null Akukon DemoLabiin suorituskykyä Genelecin Smart IP -kaiuttimilla

Akukon DemoLabiin suorituskykyä Genelecin Smart IP -kaiuttimilla


Auralisaation pioneeri pyrkii parantamaan elinoloja.

Akukon Oy on akustiikan, meluntorjunnan ja audiovisuaalisen suunnittelun ykkösasiantuntija Suomessa ja Baltiassa. Heidän tavoitteensa on luoda parempia elinoloja suojelemalla ihmisiä ympäristömelulta, edistää tilojen turvallisuutta ja käytettävyyttä sekä visuaalista ilmettä. Vuoden 2021 lopulla yritys avasi uuden, uraauurtavan tilan – Akukon DemoLabin – joka on paikka erilaisten tilojen akustiikan ja melun mallintamiseen. Akustiikkaa voi kuunnella jo ennen kuin suunniteltu rakennus on valmis. DemoLabin huone on kauttaaltaan varustettu Genelec 4430 Smart IP -kaiuttimilla ja kahdella 7350 Smart Active -subwooferilla.

"Akustinen suunnittelu on olennainen osa nykyaikaisia rakentamis- ja ympäristöprojekteja", sanoo Akukonin akustikko ja projektipäällikkö Perttu Laukkanen. "Akukonin DemoLab vie akustisen suunnittelun uudelle tasolle." Laukkanen kertoo, että DemoLab on suunniteltu mahdollistamaan auralisaatio, tekniikka, jolla virtuaalinen ääniympäristö voidaan toistaa useiden kaiuttimien avulla, jotta saadaan realistinen kuva tilan akustiikasta tai meluympäristöstä.

"Esimerkiksi, DemoLabin avulla voimme vertailla eri äänieristystasojen vaikutuksia eri huoneiden välillä, ymmärtää huoneen akustisen suunnittelun vaikutusta tietyssä tilassa tai asettaa suunnittelutavoitteen esimerkiksi raidemelun tunkeutumiselle asuin- tai toimistorakennuksissa", hän sanoo. "Näiden erojen selittäminen desibelien ja hertsien numeeristen arvojen avulla on erittäin vaikeaa. Kun asiakkaat kuulevat eron itse, se muuttuu yhtäkkiä todelliseksi abstraktin sijasta ja antaa heille mahdollisuuden tehdä tietoisia päätöksiä kustannusten ja akustisen laadun suhteen."

Akukon valitsi Genelec Smart IP -kaiuttimet, koska ne olivat optimaalisin ääniratkaisu uuteen tilaan. Akukon-akustikko Javier Gómez Bolaños selittää miksi: "Simuloidun äänikentän realistisen toiston saavuttamiseksi auralisaatio vaatii kaiuttimia, jotka tarjoavat absoluuttisen neutraalisuuden eivätkä väritä ääntä. Lisäksi olimme kiinnostuneita kaiutinkokoonpanosta, joka voi kasvaa, on helposti hallittavissa ja sen asennustyöt ovat minimaaliset. Tästä syystä etsimme audio-over-IP-kaiuttimia.

Akukon PR Image 3

"4430 Smart IP -kaiuttimet olivat meille ihanteellinen ratkaisu", hän jatkaa. "Ne tarjoavat Genelecin studiomonitoreille ominaista korkeaa laatua ja tarkkuutta; ne voidaan konfiguroida helposti Smart IP Manager -ohjelmistolla, ja PoE+ -ominaisuuden ansiosta kaiuttimia voidaan helposti asentaa lisää käyttämällä ylimääräisiä CAT-kaapeleita. Niiden aktiivinen muotoilu tarkoittaa, että ulkoisista vahvistimista (tai vahvistinkaapeleista) ei tarvitse huolehtia, joten asennus on poikkeuksellisen yksinkertaista.

Akukon DemoLabin kaiutinkokoonpano koostuu yhdeksästä vaakatasossa olevasta 4430:stä, lisäksi viidestä 4430:stä yläkaiuttimina ja kahdesta 7350-subwooferista matalille taajuuksille. Kaikki kaiuttimet kalibroitiin Smart IP Manager -ohjelmistolla kuuntelualueen tasaisen taajuusvasteen aikaansaamiseksi.

"Olemme erittäin tyytyväisiä tuloksiin", Perttu Laukkanen toteaa. "Olemme luoneet tilan, joka on erityisen hiljainen, huoneakustiikaltaan neutraali ja mahdollistaa erilaisten akustisten ilmiöiden tarkan kuuntelun ja vertailun. DemoLabissa luodut ääniympäristöt voidaan kalibroida vastaamaan lähes täsmälleen todellisia ääniolosuhteita käyttämällä edistyneimpiä laskentamenetelmiä akustiikan ja tilaäänen toistamiseksi. Tehokkaiden subwooferien ansiosta voimme jopa mallintaa ja kokea matalataajuisen tärinän vaikutukset tilassa."

"Akustiikan kuuleminen tarjoaa korvaamatonta lisäarvoa monimutkaisten asioiden ratkaisemisessa", Laukkanen sanoo lopuksi. "DemoLab on todella ainutlaatuinen tila, joka tuo uuden ulottuvuuden akustiikkaan, ja Genelecillä on ollut siinä keskeinen rooli."


Liittyvät tuotteet