Genelecin tarina – merkkipaaluja matkan varrelta

Inspiraatio

Jotta voisi esitellä jotain inspiroivaa, täytyy ensin itse olla inspiroitunut. Kahden nuoren opiskelijan, Ilpo Martikaisen ja Topi Partasen, intohimo ääntä ja elektroniikkaa kohtaan 40 vuotta sitten teki heistä myöhemmin Genelecin perustajat. Vaikka he eivät itse tienneet sitä sillä hetkellä, juuri tällainen vankka pohja tarvittiin, jotta ideat ja tuotteet löytäisivät tiensä markkinoille.

Sama on nähtävissä monien ystäviemme työssä: intohimo toteuttaa unelmansa, motivaatio saavuttaa jotain merkittävää ja halu antaa kaikkensa työlle.
Ennen näkyviä tuloksia tarvitaan sisäistä paloa.

Ei siis ihme, että yksi Genelecin arvoista on innostus. Tämä on piirre, jonka jaamme asiakkaidemme kanssa.

Kaikki lähti Yleisradiosta

Vuonna 1976 Yleisradio rakensi uutta radiotaloaan Helsingin Pasilaan. YLEllä akustikkona työskennellyt Juhani Borenius tiedusteli akustiikan jatko-opiskelijakavereiltaan, osaisivatko nämä rakentaa aktiivisen tarkkailukaiuttimen. Ensin Ilpo Martikaisen ja Topi Partasen piti selvittää, mikä moinen laite oli, ja kaksi viikkoa myöhemmin ensimmäinen prototyyppi oli valmis. Kaiutin oli puutteineenkin niin lupaava, että YLE kiinnostui toden teolla. Genelec Oy perustettiin vuonna 1978 kahden vuoden tiiviin tutkimus- ja kehitystyön jälkeen ja samalla esiteltiin ensimmäinen aktiivinen tarkkailukaiutinmalli S30.

Kaiutin oli aikaansa nähden erittäin edistynyt sekä elektronisesti että akustisesti. Myös asiakkaan vaatimukset olivat edistyneitä. Kaiuttomassa huoneessa mitattavien normaalivaatimusten lisäksi asiakas määritteli yksityiskohtaisia vaatimuksia akustiselle suorituskyvylle tarkkailuhuoneessa.

Lisäksi asiakas vaati yhdenmukaista suorituskykyä, luotettavuutta, helppoa huollettavuutta ja takuuta varaosien saatavuudesta. Alku oli siis haastava, kun yritettiin täyttää aikansa vaativimmat asiakastarpeet. Määritelmien toteuttaminen vaati paljon suunnittelua, mittaamista ja testausta. Äänensävyn tarkat säätimet, elementtien suojapiirit, kehittyneet vahvistinkytkennät – nämä kaikki ovat olleet osa tarkkailukaiuttimiamme siitä lähtien, kun ne vuonna 1978 kehitettiin. Tuolloin kehitettiin myös HF-elementti.

Tämä tuo meidät yhteen Genelecin arvoista: Usko. Uskomme omiin ideoihimme muiden kopioimisen sijaan. Näin voimme antaa alallemme jotain täysin ainutlaatuista. Asiakkaamme ovat palkinneet uskomme lujalla luottamuksella yli 35 vuoden ajan. Olemme laajentaneet studiokaiuttimista myös uusille äänentoistomarkkinoille kaikkialla maailmassa.

Saliääni

Genelecin toiminnasta puolet oli parhaimmillaan saliääniurakointia. Kaiutinjärjestelmiä urakoitiin moniin teattereihin (mm. Kansallisteatteri, Rovaniemen ja Kuopion kansallisteatterit), Moskovan uuden kardiologisen sairaalan kongressisaliin, Moskovan sirkukseen ja toimitettiinpa YLElle kaksi äänitysautoakin. Viimeiseksi urakaksi jäi Tampere-talo, ja viimeinen laitetoimitus meni Madridin kuninkaalliseen oopperaan.

Genelec halusi tulla tunnetuksi etusijassa tarkkailukaiutinvalmistajana, joten saliääniurakoinnista päätettiin luopua vuonna 1989. Ratkaisu osoittautui myöhemmin oikeaksi. Urakoinnin parissa vietetyt vuodet olivat kuitenkin olleet hyvin opettavaisia – muun muassa aliurakoitsijan elämä oli tullut tutuksi. Se on aivan oma ammattinsa. Miten muuten olisi opittu kuuntelemaan urakoitsijoiden tarpeita sekä kaupallisissa kohteissa että ensiluokkaisissa kotiteatterijärjestelmissä? Huippulaadukkaiden kaiutinjärjestelmien pohja oli valettu näille laajentuville markkinoille.

Myös kunnioitus on tärkeä arvo Genelecillä. Suhtaudumme kunnioittavasti asiakkaisiin, työtovereihin, kumppaneihin, kilpailijoihin ja ympäristöön.

Valikoima laajentuu

Genelecin ensimmäiset kymmenen toimintavuotta olivat eloonjäämiskamppailua. Vuonna 1985 tuotannossa oli 12 kaiutinmallia. Genelecin lehdistötiedotteessa tuolta vuodelta kerrotaan, kuinka Hampurissa järjestetyillä 77. AES-messuilla liikkui huhu näyttelyn varsinaisesta tarkoituksesta: se olikin täydellisen Genelec-kaiutinperheen esittely.

Heti sen jälkeen kun yrityksessä oli päätetty keskittyä tarkkailukaiuttimiin, tarjoutui mahdollisuus suunnitella markkinoiden suuriäänisin ja pienisäröisin tarkkailukaiutin. 1035A esiteltiin Lontoossa vuonna 1989, minkä jälkeen siitä tuli nopeasti hyvin suosittu suurimmissa studioissa Japanissa. Se näytti suunnan uudenlaisille tarkkailukaiuttimille, jotka olivat pienisäröisiä, eivätkä aiheuttaneet värittymistä mutta olivat samalla suuriäänisiä – tätä yhdistelmää ei alalla ollut vielä saavutettu.
1990-luku kului siihen, että yritys vakiinnutti asemaansa johtavana aktiivisten tarkkailukaiuttimien valmistajana. Kehitettiin uusia, pienempiä malleja, joista kirkkain tähti oli ehkäpä 1031A vuodelta 1991. Nykyään sitä pidetään 1990-luvun tärkeimpänä ammattitasoisena äänentoistotuotteena, ja se on myös kaikkien nykyaikaisten aktiivisten kaksitiekaiuttimien äiti.

Nykyinen valikoimamme on markkinoidensa kattavin: hyvin pienikokoisesta 8010-kaiuttimesta massiiviseen 1036A-malliin. Meiltä löytyy sopivankokoinen kaiutin kaikkiin tiloihin. Genelec on tunnettu laadustaan ja kattavasta valikoimastaan, ja lisäksi olemme olleet alan mittapuu, jonka saavutuksiin kilpailijat ovat pyrkineet. Me Genelecillä pidämme tätä kohteliaisuutena. Myöhemmät tuotelanseeraukset ovat osoittaneet, että kykymme yllättää yhä uudelleen uusilla teknologioilla ja malleilla on tulosta yksityiskohtiin panostamisesta.

Tämä on helppoa, kun yksi yrityksen arvoista on rehellisyys. Jaamme tietomme, ja tuoteominaisuutemme kestävät tiukankin mittaamisen. Mitä enemmän asiakkaamme ja kumppanimme tietävät, sitä parempi meille. Olemme täällä rakentamassa yhteistä ja kestävää menestystä.

Hallittu suuntaavuus

Vuonna 1983 Genelec laati ensimmäiset luonnokset 1022A-mallista, joka tuli tuotantoon vuonna 1985. 1022A oli muodoltaan huomattavasti 1024A:ta kehittyneempi. Kotelon pyöreillä muodoilla haluttiin minimoida diffraktio. Säteilyominaisuuksien vakioimiseksi elementeille suunniteltiin huolellisesti muotoiltu suuntain. Taajuusvaste mahtui ±0,75 desibelin rajoihin, ja tulos oli akustisesti erinomainen.

Tämä oli lähtökohta itse kehittämällemme Directivity Control Waveguide™ (DCW™) -teknologialle, jota on siitä lähtien käytetty niin pienissä kuin suurissakin kaiutinmalleissamme. Perinteisissä suorakulmaisissa malleissa DCW™ sisältää diskantti- ja keskiäänielementit. Painevaletuissa alumiinikoteloissa DCW™ on sisäänrakennettu itse koteloon. Hallitulla suuntaavuudella saadaan tasainen toisto myös kuunteluakselilta sivussa. Tämä tarkoittaa laajempaa kuuntelualuetta ja samoja ääniominaisuuksia kuin akselilla kuunneltaessa. Samalla saadaan minimoitua kulmien aiheuttama diffraktio.

Voimaa ja erottelukykyä

Vuonna 1988 Genelec panosti vahvasti markkinoiden suuriäänisimmän ja pienisäröisimmän tarkkailukaiuttimen kehittämiseen. Suunnittelu aloitettiin äänittämällä äänenpainetaso rumpalin korvan vierestä, koska soittajat haluavat usein kuunnella soittoaan tarkkaamossa luonnollisella voimakkuudella. Piti kehittää suuritehoinen ja erittäin pienisäröinen keskiäänielementti, uusi 3 kW:n vahvistin, suuri DCW™, kehittyneemmät kaiutinelementtien suojapiirit ja vahvistimen diagnostiikka.
1035A esiteltiin vuonna 1989, ja siitä tuli nopeasti hyvin suosittu Isossa-Britanniassa ja Japanissa. Vuoden 1993 lopulla tuli tuotantoon 1035B, jossa oli uudet bassoelementit. Vuonna 1997 1035B:stä kehitettiin uusi lippulaiva, 1036A, jonka muut ominaisuudet ovat samat, mutta alarajataajuus on 19 Hz. Sen saavuttamiseksi tarvittiin suurempi kotelo ja kaksi 460 mm:n bassoelementtiä.

Alumiini toistaa metallimusiikin

Monet ovat sitä mieltä, että hyvän kaiutinkotelon pitää olla puupohjaisesta materiaalista valmistettu. Näin ei kuitenkaan ole. Genelecin ensimmäinen painevalettu alumiinimalli oli 1029A, joka esiteltiin vuonna 1996. Tämän pienen ihmeen synnyttivät italialaiset ja ranskalaiset maahantuojat, jotka näkivät tarpeen pienemmälle tuotteelle. Painevaletun alumiinin etuja olivat jäykkyyden ja muiden ominaisuuksien lisäksi suuri sisätilavuus ulkoiseen kokoon nähden.

Kun tämä teknologia osoitti arvonsa, oli luonnollista jatkaa samalla tiellä. Aloitimme yhteistyön Harri Koskisen kanssa, joka on aikamme tunnetuimpia teollisia muotoilijoita. Työn tuloksena syntyi 6040A (2001), minkä jälkeen markkinoille tuotiin 8000-sarja (2004). Kaareva Minimum Diffraction Enclosure™ -kotelo, kehittynyt DCW™-suuntain, ihanteellinen painevalettu alumiinirakenne, suorituskykyinen refleksiputki, uudet pienisäröiset elementit, joissa oli edistynyt suodintekniikka, monipuoliset ripustusmahdollisuudet ja Iso-Pod™-jalusta (Isolation Positioner/Decoupler) veivät kaksitiekaiuttimet aivan uudelle tasolle.

Aluksi kaiuttimia luultiin – etenkin kaukaa katsottuna – muovista valmistetuiksi niiden pyöreiden muotojen vuoksi. Lähempi tarkastelu paljasti kuitenkin todellisen rakenteen. Tarkkailukaiuttimen kestävä puolimataksi viimeistelty pinta ja akustisesti optimoidut metalliset maskikehykset mahdollistivat kaiuttimien kovankin käsittelyn niitä vahingoittamatta. Kevyt metallikaiutin suoriutui vaativasta äänentarkkailusta hyvin pienellä säröllä!

Mikä on tarpeeksi matala?

Kun Genelecin Laminar Spiral Enclosure™ LSE™ -kotelolla varustetun alabassokaiuttimen prototyyppi esiteltiin muutamille jakelijoille vuonna 2001, ensimmäinen reaktio oli hämmästys: ”Tämä voi olla täysi floppi tai huikea menestys. Alabassokaiutin ei voi näyttää tältä. Toisaalta jos joku keksii alabassokaiuttimen uudelleen, sen täytyy olla Genelec."

Tämä vuonna 2002 esitelty kumouksellinen ja patentoitu alabassokaiutin osoittautui menestykseksi. Spiraalin muotoinen kotelo on erittäin jäykkä ja muodostaa samalla alabassokaiuttimen sisäisen putken. Koska putki ja kotelo ovat toistensa osia, ilma pääsee virtaamaan kotelon ulkoa putkeen täysin rajoittamattomasti. Näin saadaan erittäin tarkka ja responsiivinen matalien taajuuksien järjestelmä, joka on pienisäröinen ja sopii pääkaiuttimien laatuun.

Monikanavaisessa audiotoistossa sekä ammattimaisissa että kotiäänentoistojärjestelmissä järjestelmän on pystyttävä toistamaan jokaisen kanavan taajuudet. Se edellyttää pääkaiuttimien, alabassokaiuttimien ja jakosuodinelektroniikan yhteistoimintaa. Alabassokaiuttimien liittämiseksi saumattomasti tarkkailukaiutinjärjestelmään tarvitaan edistynyttä bassonhallintaa. Tähän sopii Genelecin 6.1 Bass Management System.

Ääni ja muoto

Teollinen muotoilu on ollut tärkeää Genelecille jo yli 20 vuotta. Akustisessa tuotteessa muoto on osa suorituskykyä. Olemme esitelleet monia läpimurtoja äänitarkkailun alalla ja olemme ylpeitä rohkeasta asenteestamme. Haluamme olla johdonmukaisia, emme konservatiivisia. Genelec edustaa pitkäikäistä laatua ja sama pätee muotokieleen: se on nykyaikaista mutta ajatonta.

Kun Genelec vuonna 1985 esitteli 1022A-mallin, moni kohotteli kulmakarvojaan. Ja kun uudistimme kaksitiemallistoa 8000-sarjalla vuonna 2004, muutos vaikutti monen mielestä radikaalilta, koska sarja ei noudattanut perinteistä laatikkomuotoilua. Nyt uusi muoto ja sen mukanaan tuoma parempi suorituskyky ovat hyväksyttyjä – ja itse asiassa alalla vallitseva käytäntö. Me teemme muutoksia aina hyvästä syystä: haluamme parantaa äänenlaatua.

Suunniteltu sopeutumaan

Jo 1970-luvulla pohjoismaisten yleisradioyhtiöiden vaatimuksissa (N12-B) edellytettiin huonevasteen säätöjä aktiiviselle tarkkailukaiuttimelle. Niinpä jo ensimmäisessä S30-kaiuttimessa oli säädöt keski- ja diskanttialueelle ja bassoille. Myöhemmin huonevasteen säätöjä on kehitetty edelleen.

DSP:n tehokkuus toi uusia mahdollisuuksia tarkkailujärjestelmän säätöihin. Kun olimme kehittäneet 8000-sarjalle Minimum Diffraction Enclosure™ -kotelon, seuraava looginen askel oli jatkaa tästä akustisesti vakaasta pohjasta ja kehittää 8200/7200-sarjan DSP-tarkkailukaiuttimet ja -alabassokaiuttimet, jotka esiteltiin vuonna 2006. Laaja kokemus sadoista eri studiomittauksista on auttanut meitä ymmärtämään erilaisten kuunteluympäristöjen haasteet. DSP-teknologian tehokkuus ja oma ohjelmistokehityksemme antavat asiakkaille mitattavia etuja. GLM™ – Genelec Loudspeaker Manager™ -ohjelmisto siirtää koko DSP-järjestelmän hallittavaksi Windows- tai Mac-tietokoneella. Yhdessä AutoCal™-kalibrointiominaisuuden kanssa järjestelmä yhdistää stereo- tai monikanavakokonaisuuden kaikki kaiuttimet alabassokaiuttimia myöten. Tuloksena on äärimmäisen tarkka äänentoisto kuunteluympäristössä vain muutamassa minuutissa. Se on kaikkein kattavin, monipuolisin ja helppokäyttöisin automaattinen kalibrointijärjestelmä, joka tähän mennessä on kehitetty. Se on kuin Genelecin akustiikka-asiantuntija olisi koko ajan käytettävissä.

Innovatiiviset teknologiat

Halusimme valmistaa pienikokoisen kolmitiejärjestelmän, ja vuonna 2008 saimme ajatuksen uuden koaksiaalielementin suunnittelusta. Halusimme eroon koaksiaalielementtien suunnittelun perusongelmista, joten kehitimme uuden Minimum Diffraction Coaxial MDC™ -elementin. Siinä oli uraauurtava sisäänrakennettu keskiääni-kalvo-kannatus-diskanttielementti. Keskiääni- ja diskanttielementti oli yhdistetty saumattomasti DCW-suuntaimeen diffraktion minimoimiseksi. Näin saatiin tarkka äänikuva ja ylivoimainen äänenlaatu sekä kuunteluakselilla että siitä sivussa. Uudessa aktiivisessa 8260A-kolmitietarkkailukaiuttimessa oli MDC-elementti ja sisäänrakennettu DSP-piiri, ja sitä pystyi hallitsemaan GLM- ja AutoCal-ohjelmistoilla. Se loi kolmitiejärjestelmille täysin uudet vaatimukset.

Vuonna 2012 Genelec esitteli Smart Active Monitor SAM™ -konseptin. SAM on markkinointitermi, joka auttoi hahmottamaan näiden kaiuttimien kykyä ja älykkyyttä sopeutua automaattisesti akustiseen ympäristöön. Se tarkoittaa tasojen kalibroimista kuuntelupaikan mukaan, aikaviiveiden säätämistä signaalinsyötöstä kuuntelupaikkaan ja taajuusvasteen korjaamista huoneakustiikkaa heikentävien ominaisuuksien poistamiseksi. SAM-älykaiuttimia voi ohjata digitaalisesti, jolloin käyttäjä voi rakentaa joustavan tietokoneella ohjattavan aktiivikaiutinverkoston. Ohjelmistokalibroinnilla SAM-älykaiuttimien äänentoisto voidaan optimoida sopimaan eri työskentelytyyleihin ja asiakasvaatimuksiin.

Kuuluisia keksintöjä

Vuoden 1990 lopulla italialainen Radio RAI kertoi tarvitsevansa uusia kaiuttimia ja pyysi Geneleciä suunnittelemaan 1019A-mallia suuremman kaksitiekaiuttimen. Tutkimus- ja kehitystyö aloitettiin heti ja tärkeimmät suunnittelupäätökset lyötiin lukkoon parin prototyyppikierroksen jälkeen. DCW-suuntaimen käyttö oli alkanut vuonna 1984 aktiivisessa 1022A-kolmitiekaiuttimessa ja jatkui myöhemmin vuonna 1989 suuremmassa 1035A-mallissa. 1031A-mallissa diskanttielementin DCW oli neliön mallinen ja refleksiputket olivat sivuilla, mikä noudatti suurempien 1035A-, 1034A- ja 1033A-kolmitiekaiuttimien muotoilua. Uudessa vahvistinmuotoilussa oli erillinen tehovahvistinelementti ja älykäs lämpömuotoilu: tehotransistorit olivat takapaneelin keskellä pystysuunnassa. Vahvistin oli lisäksi modulaarinen ja jakosuodin plug-in-levy. Tärinän estämiseksi vahvistin oli asennettu kumisille vaimentimille, jotka eristivät basson synnyttämän värinän.

Vuonna 1991 tuotiin markkinoille tehokas 1031A, joka tarjosi tasaisen taajuusvasteen 23 kHz:iin asti, kaksi 120 watin tehovahvistinta ja mahdollisuuden saavuttaa 120 dB:n maksimilähtösignaalin paria kohden 1 metrissä musiikkimateriaalilla. Neutraali toisto, laaja taajuuskaista ja hallittu suuntaavuus pienikokoisessa ja luotettavassa pakkauksessa, jonka vastetoleranssi oli tiukka ja huonevasteen säätömahdollisuudet hyvät – malli oli klassikko jo syntyessään. Nämä ominaisuudet tekivät 1031A:sta suositun mallin huippuääniteknikkojen ja tuottajien keskuudessa äänitys- ja lähetysstudioissa kautta maailman. Se pysyi tuotannossa 15 vuotta, minkä jälkeen sen korvasi 8000-sarjan tarkkailukaiuttimiin kuuluva 8050A.

Vuonna 2014 Genelecin aktiivinen 1031A-kaksitiekaiutin sai paikan TECnology Hall of Famessa. Se kunnioittaa äänentoistolaitteita ja -innovaatioita, jotka ovat vieneet äänitekniikka-alan kehitystä huomattavasti eteenpäin.

Kestävää suunnittelua

Genelecin suunnitteluperiaatteet ovat yrityksen perustamisesta asti pohjautuneet kestävään kehitykseen, luotettavuuteen ja ympäristöarvoihin. Luonnonvarojen säästäminen sekä materiaalien ja sähkön tehokas käyttö valmistuksessa, kuljetuksessa ja tuotteiden elinkaaren ajan ovat meille erittäin tärkeitä. Pitkäikäisillä tuotteillamme on pieni hiilijalanjälki, ja ne kaikki valmistetaan saman katon alla Iisalmessa, jolloin voimme valita ympäristönäkökulmista tehokkaita ratkaisuja.

Genelecin tehdasta lämmitetään uusiutuvalla energialla. Kierrätetty alumiini, jota käytetään painevaletuissa alumiinikoteloissamme, säästää 95 % energiaa verrattuna alkuperäisalumiinin käyttöön.

Vuonna 2013 esitelty M-sarjan Natural Composite Enclosure (NCE™) -kotelo on tehty materiaalista, joka on valmistettu täysin kierrätettävästä puukomposiitista ruiskuvalumenetelmällä. Luonnonkuitukomposiitissa käytetty puu on peräisin kestävästi viljellyistä metsistä. Materiaalissa on puuta noin puolet, mikä tekee kotelosta erittäin suorituskykyisen. M-sarjan pakkausmateriaali on kierrätettävää aaltopahvia, ja sisäpakkauksen suojatäyte on valmistettu kierrätetystä paperimassasta.

Luonnonvarojen säästäminen tarkoittaa meille muutakin kuin kierrätettävien luonnonmateriaalien käyttöä. Tuotteemme suunnitellaan kestäviksi ja pitkäikäisiksi. Materiaalit valitaan sen perusteella, että ne voidaan käyttää uudelleen joko alkuperäisessä käyttötarkoituksessa tai uusissa tuotteissa. Tämä on kestävää kehitystä parhaimmillaan.

Ja tarina jatkuu...