muutokset eivät vaikuta taajuusvasteeseen.
- Signaalia voidaan säätää joustavasti käytettävän elementin ominaisuuksien mukaisesti.
- Jokaisen elementin tulosignaali prosessoidaan ja vahvistetaan yksilöllisesti. Yksittäisten elementtien signaalit eivät häiritse toisiaan, mikä vähentää keskeismodulaatiosäröä ja yliohjausongelmia.
- Elementtien välisiä herkkyyseroja voidaan kompensoida.
- Elementin ominaisuuksiin liittyviä taajuus- ja vaihevasteen poikkeamia voidaan kompensoida halutulla päästökaistalla.
- Aktiivinen jakosuodin mahdollistaa lisäksi taajuusvasteen säätämisen sekä kaiuttimen optimoinnin kaiutinjärjestelmään ja erilaisiin kuunteluympäristöihin ilman ulkoisia taajuuskorjaimia. Tuloksena on yksinkertainen, luotettava, tehokas, tarkka ja johdonmukaisesti käyttäytyvä aktiivikaiutinjärjestelmä.
Monikanavainen bassonhallintajärjestelmä suodattaa matalat taajuudet subwooferin toistettavaksi.
Bassonhallinnan periaate on, että pääkanavien ja Low Frequency Effect (LFE) -kanavan bassosisältö ohjataan ja toistetaan vain niitä käsittelemään kykenevistä kaiuttimista eli joko pääjärjestelmäkaiuttimista tai yhdestä tai useammasta alabassokaiuttimesta.
Stereoäänentoistossa tulee toistaa signaalit 20 hertsistä 20 kilohertsiin. Suuret monitietarkkailukaiutinjärjestelmät toistavat tällaiset laajat taajuuskaistat tasaisesti. Monikanavaisten äänentoistojärjestelmien, ammattimaisten äänentoistojärjestelmien ja kotiäänentoistojärjestelmissä on pystyttävä toistamaan jokaisen kanavan taajuudet 20 hertsistä 20 kilohertsiin. Se vaatii pääkaiuttimien, alabassokaiuttimien ja jakosuodinelektroniikan yhteistoimintaa.
Bassonhallintajärjestelmä käyttää joko analogisia elektroniikkapiirejä tai ohjelmistopohjaista suodatusta, joka suodattaa matalien taajuuksien informaation pääkanavilta ja ohjaa sen yhteen tai useampaan alabassokaiuttimeen.
LFE-kanavaa voidaan monitoroida myös alabassokaiuttimen kautta ja lisätä muiden pääkanavien mataliin taajuuksiin. Siksi bassonhallinnan tärkein tavoite on taata kaikkien kanavien koko taajuuskaistan tarkka monitorointi.
Bassonhallinnan etuja:
- Alabassokaiutin laajentaa järjestelmän taajuusvasteen kuultavien taajuuksien alarajalle.
- Kun tarkkailukaiutin ei toista matalia taajuuksia, se voi tuottaa suuremman enimmäisäänitason.
- Optimoitu matalien taajuuksien toisto saavutetaan soveltuvalla alabassokaiuttimen sijainnilla, jolloin tarkkailukaiuttimet voidaan sijoittaa vapaammin.
- Alabassokaiuttimen toiston taso ja vaihe sovitetaan tarkkailukaiuttimiin, jolloin saavutetaan tasainen ja tarkka äänentoisto alas 19 hertsiin asti ja jakosuodinpisteen läpi.
- LFE-kanavan ulostulotaso (0 tai +10 dB pääkanavilla) voidaan valita lähdetyypin mukaisesti tarkan äänentoiston tuottamiseksi.
- Kun alabassokaiutin voidaan ohittaa, pystytään määrittämään alabassokaiuttimen kuultava teho.
Intelligent Signal Sensing (ISS™) -valmiustilatoiminto vähentää virrankulutusta.
Genelec kehitti vuonna 2013 Intelligent Signal-Sensing -piirin, joka täyttää sekä ErP-direktiivin vaatimukset että Genelecin omat direktiiviä tiukemmat vastuullisuusvaatimukset.
ISS™-piiri seuraa kaiuttimien signaalinsyöttöä ja havaitsee, milloin signaali on käytössä. Jos ISS-piiri ei havaitse audiosignaalia hetkeen, se asettaa kaiuttimen valmiustilaan, jossa kaiuttimen virrankulutus on alle 0,5 wattia. Kun syöttösignaali havaitaan, kaiutin kytkeytyy päälle itsestään. Kaiutinjärjestelmä alkaa siis säästää sähköä heti, kun työskentely katkeaa.
Jokaisen kaiuttimen taustalevyssä on huonevasteen säätimien vieressä ISS Disable -kytkin. Kun päävirtakytkin on asennossa ON, ISS™-toiminto on oletusarvoisesti päällä.
Jos ISS-toimintoa ei haluta käyttää, se voidaan poistaa käytöstä kääntämällä ISS Disable -kytkin asentoon ON. Tällöin kaiuttimen virransyöttöä ohjataan päävirtakytkimestä.
Päävirtakytkin katkaisee kaiuttimen virransyötön kokonaan.
Laminar Spiral Enclosure (LSE™) -kotelorakenne mahdollistaa tarkan matalien taajuuksien toiston.
Viime vuosikymmenen aikana subwoofereihin kohdistuneet akustiset vaatimukset ovat konkreettisesti kasvaneet sellaisiksi, etteivät perinteiset suunnitteluperiaatteet enää riitä. Alan markkinajohtajien velvollisuus on tehdä rohkeita kokeiluja parhaan mahdollisen suorituskyvyn saavuttamiseksi.Genelecin insinöörit hyväksyivät heille asetetun haasteen useiden vuosien kokemuksella akustiikan tutkimuksesta ja tietotaidosta. LSE™ Laminar Spiral Enclosuren kaareva muoto on tulosta heidän työstään.
Spiraalimaisella rakenteella voidaan bassorefleksikaiuttimessa kriittinen putki integroida muuhun kotelorakenteeseen tavalla, joka perinteisssä suorakaiteenmuotoisessa kotelossa olisi mahdotonta. LSE™ -rakenteella voidaan tilavuudeltaan suhteellisen pieneenkin koteloon rakentaa pitkä ja pinta-alaltaan suuri ja samalla kertaa muuttuvaprofiilinen refleksiputki, jonka virtausominaisuudet säilyvät lineaarisina hyvinkin suurilla äänenpaineilla ja matalilla taajuuksilla. Myös putken päät voidaan muotoilla virtausteknisesti edullisesti, ja virtausääniä vähentää edelleen se rakenteesta johtuva etu, ettei putken kotelon seinänä jatkuva sivu käytännössä pääty lainkaan.
Elementtikohtaisesti optimoidut tehovahvistimet.
Elektroniset jakosuotimet jakavat audiosignaalin taajuuskaistan osiin, jotka voidaan ohjata erillisiin vahvistimiin. Vahvistimet on liitetty kyseiselle taajuuskaistalle optimoituihin muuntimiin.
Tyypillisessä kaksitiekaiuttimessa aktiivinen jakosuodin tarvitsee kaksi vahvistinta: yhden bassoelementille ja toisen diskanttielementille. Vahvistimet liitetään suoraan aktiivikaiuttimien elementteihin, jolloin vahvistimien kuormitus on tunnettu ja yksinkertaisempi. Jokaisella elementtikohtaisella vahvistimella on vain rajallinen taajuusalue, jota se vahvistaa (vahvistin sijoitetaan aktiivisen jakosuotimen taakse), mikä yksinkertaistaa rakennetta.
Aktiivisella rakenteella on useita etuja:
- Vahvistimet liitetään suoraan kaiutinelementteihin, mikä tehostaa vahvistimien elementin äänikäämin vaimennuksen hallintaa ja vähentää dynaamisten muutosten esiintymistä elementin sähköominaisuuksissa. Se saattaa parantaa järjestelmän siirtymävastetta.
- Vahvistimen lähtövaatimukset ovat pienemmät. Kun energiaa ei mene hukkaan passiivisen jakosuotimen komponenteissa, vahvistimen tehovaatimukset ovat huomattavasti pienemmät (jopa puolta pienemmät joissakin tapauksissa) ilman, että kaiuttimen akustinen teho heikkenee. Tämä saattaa pienentää kustannuksia ja parantaa äänenlaatua ja järjestelmän luotettavuutta.
- Kun vahvistimen ja elementin välissä ei tapahdu hävikkiä, saavutetaan äärimmäinen akustinen tehokkuus.
- Aktiivinen teknologia pystyy tuottamaan ylivoimaisen äänentoiston suhteessa kokoon ja matalaan alarajataajuuteen.
- Kaikki kaiuttimet toimitetaan tehtaalla sovitettuina järjestelminä (vahvistimet, jakosuotimet ja kotelo-elementtijärjestelmät).
Yliohjauksen suojapiiri takaa turvallisen käytön ja elementtien pitkäikäisyyden.
Kriittisissä audiotuotantoympäristöissä on ratkaisevaa, että monitorointijärjestelmä on luotettava ja aina käytettävissä. Yksi tärkeimmistä syistä Genelecin menestykseen lähetystarkkaamokäytössä on tuotteidemme luotettavuus. Luotettavuuden takeena on sisäinen suojapiiri, joka on ollut kaikissa tuotteissa vuodesta 1978 lähtien.
Suojapiiri ehkäisee elementtien vikatiloja havaitsemalla signaalitasoja. Mikäli signaalissa esiintyy yhtäkkisiä piikkejä tai jatkuvia liian korkeita tasoja, suojapiiri laskee signaalin tasoa automaattisesti. Suojapiirin toiminta ei luonnollisestikaan vaikuta äänenlaatuun millään tavalla työskenneltäessä kaiuttimen määritellyissä käyttöolosuhteissa. Se vain ehkäisee signaaleja rikkomasta kaiutinta.
Suojapiirin ominaisuudet ja edut:
- Laskee signaalin tasoa tarvittaessa (esimerkiksi kun elementin äänikäämin lämpötila saavuttaa turvarajan), mikä parantaa kaiuttimen luotettavuutta merkittävästi.
- Jokaisen kaiuttimen ja alabassokaiuttimen sopiva suojapiirirakenne sallii järjestelmän äänitason maksimoimisen.
Smart Active Monitor (SAM™) älykkäät kaiutinjärjestelmät sisältävät automaattisen kalibroinnin akustiseen ympäristöön.
Kuluneen vuosikymmenen aikana sisällöntuotannon tarve on kasvanut ennätyslukemiin maailmanlaajuisesti. Tämä on aiheuttanut suuria muutoksia tuotantoyksiköiden toimintatapoihin kasvaneen työmäärän suorittamiseksi. Kasvava osa tuotannoista tehdään entistä pienemmissä työskentely-ympäristöissä. Tämä lisää merkittävästi huoneakustisia ongelmia jolloin äänentarkkailun luotettavuus heikkenee. Äänitarkkailijan tulisi pystyä luottamaan aukottomasti kaiutinjärjestelmään, jonka tulee tuottaa värittymätöntä ja särötöntä ääntä käytetystä äänenpaineesta riippumatta.
Huolellinen elektroakustinen suunnittelu toimii perustana kaikille 1200, 8200, 8300, 7200 ja 7300 –sarjojen älykkäille tarkkailukaiutintuotteille. SAM™ järjestelmän poikkeuksellisiin ominaisuuksiin kuuluu muun muassa kalibrointitoiminnallisuus Autocal™, joka mittaa ja sovittaa tarkkailukaiuttimet automaattisesti akustiseen ympäristöön kompensoiden tasoerot, viive-erot, taajuusvasteiden poikkeamat sekä subwoofereiden vaiheet.
SAM™ järjestelmiä ohjataan Genelecin Loudspeaker Manager (GLM™) ohjausverkkoa ja -sovellusta käyttäen, joka mahdollistaa äärimmäisen joustavan ja luotettavan monitorointijärjestelmän luomisen. GLM 3 on intuitiivinen tarkkailukaiuttimien hallintasovellus, joka mahdollistaa jopa 45 SAM™ -tuoteperheen tarkkailukaiuttimen ja subwooferin kytkemisen järjestelmään. Autocal™ automaattisen kalibrointitoiminnallisuuden lisäksi GLM 3 sovellus tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden säätää monipuolisesti tasoja, viiveitä sekä äänenvärisuodattimia. Parametrit ja asetukset voidaan tallentaa sekä tietokoneelle, että myös jokaiseen yksittäiseen GLM™ -ohjausverkkoon liitettyyn tarkkailukaiuttimeen ja subwooferiin. Tällöin ohjausverkkoa ja sovellusta ei välttämättä tarvita varsinaista tarkkailutyötä tehtäessä.
Kaikkia SAM™ järjestelmän tarjoamia toimintoja sekä äänen väriä voidaan säätää käyttäjän tarpeiden mukaisesti. Jopa työskentelytilan ja akustisen ympäristön vaihtuessa SAM™ teknologia auttaa sinua saavuttamaan parhaan mahdollisen ja johdonmukaisesti käyttäytyvän äänentarkkailujärjestelmän, joka tarjoaa neutraalin äänikuvan sekä todella alhaisen särötason.
Genelecin SAM™ -tuoteperhe tarjoaa kattavan, ratkaisukeskeisen ja älykkäästi verkottuvan järjestelmäkokonaisuuden, joka mahdollistaa sekä analogisen että digitaalisen signaalitien käyttämisen erilaisissa työskentely-ympäristöissä.
Referenssit
Akukon Oy on akustiikan, meluntorjunnan ja audiovisuaalisen suunnittelun ykkösasiantuntija Suomessa ja Baltiassa. Heidän tavoitteensa on luoda parempia elinoloja suojelemalla ihmisiä ympäristömelulta, edistää tilojen turvallisuutta ja käytettävyyttä sekä visuaalista ilmettä. Vuoden 2021 lopulla yritys avasi uuden, uraauurtavan tilan – Akukon DemoLabin – joka on paikka erilaisten tilojen akustiikan ja melun mallintamiseen. Akustiikkaa voi kuunnella jo ennen kuin suunniteltu rakennus on valmis. DemoLabin huone on kauttaaltaan varustettu Genelec 4430 Smart IP -kaiuttimilla ja kahdella 7350 Smart Active -subwooferilla.
"Akustinen suunnittelu on olennainen osa nykyaikaisia rakentamis- ja ympäristöprojekteja", sanoo Akukonin akustikko ja projektipäällikkö Perttu Laukkanen. "Akukonin DemoLab vie akustisen suunnittelun uudelle tasolle." Laukkanen kertoo, että DemoLab on suunniteltu mahdollistamaan auralisaatio, tekniikka, jolla virtuaalinen ääniympäristö voidaan toistaa useiden kaiuttimien avulla, jotta saadaan realistinen kuva tilan akustiikasta tai meluympäristöstä.
"Esimerkiksi, DemoLabin avulla voimme vertailla eri äänieristystasojen vaikutuksia eri huoneiden välillä, ymmärtää huoneen akustisen suunnittelun vaikutusta tietyssä tilassa tai asettaa suunnittelutavoitteen esimerkiksi raidemelun tunkeutumiselle asuin- tai toimistorakennuksissa", hän sanoo. "Näiden erojen selittäminen desibelien ja hertsien numeeristen arvojen avulla on erittäin vaikeaa. Kun asiakkaat kuulevat eron itse, se muuttuu yhtäkkiä todelliseksi abstraktin sijasta ja antaa heille mahdollisuuden tehdä tietoisia päätöksiä kustannusten ja akustisen laadun suhteen."
Akukon valitsi Genelec Smart IP -kaiuttimet, koska ne olivat optimaalisin ääniratkaisu uuteen tilaan. Akukon-akustikko Javier Gómez Bolaños selittää miksi: "Simuloidun äänikentän realistisen toiston saavuttamiseksi auralisaatio vaatii kaiuttimia, jotka tarjoavat absoluuttisen neutraalisuuden eivätkä väritä ääntä. Lisäksi olimme kiinnostuneita kaiutinkokoonpanosta, joka voi kasvaa, on helposti hallittavissa ja sen asennustyöt ovat minimaaliset. Tästä syystä etsimme audio-over-IP-kaiuttimia.
"4430 Smart IP -kaiuttimet olivat meille ihanteellinen ratkaisu", hän jatkaa. "Ne tarjoavat Genelecin studiomonitoreille ominaista korkeaa laatua ja tarkkuutta; ne voidaan konfiguroida helposti Smart IP Manager -ohjelmistolla, ja PoE+ -ominaisuuden ansiosta kaiuttimia voidaan helposti asentaa lisää käyttämällä ylimääräisiä CAT-kaapeleita. Niiden aktiivinen muotoilu tarkoittaa, että ulkoisista vahvistimista (tai vahvistinkaapeleista) ei tarvitse huolehtia, joten asennus on poikkeuksellisen yksinkertaista.
Akukon DemoLabin kaiutinkokoonpano koostuu yhdeksästä vaakatasossa olevasta 4430:stä, lisäksi viidestä 4430:stä yläkaiuttimina ja kahdesta 7350-subwooferista matalille taajuuksille. Kaikki kaiuttimet kalibroitiin Smart IP Manager -ohjelmistolla kuuntelualueen tasaisen taajuusvasteen aikaansaamiseksi.
"Olemme erittäin tyytyväisiä tuloksiin", Perttu Laukkanen toteaa. "Olemme luoneet tilan, joka on erityisen hiljainen, huoneakustiikaltaan neutraali ja mahdollistaa erilaisten akustisten ilmiöiden tarkan kuuntelun ja vertailun. DemoLabissa luodut ääniympäristöt voidaan kalibroida vastaamaan lähes täsmälleen todellisia ääniolosuhteita käyttämällä edistyneimpiä laskentamenetelmiä akustiikan ja tilaäänen toistamiseksi. Tehokkaiden subwooferien ansiosta voimme jopa mallintaa ja kokea matalataajuisen tärinän vaikutukset tilassa."
"Akustiikan kuuleminen tarjoaa korvaamatonta lisäarvoa monimutkaisten asioiden ratkaisemisessa", Laukkanen sanoo lopuksi. "DemoLab on todella ainutlaatuinen tila, joka tuo uuden ulottuvuuden akustiikkaan, ja Genelecillä on ollut siinä keskeinen rooli."
Can you tell us a little about how you ended up in audio?
The reason I got into engineering is because of my mom. She found out about Full Sail University in the April of 2008 and told me I should go there because I'll love it. I'd never heard of audio engineering until she told me about it, and she didn’t give me a choice if I wanted to go or not, so a month later I was a student there! These days, I mix mainly pop, hip hop and R&B songs at my studio, and I work on a lot of short films.
What kind of studio space do you have and what's the history of the place?
My studio is in the city of Columbia, in a cabin connected to another building where bleacher seating for stadiums is manufactured. The company owned that building for 20 years before they made this cabin for the owner's son. The studio room's size is 15x23x16 ft, 16 in the middle of the room.
What are the key items of equipment in your studio?
My Apogee Symphony MK II interface, Avid Dock, Pro Tools, and Genelec Loudspeaker Manager (GLM).
How did you become interested in immersive audio and start to equip your studio for it?
I first became interested early last year after a random studio tour popped up on YouTube showing a recently finished room - I was considering going 7.1 for films at the time. That studio tour video blew my mind, and when I saw that the music business was moving into immersive audio, I decided to get into it myself. I made a few calls to get some information, but generally people didn't seem to know much about it. I knew the number of speakers I wanted and where they'd be going, so I reached out to Genelec on Instagram, and the next thing I know, I’m on the phone with Paul Stewart (great guy, love him). Paul took me through everything step by step over about a week, and ensured I had everything working. Thanks, Paul.
How does it feel to mix in immersive, are there any new challenges?
When I first started mixing in immersive, it felt weird. I could spread everything out as I didn’t have to make room in the mix anymore. The challenge is that you think you should do something because of the increased possibilities, and that can blind you from doing what the song needs versus what you might want to do for it.
What Genelecs are you using and why did you choose them?
My left and right monitors are 8341s, the center monitor is 8331, LFE is 7350, and the rest are 8330s. When I chose to go immersive, I looked at three big brands including Genelec and since I knew that a lot of film mixers use Genelec, I figured it had to be for a good reason. In my opinion, that reason is GLM. Personally, I don’t have the perfect room, so GLM tightens up my low end nicely, and the delay and level adjustments make a big difference.
What are you working on right now and how's business so far with your new setup?
I’m working on two albums right now, one that's pop and the other R&B. I only finished my room last week, so I'm yet to see how things will turn out for me business-wise in immersive audio. I do believe however, that it was an excellent decision to make the jump. I think immersive audio is here to stay, and in 3 to 5 years it will be the main playback format for music. Of course, stereo will still be relevant.
To find out more about Orpheus Sounds, click here
Do you want to be featured in our ‘Immersive Talk’ series? If so, just post some pictures of your setup on Instagram using the #GenelecImmersive hashtag. We’ll be keeping a look out for the most interesting setups, so who knows? We may be in touch with you!
The multi-room project - which includes both immersive and 5.1 surround studios as well as a host of video edit suites - was handled by SES-Audio, and all 15 rooms feature Genelec Smart Active Monitoring.
Studio 1 - which has been awarded Dolby Atmos HE certification – features a 7.1.4 system based entirely on the 8341 coaxial monitors from The Ones series. Eleven 8341s handle the LCR, surround and height positions, complemented by a 7380 subwoofer.
Studio 2 is also a 7.1.4 immersive room, again with 8341s in all positions supported by two 7360 subwoofers, and has complete compatibility with Studio 1 for maximum flexibility in optimising workflows.
Studio 3 is a 5.1 space powered by five 8320 nearfield two-way monitors and a 7350 subwoofer, while a separate Quality Control room has been equipped with eleven 8330 two-way nearfield models and a 7360 subwoofer. This room is designed to guarantee sound quality throughout the post-production chain, to meet the highest standards required by cinema and OTT platforms, and is capable of playing back content in all formats.
Finally, there are a total of 11 video editing rooms, each one equipped with 8330 monitors.
Charly Schmukler, head of Drago's Sound Post Production department, comments that “The Dolby Atmos certification allows us to adapt to the latest trends in the audiovisual industry with the certainty that we are working in an environment that meets the highest quality. This in turn guarantees a perfect transcription of our work to the domestic environment.”
The Finnish Music Hall of Fame is Helsinki’s most recent and innovative cultural landmark. Located in the newly redeveloped Pasila district of the Finnish capital, already noted for its vibrant street art, the museum is attracting visitors in droves thanks to the unique concepts that have been deployed to depict the history of Finnish music.
Genelec was approached from the outset to be a part of this exciting project, the design and installation of which was awarded to renowned Nordic AV integration specialists, Bright.
“Genelec is the world leading company in professional audio monitoring,” says Music Hall of Fame board member, Olli Ilmolahti. “We knew that Genelec has been researching and developing products over many decades and already has much experience in this field.
"We wanted to have the best of the best, so Genelec was the perfect choice."
As the Finnish Music Hall of Fame, we were not ready to make any compromises concerning the listening environment and sound quality. We wanted to have the best of the best, so Genelec was the perfect choice to be a part of the story of Finnish music throughout history.”
The new music museum offers a multisensory experience for all music lovers covering genres from three centuries - from symphonies to Finnish rap music to folk and heavy rock plus everything in between - made possible by utilising the newest technologies available. The aim was to provide an interactive museum experience at a whole new level, offering visitors the chance to experience full musical immersion and a dive into the textures of music. Virtual technology enables visitors to embark on spectacular musical journeys whilst modern sound technology permits them to explore the roles that various instruments and voices play in a symphony orchestra, a mixed choir and a military band. Visitors can make their voice heard by performing on Finland’s finest stages, from the Helsinki Music Centre to Olavinlinna Castle on a virtual karaoke tour, and much more besides.
Genelec’s new Smart IP platform was an absolutely key element in making all of this a reality. Genelec worked with Bright and various content creators to establish the optimum audio design for each space and each exhibit. Bright deployed 124 of Genelec’s new 4430A two-way, active installation loudspeakers throughout the museum - the first model to incorporate Genelec’s ground-breaking Smart IP technology. The Smart IP platform enables IP networking via both Dante and AES67, and derives power via both PoE and PoE+ Power-over-Ethernet formats. As well as receiving both power and audio-over-IP, the 4430’s rear panel CAT connector also allows access to Genelec’s Smart IP Manager – a sophisticated downloadable software tool running on Windows 10 that allows installers to configure an almost unlimited number of rooms, zones, speakers and audio channels, and includes device discovery, versatile room equalisation, system organisation and status monitoring. External control via third-party hardware, software or house automation is also possible.
“We were responsible for designing a digital experience system with the possibility to change exhibitions efficiently when required,” says Bright’s Head of Installation, Santtu Sipilä, who worked closely with Genelec throughout the design and installation process. “As this was the Finnish Music Hall of Fame, some extra attention was needed regarding the sound quality. We investigated several other music museums to ensure that our solution would deliver the best sound quality of them all.
The decision to use Genelec was clearly a determining factor in achieving that goal, and the possibility of using the new networked loudspeakers made it even easier. The Smart IP technology enables us to drive each loudspeaker independently, and that opens up a wealth of opportunities for immersive sound experiences.”
In order to ensure the best possible audio experience, particular attention was paid to the acoustics of the museum during the design stage: “Even the best loudspeakers are no good if the acoustics don’t work!” says Santtu with a smile. “We also had to pay careful attention to the network to be able to run perfectly synchronised sound and video at the same time. Again, the Smart IP platform played an important part in making this work successfully.”
The Board members are thrilled with the results, and customer feedback confirms the success of the project. “The Finnish Music Hall of Fame is full of technology - virtual reality and digital technology are used to convey music, video, audio, sound effects and live music. I strongly believe that the sound world and acoustics form the most important and memorable experience at the Music Museum from the customer’s point of view,” says Olli Ilmolahti. “Genelec´s new Smart IP technology was a perfect choice for us, offering a complete solution with the highest quality and flexibility which means savings in working time, maintenance and investment costs. We achieved everything we wanted and more, and the immersive sound world and listening environment in certain areas of the Fame Music Museum - as well as the neutral, transparent sound throughout - is something to be experienced. Customer feedback has been nothing but positive.”
Mikko Vanni, chairman of the board for the museum, agrees wholeheartedly. “We wanted to use the most advanced technology available, and all the technological solutions devised by Genelec and Bright have been successful. We have been able to leverage this by informing the media and our main target groups that we have a very advanced Genelec solution (including an immersive voice system) combined with other sophisticated technology, which has given added value to the content credibility of the museum. We think that the Genelec system is amazing - the vocal reproduction throughout the venue is truly special. We set out to achieve a level above what is already out there, and we’ve done it. We’re delighted with the results.”
Elite Park Avenue hotel is one of Gothenburg’s premier establishments, and also hosts the prestigious ‘At PARK’ restaurant, run by Michelinstarred chef, Stefan Karlsson. Specialist Uppsala-based AV, lighting and multimedia systems integrator, Kreativ Teknik, was commissioned to develop a complete solution including audio and lighting automation for the restaurant and bar, and they had no hesitation in identifying Genelec installation loudspeakers as the ideal solution to At PARK’s requirements.
"We required a high quality system with both detail and headroom that was also aesthetically pleasing."
Kreativ Teknik’s Daniel Landmark explains why Genelec was such a good choice: “Our first priority was sound quality,” he says. “We needed to achieve smooth, even coverage and a balanced soundscape at low volumes that is pleasant to listen to without being aggressive or intrusive. However, the system is running almost 24 hours a day and, during the weekend, also needs to be able to run comfortably at high SPLs for several hours when the DJ is in residence. We required a high quality system with both detail and headroom that was also aesthetically pleasing: so Genelec’s 4000 Series installation speakers fitted the bill perfectly.”
Landmark specified a total of thirty 4030C loudspeakers in order to achieve full coverage of the space. “It wasn’t as straightforward as you might think, actually, but fortunately Genelec has solutions for most things!” he notes with a smile. “The first issue was how to physically mount the speakers, as many of the walls in the dining area are covered with murals from Peter Apelgren, a well-known Swedish artist and comedian. However, Genelec has a vast range of mounting options compatible with the 4000 Series, so it was possible to find a good compromise.”
"The 7350As are perfect when space is limited, yet they deliver absolutely premium performance."
The second issue was how to reinforce the low end in the bar area for the DJ sessions. The 4030Cs were still ideal for the mid & high frequency ranges, but Kreativ Teknik had to be able to extend the low end. “There was simply nowhere we could reasonably install a free-standing subwoofer without it looking out of place, so instead we installed a pair of Genelec 5041A active in-wall subwoofers which are totally discreet and do the job perfectly,” recalls Landmark. “We faced the same problem in the dining area as well, but we got around that by installing a pair of Genelec 7350A smart subwoofers hidden in the base of a couple of sofas! The 7350As are perfect when space is limited, yet they deliver absolutely premium performance. Furthermore, by using them we could benefit from Genelec’s GLM software to handle any crossover or room calibration issues, so it was an excellent solution.”
Landmark confirms that the Genelec solution provided by Kreativ Teknik ticked a large number of boxes for the client. “Firstly, thanks to Genelec’s wide range of loudspeakers and accessories, as integrators we are confident that we can rise to just about any challenge – as we proved with At PARK. We also appreciate that they are active speakers, which makes installation even more straightforward. Secondly, there was a clear directive to work with manufacturers who offer sustainable solutions that will deliver reliable performance for many, many years. Finally, of course – and this is what makes Genelec such a great choice for these sorts of applications – is just the purity of the sound. It will never sound messy or woolly, even when played at relatively high levels. What’s more, we don’t have to spend hours EQing the system or tweaking audio settings because we know that Genelec will perform amazingly straight out of the box. The client is delighted and so are we.”
THE KIT
30 x 4030C
2 x 7350A
2 x 5041A
How GLM™ (Genelec Loudspeaker Manager) Software Works
Demonstrating the SAM™ Systems with 8320A, 8330A, 7350A and GLM™ 2.0 Software
How GLM™ (Genelec Loudspeaker Manager) Software Works
Frustrated that your material doesn’t sound so great on other systems? In this video we show you how to calibrate the Genelec SAM™ monitors with the Genelec Loudspeaker Manager (GLM™) Software to get the most out of your room and ensuring that your mixes translate perfectly.
"The latest monitors in Genelec’s 8 series come in new APM packs, with room analysis and correction tools. We put them to the test."
-Bob Thomas, the author of the review article
{"fi-FI":"Sound on Sound Magazine's review of 8320 and 8330 studio monitors. The review was published in May 2015, and it is written by Bob Thomas.","ru-RU":"Sound on Sound Magazine's review of 8320 and 8330 studio monitors. The review was published in May 2015, and it is written by Bob Thomas.","de-DE":"Sound on Sound Magazine's review of 8320 and 8330 studio monitors. The review was published in May 2015, and it is written by Bob Thomas.","en-US":"Sound on Sound Magazine's review of 8320 and 8330 studio monitors. The review was published in May 2015, and it is written by Bob Thomas.","sv-SE":"Sound on Sound Magazine's review of 8320 and 8330 studio monitors. The review was published in May 2015, and it is written by Bob Thomas."}
Dokumentit
Dokumentit
Operating Manual 7350A Brochure 7350A SAM™ Series Full Line Catalogue Bass Management User Guide Daisy-Chained Subwoofers and LFE Channel Management Immersive Solutions BrochureUKK
The Classic 8000 Series monitors have an analogue input. The 7200 Series SAM subwoofers have AES/EBU digital outputs only. However, other 7300 Series SAM subwoofers have analogue inputs and outputs and can be used also with analogue monitors.
Which SAM™ Products You Are Going to Mix With the Classic 8000 Series?
Mixing 8000 Series and SAM™ monitors is not recommended
We do not recommend mixing Classic 8000 Series monitors with SAM™ Monitors.
If the analogue input sensitivity of 8000 Series and SAM™ Series monitors are the same, Genelec SAM™ Monitors exhibit a slightly larger latency (< 5 ms) than 8000 Series monitors. Therefore Classic 8000 Series and SAM™ Series monitors should not be mixed in a stereo pair or multichannel setup.
It is alright to mix Classic 8000 Series with SAM™ Subwoofers
However, it is okay to mix the Classic 8000 Series monitors with SAM™ Subwoofers. Any Classic 8000 Series monitors can be used with SAM™ Subwoofers, in any stereo or multichannel setup.
Setting the room response calibration controls
Genelec monitors are calibrated flat in anechoic free field conditions. When the monitor is placed in a room close to walls or other boundaries, the low frequency output of the monitor increases. To achieve a flat low frequency response an adjustment of typically -4 dB on the bass tilt control is used. Genelec also provides a bass roll-off control to compensate for any remaining excessive LF energy around the low cut-off frequency.
Genelec GLM AutoCal can implement a more precise compensation after measuring the acoustic effects produced by the monitor’s installation location.
Differences in room reverberation time and listening distance can lead to changes being required in the treble region so treble tilt is fitted to most of the models in the Genelec range.
In three-way monitors and large main systems there are additional driver controls for the bass level, mid level and treble level which enable very fine adjustment of the frequency response so that the monitors can be placed in many different listening environments, whilst still achieving a consistent and neutral sound reproduction.
The best way to set the room response controls of a Genelec monitor is by taking an acoustical measurement at the listening location, using a measurement system for those products that offer local controls (DIP switches) on the monitor or subwoofer, or by using GLM AutoCal for the SAM™ (Smart Active Monitoring) products.
"The latest monitors in Genelec’s 8 series come in new APM packs, with room analysis and correction tools. We put them to the test."
-Bob Thomas, the author of the review article
Sound on Sound Magazine's review of 8320 and 8330 studio monitors. The review was published in May 2015, and it is written by Bob Thomas.
hello