Genelecin 8430A IP SAM™ -älytarkkailukaiutin on markkinoiden ensimmäinen Audio-over IP (AoIP) tarkkailukaiutin ammattilaisten käyttöön. 8430A hyödyntää Genelecin Smart Active Monitoring (SAM™) -teknologiaa ja tarjoaa automaattisen kalibrointitoiminnallisuuden.
8430A IP SAM™ Studiomonitori

Smart Active Monitor (SAM™)

Directivity Control Waveguide (DCW™)

SPL
104 dB

Taajuusvaste
45 Hz - 23 kHz (-6dB)

Mitat
H 299 x W 189 x D 178 mm, Iso-Podin kanssa™ (muunna tuumiksi)

Laaja yhteensopivuus
Genelecin 8430A IP SAM™ -älytarkkailukaiutin on yhteensopiva sekä AES67 että Ravenna-standardien kanssa ja se tukee kaikkia tavallisia standardin mukaisia näytteenottotaajuuksia. Audio-over IP (AoIP) -teknologian lisäksi 8430A sisältää Genelecin Smart Active Monitor (SAM™) -teknologian, jonka ansiosta tuotetta voidaan ohjata Genelec Loudspeaker Manager (GLM™) -hallintaohjelmiston ja ohjausverkon kautta. Genelecin AutoCal™ kalibroi tuotteen automaattisesti kuunteluympäristöön, kompensoiden huoneakustiikan aiheuttamia haitallisia ilmiöitä.

Optimoitua äänentoistoa
Genelec 8430A on erittäin korkealaatuinen tuote. Sen painevalettu Minimum Diffraction Enclosure (MDE™) -alumiinikotelo sisältää kehittyneen Directivity Control Waveguide (DCW™) -suuntaimen diskanttielementille. Kaiuttimen refleksiputki on virtausoptimoitu, minkä ansiosta taajuusvaste ulottuu kokoon nähden hyvin matalle. Kokonaisuutena 8430A on suorituskyvyltään huippuluokkaa. Sen maksimiäänenpaine on korkea, kohinataso hyvin matala ja taajuusvaste värittymätön.
Genelecin 8430A on paras saatavilla oleva ratkaisu moderneihin IP-pohjaisiin ammattiaudiosovelluksiin.
Genelec
8430A IP SAM™ Studiomonitori tummanharmaa
1 x 8A tarkkailukaiutin
1 x virtajohto
1x RJ45 johto 5m
1 x ohjekirja
8430A IP SAM™ Studiomonitori
Palkinnot

Genelec 8430A IP SAM™ Studio Monitor was awarded a TEC (Technical Excellence and Creativity) Award 2017 in the category of Studio Monitor Technology.
Source: https://www.namm.org/thenammshow/2017/articles/32nd-annual-tec-award-winners
Tekniset tiedot

SPL
104 dB

Vahvistimen teho
50 W Basso (Class D) + 50 W Diskantti (Class D)

Taajuusvaste
45 Hz - 23 kHz ("-6 dB")

Taajuusvasteen tarkkuus
± 1.5 dB (58 Hz - 20 kHz)

Kaiutinelementtien mitat
⌀ 130 mm Basso + ⌀ 19 mm Diskantti (muunna tuumiksi)

Mitat
H 299 x W 189 x D 178 mm, Iso-Podin kanssa™ (muunna tuumiksi)

Paino
5.5 kg / 12.1 lb

Liitännät
1 x XLR Analoginen Sisääntulo
1 x RJ45 AES67 Sisääntulo
2 x RJ45 Ohjaus
8430A IP SAM™ Studio Monitor
Tekniset tiedot
Järjestelmän tiedot
Taajuusvaste
58 Hz - 20 kHz (± 1.5 dB)
Alarajataajuus -6 dB
45 Hz
Ylärajataajuus -6 dB
23 kHz

SPL
Maksimiäänenpaine Maksimiäänenpaineen piikki, kaiutinpari mitattuna musiikkimateriaalilla 1 metrin etäisyydeltä.
≥110 dB
Hetkellinen maksimiäänenpaine Lyhyen ajan maksimiäänenpaine siniaallolla puoliavaruudessa, keskiarvo 100 Hz - 3 kHz, 1 metrin etäisyydeltä.
≥104 dB
Pitkäkestoinen maksimiäänenpaine Pitkän ajan RMS-maksimiäänenpaine samoissa olosuhteissa IEC-painotetulla melulla 1 metrin etäisyydeltä (kaiuttimien suojapiirien rajoittama).
≥96 dB
Akustinen pohjakohinataso
Akustinen pohjakohinataso Kaiuttimen oma melutaso 1 metrin etäisyydeltä vapaakentässä (A-painotettu).
≤5 dB
Paino
Paino5.5 kg (12.1 lb)
Mitat
Korkeus
285 mm
Korkeus pöytäjalustan kanssa
299 mm
Leveys
189 mm
Syvyys
178 mm

Kotelo
Kotelomateriaali
Die cast aluminium
Kotelotyyppi
Reflex port
Kaiutinelementit
Kaiutinelementtityyppi
Cone
Halkaisija
130 mm
Kaiutinelementtityyppi
Metal dome
Halkaisija
19 mm
Suuntaavuus


Harmoninen särö
> 100 Hz ≤0.5 %
Vahvistimet
Vahvistimet
50 W Class D
Bass amplifier short term output power.
50 W Class D
Treble amplifier short term output power.
Käyttöjännite
100-240 VAC 50/60Hz
Tehonkulutus
ISS-valmiustilassa
≤0.5 W
Ilman kuormaa
≤3 W
Täysi kuormitus
50 W
Jakosuodin
Liitännät
Sisääntulo XLR-naaras, 10 kOhm balansoitu
Sisääntulo RJ45-liittimet
2 x Ohjaus RJ45-liittimet
Tarkempia lisätietoja lisäksi tuoteoppaissa.
Avainteknologiat

Smart Active Monitor (SAM™)

Directivity Control Waveguide (DCW™)

Active Crossovers

Intelligent Signal Sensing (ISS™)

Iso-Pod™ Stand

Minimum Diffraction Enclosure (MDE™)

Optimized Amplifiers

Protection Circuitry

Reflex Port Design

Versatile Mountings
Smart Active Monitor (SAM™) älykkäät kaiutinjärjestelmät sisältävät automaattisen kalibroinnin akustiseen ympäristöön.
Kuluneen vuosikymmenen aikana sisällöntuotannon tarve on kasvanut ennätyslukemiin maailmanlaajuisesti. Tämä on aiheuttanut suuria muutoksia tuotantoyksiköiden toimintatapoihin kasvaneen työmäärän suorittamiseksi. Kasvava osa tuotannoista tehdään entistä pienemmissä työskentely-ympäristöissä. Tämä lisää merkittävästi huoneakustisia ongelmia jolloin äänentarkkailun luotettavuus heikkenee. Äänitarkkailijan tulisi pystyä luottamaan aukottomasti kaiutinjärjestelmään, jonka tulee tuottaa värittymätöntä ja särötöntä ääntä käytetystä äänenpaineesta riippumatta.
Huolellinen elektroakustinen suunnittelu toimii perustana kaikille 1200, 8200, 8300, 7200 ja 7300 –sarjojen älykkäille tarkkailukaiutintuotteille. SAM™ järjestelmän poikkeuksellisiin ominaisuuksiin kuuluu muun muassa kalibrointitoiminnallisuus Autocal™, joka mittaa ja sovittaa tarkkailukaiuttimet automaattisesti akustiseen ympäristöön kompensoiden tasoerot, viive-erot, taajuusvasteiden poikkeamat sekä subwoofereiden vaiheet.
SAM™ järjestelmiä ohjataan Genelecin Loudspeaker Manager (GLM™) ohjausverkkoa ja -sovellusta käyttäen, joka mahdollistaa äärimmäisen joustavan ja luotettavan monitorointijärjestelmän luomisen. GLM 3 on intuitiivinen tarkkailukaiuttimien hallintasovellus, joka mahdollistaa jopa 45 SAM™ -tuoteperheen tarkkailukaiuttimen ja subwooferin kytkemisen järjestelmään. Autocal™ automaattisen kalibrointitoiminnallisuuden lisäksi GLM 3 sovellus tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden säätää monipuolisesti tasoja, viiveitä sekä äänenvärisuodattimia. Parametrit ja asetukset voidaan tallentaa sekä tietokoneelle, että myös jokaiseen yksittäiseen GLM™ -ohjausverkkoon liitettyyn tarkkailukaiuttimeen ja subwooferiin. Tällöin ohjausverkkoa ja sovellusta ei välttämättä tarvita varsinaista tarkkailutyötä tehtäessä.
Kaikkia SAM™ järjestelmän tarjoamia toimintoja sekä äänen väriä voidaan säätää käyttäjän tarpeiden mukaisesti. Jopa työskentelytilan ja akustisen ympäristön vaihtuessa SAM™ teknologia auttaa sinua saavuttamaan parhaan mahdollisen ja johdonmukaisesti käyttäytyvän äänentarkkailujärjestelmän, joka tarjoaa neutraalin äänikuvan sekä todella alhaisen särötason.
Genelecin SAM™ -tuoteperhe tarjoaa kattavan, ratkaisukeskeisen ja älykkäästi verkottuvan järjestelmäkokonaisuuden, joka mahdollistaa sekä analogisen että digitaalisen signaalitien käyttämisen erilaisissa työskentely-ympäristöissä.
Directivity Control Waveguide (DCW™) -suuntain tuottaa tasaisen taajuusvasteen laajalle kuuntelualueelle.
Vallankumouksellinen Directivity Control Waveguide™ (DCW™) -teknologia parantaa huomattavasti suoraan säteilevän monitiekaiuttimen suorituskykyä.
Tavoite on sovittaa taajuusvaste ja elementtien suuntaavuus kaiuttimessa. Lopputuloksena saavutetaan erinomainen taajuusvaste sekä kaiuttimen akustisella akselilla että sivusta mitattuna.
Parantunut kontrolloitu suuntaavuus vähentää huoneheijastumia kuuntelupaikalle. Tämä parantaa stereokuvaa ja asettaa vähemmän vaatimuksia huoneakustiikalle.
DCW-teknologia parantaa elementin herkkyyttä jopa +6 dB:ä, mikä mahdollistaa suuremman kokonaisäänenpaineen vähentäen samalla säröä ja parantaen luotettavuutta.
###DCW™-suuntaimen tärkeimmät edut:
- Tasainen taajuusvaste laajemmalle kuuntelualueelle
- Parantunut suoran äänen suhde heijastuneeseen ääneen vähentää tilan vaikutusta lopputulokseen
- Tarkempi stereokuva
- Parantunut elementtien hyötysuhde
- Järjestelmän suurempi maksimiäänenpaine
- Pienentynyt elementtien särö
- Vähemmän kaiutinkotelon reunan aiheuttamaa äänen heijastumista
- Parantunut elementtien luotettavuus, koska saman äänenpaineen tuottamiseen tarvitaan vähemmän tehoa ja pienempi kalvon liikepoikkeama
Aktiivisessa jakosuotimessa käsitellään linjatasoista signaalia.
Aktiiviset jakosuotimet jakavat audiosignaalin taajuuskaistoihin, jotka ohjataan erillisiin tehovahvistimiin. Vahvistimet on kytketty kyseiselle taajuuskaistalle optimoituihin kaiutinelementteihin.
Aktiivikaiuttimissa käytetään sekä digitaalisia että analogisia jakosuotimia. Genelecin digitaalisissa aktiivijakosuotimissa on myös muita signaalinkäsittelytoiminnallisuuksia, kuten elementtien suojaus, lentoaikakompensointi ja taajuuskorjaus.
Genelecin analogisissa aktiivijakosuotimissa perustuu elektronisiin komponentteihin, jotka käsittelevät matalatasoista signaalia ennen tehovahvistusta. Aktiiviset jakosuotimet eroavat toimintaperiaatteeltaan passiivisista jakosuotimista, joissa käsitellään voimakkaita signaaleja, suurta virtaa ja toisinaan myös suurta jännitettä.
Tyypillisessä kaksitiekaiuttimessa tulosignaali jakosuodatetaan kahdelle erilliselle tehovahvistimelle, joista toinen ohjaa bassoelementtiä ja toinen diskanttielementtiä.
Aktiivisella jakosuodinteknologialla on useita etuja:
- Elementin sähködynaamiset muutokset eivät vaikuta taajuusvasteeseen.
- Signaalia voidaan säätää joustavasti käytettävän elementin ominaisuuksien mukaisesti.
- Jokaisen elementin tulosignaali prosessoidaan ja vahvistetaan yksilöllisesti. Yksittäisten elementtien signaalit eivät häiritse toisiaan, mikä vähentää keskeismodulaatiosäröä ja yliohjausongelmia.
- Elementtien välisiä herkkyyseroja voidaan kompensoida.
- Elementin ominaisuuksiin liittyviä taajuus- ja vaihevasteen poikkeamia voidaan kompensoida halutulla päästökaistalla.
- Aktiivinen jakosuodin mahdollistaa lisäksi taajuusvasteen säätämisen sekä kaiuttimen optimoinnin kaiutinjärjestelmään ja erilaisiin kuunteluympäristöihin ilman ulkoisia taajuuskorjaimia. Tuloksena on yksinkertainen, luotettava, tehokas, tarkka ja johdonmukaisesti käyttäytyvä aktiivikaiutinjärjestelmä.
Intelligent Signal Sensing (ISS™) -valmiustilatoiminto vähentää virrankulutusta.
Genelec kehitti vuonna 2013 Intelligent Signal-Sensing -piirin, joka täyttää sekä ErP-direktiivin vaatimukset että Genelecin omat direktiiviä tiukemmat vastuullisuusvaatimukset.
ISS™-piiri seuraa kaiuttimien signaalinsyöttöä ja havaitsee, milloin signaali on käytössä. Jos ISS-piiri ei havaitse audiosignaalia hetkeen, se asettaa kaiuttimen valmiustilaan, jossa kaiuttimen virrankulutus on alle 0,5 wattia. Kun syöttösignaali havaitaan, kaiutin kytkeytyy päälle itsestään. Kaiutinjärjestelmä alkaa siis säästää sähköä heti, kun työskentely katkeaa.
Jokaisen kaiuttimen taustalevyssä on huonevasteen säätimien vieressä ISS Disable -kytkin. Kun päävirtakytkin on asennossa ON, ISS™-toiminto on oletusarvoisesti päällä.
Jos ISS-toimintoa ei haluta käyttää, se voidaan poistaa käytöstä kääntämällä ISS Disable -kytkin asentoon ON. Tällöin kaiuttimen virransyöttöä ohjataan päävirtakytkimestä.
Päävirtakytkin katkaisee kaiuttimen virransyötön kokonaan.
Mekaanisia värinöitä vaimentava Iso-Pod™ -alusta parantaa äänikuvan tarkkuutta.
Vaikka vapaasti seisovien kaiuttimien alle suositellaan yleisesti tukevia jalustoja, on varsin yleistä että kaiuttimet sijoitetaan suoraan pöydälle tai äänipöydän mittarisillalle. Tällaisesta sijoituksesta aiheutuu kuitenkin haitallisia lieveilmiöitä: Kaiuttimen suuntaus kohti kuulijaa on vaikeaa ja kaiuttimen sekä alustan välille syntyy haitallisia mekaanisia värinöitä. Kaiuttimen ollessa pöydällä työtasosta aiheutuu heijastumia, jotka aiheuttavat kampasuodinilmiöstä johtuvaa taajuusvasteen vääristymistä.
Genelec on kehittänyt näiden ongelmien ratkaisemiseksi tehokkaan ja käytännöllisen Isolation Positioner/Decoupler (Iso-Pod™) -alustan, joka kiinnitetään jousella kaiuttimen alumiinikoteloon. Alusta on valmistettu joustavasta kumimaisesta materiaalista. Tukevasti sekä pysty- että vaaka-asentoon Iso-Pod-alustan päälle asettuvaa kaiutinta voidaan kallistaa ±15 asteen kulmaan. Kaiuttimen akustinen akseli voidaan kohdistaa tarkasti kohti kuuntelijaa säätämällä kaiuttimen kulmaa Iso-Pod-alustan päällä.
Mekaaniset eristys- ja vaimennusominaisuudet vähentävät tukipinnoista syntyvän haitallisen värähtelyn aiheuttamaa keskiäänen värittymistä.
Innovatiivinen Iso-Pod™-alusta on oleellinen osa Genelecin kaiutinmuotoilua ja se tarjoaa huomattavia käytettävyyteen sekä äänenlaatuun vaikuttavia etuja.
Minimum Diffraction Enclosure (MDE™) -kotelo tuottaa värittymättömän äänen.
Etulevyn akustisista epäjatkuvuuskohdista syntyvä diffraktio on tyypillinen vapaasti sijoiteltavan kaiuttimen ongelma. Kotelon terävät kulmat aiheuttavat heijastuksista johtuvia toisioäänilähteitä, jotka värittävät ääntä ja heikentävät äänikuvan tarkkuutta.
Parantaakseen vapaasti sijoiteltavan kaiuttimen taajuusvasteen sekä tehovasteen tasaisuutta, Genelec on kehittänyt innovatiivisen Minimum Diffraction Enclosure (MDE™) -kaiutinkotelon, jossa on kaarevat sivut sekä pyöristetyt kulmat. Poikkeuksellisen tasaisen taajuusvasteen lisäksi kotelorakenteella saavutetaan erinomaiset äänikuvaominaisuudet.
Kompaktin ja tyylikkään ulkoasun saavuttamiseksi kotelon materiaaliksi on valittu painevalettu alumiini, joka mahdollistaa kotelon kokoon suhteutettuna suuren sisätilavuuden bassoelementin herkkyyden maksimoimiseksi. Alumiini on kevyttä, jäykkää ja hyvin vaimentavaa, joten se on erinomainen materiaali ohutseinäisen ja akustisesti "kuolleen" kotelon valmistamiseen. Alumiinikotelo suojaa tehokkaasti elektromagneettiselta säteilyltä ja se toimii myös vahvistimien jäähdytyselementtinä. Kotelo valetaan kahtena kappaleena, jolloin se pystytään avaamaan helposti esimerkiksi huoltoa varten.
Directivity Control Waveguide (DCW™) -suuntain integroidaan MDE™-koteloon hallitun suuntaavuuden saavuttamiseksi. Vakiosuuntaavuuden alarajataajuus määräytyy suuntaimen koon perusteella, jolloin suuremmalla suuntainpinta-alalla saavutetaan hallitumpi suuntaavuuskäyttäytyminen. Hallittu sivukenttäsäteily mahdollistaa suuren käyttökelpoisen kuuntelualueen, mikä on erittäin tärkeää monikanavaisessa äänentarkkailussa. Hallittu suuntaavuus vähentää myös rajapintaheijasteiden merkitystä, jolloin monitorointijärjestelmä toimii johdonmukaisesti erilaisissa akustisissa ympäristöissä.
Elementtikohtaisesti optimoidut tehovahvistimet.
Elektroniset jakosuotimet jakavat audiosignaalin taajuuskaistan osiin, jotka voidaan ohjata erillisiin vahvistimiin. Vahvistimet on liitetty kyseiselle taajuuskaistalle optimoituihin muuntimiin.
Tyypillisessä kaksitiekaiuttimessa aktiivinen jakosuodin tarvitsee kaksi vahvistinta: yhden bassoelementille ja toisen diskanttielementille. Vahvistimet liitetään suoraan aktiivikaiuttimien elementteihin, jolloin vahvistimien kuormitus on tunnettu ja yksinkertaisempi. Jokaisella elementtikohtaisella vahvistimella on vain rajallinen taajuusalue, jota se vahvistaa (vahvistin sijoitetaan aktiivisen jakosuotimen taakse), mikä yksinkertaistaa rakennetta.
Aktiivisella rakenteella on useita etuja:
- Vahvistimet liitetään suoraan kaiutinelementteihin, mikä tehostaa vahvistimien elementin äänikäämin vaimennuksen hallintaa ja vähentää dynaamisten muutosten esiintymistä elementin sähköominaisuuksissa. Se saattaa parantaa järjestelmän siirtymävastetta.
- Vahvistimen lähtövaatimukset ovat pienemmät. Kun energiaa ei mene hukkaan passiivisen jakosuotimen komponenteissa, vahvistimen tehovaatimukset ovat huomattavasti pienemmät (jopa puolta pienemmät joissakin tapauksissa) ilman, että kaiuttimen akustinen teho heikkenee. Tämä saattaa pienentää kustannuksia ja parantaa äänenlaatua ja järjestelmän luotettavuutta.
- Kun vahvistimen ja elementin välissä ei tapahdu hävikkiä, saavutetaan äärimmäinen akustinen tehokkuus.
- Aktiivinen teknologia pystyy tuottamaan ylivoimaisen äänentoiston suhteessa kokoon ja matalaan alarajataajuuteen.
- Kaikki kaiuttimet toimitetaan tehtaalla sovitettuina järjestelminä (vahvistimet, jakosuotimet ja kotelo-elementtijärjestelmät).
Yliohjauksen suojapiiri takaa turvallisen käytön ja elementtien pitkäikäisyyden.
Kriittisissä audiotuotantoympäristöissä on ratkaisevaa, että monitorointijärjestelmä on luotettava ja aina käytettävissä. Yksi tärkeimmistä syistä Genelecin menestykseen lähetystarkkaamokäytössä on tuotteidemme luotettavuus. Luotettavuuden takeena on sisäinen suojapiiri, joka on ollut kaikissa tuotteissa vuodesta 1978 lähtien.
Suojapiiri ehkäisee elementtien vikatiloja havaitsemalla signaalitasoja. Mikäli signaalissa esiintyy yhtäkkisiä piikkejä tai jatkuvia liian korkeita tasoja, suojapiiri laskee signaalin tasoa automaattisesti. Suojapiirin toiminta ei luonnollisestikaan vaikuta äänenlaatuun millään tavalla työskenneltäessä kaiuttimen määritellyissä käyttöolosuhteissa. Se vain ehkäisee signaaleja rikkomasta kaiutinta.
Suojapiirin ominaisuudet ja edut:
- Laskee signaalin tasoa tarvittaessa (esimerkiksi kun elementin äänikäämin lämpötila saavuttaa turvarajan), mikä parantaa kaiuttimen luotettavuutta merkittävästi.
- Jokaisen kaiuttimen ja alabassokaiuttimen sopiva suojapiirirakenne sallii järjestelmän äänitason maksimoimisen.
Edistynyt refleksiputken muotoilu parantaa bassotoiston ulottuvuutta.
Genelec käytti bassorefleksirakennetta jo ensimmäisessä tarkkailukaiuttimessaan S30:ssa vuonna 1978. Genelec on siitä lähtien tutkinut ja kehittänyt refleksiputken suorituskykyä sekä tehokkuutta. Kehitystyön tavoite on ollut parantaa bassotoiston ulottuvuutta ja äänenpainekapasiteettia erinomaisen matalien taajuuksien artikulaation ja tarkkuuden tuottamiseksi.
Sekä bassoelementti että refleksiaukko vaikuttavat refleksikotelon kokonaissäteilyyn. Suurin osa säteilystä on lähtöisin elementistä, mutta refleksikotelon resonanssitaajuudella elementin liikepoikkeaman amplitudi on pieni, jolloin suurin osa säteilystä tulee aukosta.
Virtausnopeuden minimoimiseksi putken poikkipinta-alan täytyy olla suuri. Kaiutinkotelon koko rajoittaa usein refleksiputken pituutta.
Pitkä kaareva refleksiputki maksimoi ilmavirtauksen, jotta kaiutin pystyy tuottamaan syvän bassotoiston ilman kompressiota. Putki päättyy leveään pyöreäreunaiseen aukkoon, joka sijaitsee kotelon takana minimoiden putken virtausääniä ja tuottaen erinomaisen bassoartikulaation.
Putken kaareva muoto on tarkoin suunniteltu ja se vähentää virtausääniä, kompressiota ja säröä. Putken sisäpään muotoilu minimoi suorille refleksiputkille tyypillisiä yskähdysääniä ja turbulenssia.
Huolellisesti suunniteltu refleksiputken rakenne vähentää bassoelementin liikepoikkeamaa ja parantaa matalien taajuuksien toiston lineaarisuutta sekä äänenpainekapasiteettia.
Monipuoliset kiinnitysvaihtoehdot soveltuvat useimpiin asennusratkaisuihin.
Genelecin kaiuttimissa on monipuoliset ripustusmahdollisuudet, jotka tekevät asennuksesta helppoa kaikissa kohteissa. Oikein sijoitetut kaiuttimet käyttäytyvät ihanteellisesti erilaisissa käyttöympäristöissä.
Laaja lisävarustevalikoimamme ja painevalettujen alumiinikoteloiden takalevyihin integroidut kiinteät M6-kiinnityspisteet tarjoavat ratkaisun useimpiin asennustilanteisiin. Pienissä kaiutinmalleissa kotelon pohjassa on 3/8-tuuman kierreinsertti, jota käyttäen kaiutin voidaan asentaa tukevaan mikrofonitelineeseen tai jalustaan. Suuremmissa ja painavammissa malleissa on M10-kiinnityspisteet. Lattiatelineisiin on saatavilla myös mallikohtaiset Iso-Pod jalusta-adapterit, joiden avulla saavutetaan kattavat säätömahdollisuudet sekä hyvä mekaaninen eristys kaiuttimen ja jalustan välille.
Näiden ominaisuuksien ansiosta tuotteitamme käytetään nykypäivänä ammattikäyttökohteiden lisäksi sekä julkistiloissa että kotikohteissa kaikkialla maailmassa.
Castrén & Snellman is one of Helsinki’s premier law firms with an enviable reputation in mergers, acquisitions and other specialised fields of business law. The company is also a pioneer of sustainable business practice in the legal services industry and was the first Finnish law firm to join the UN Global Compact initiative. The company recently carried out an extensive renovation of their client areas and staff workspaces, with the goal of taking the iconic 130-year old law firm to the next level. Castrén & Snellman turned to renowned Finnish AV integrator, 4Business Oy, who specialise in delivering tailored AV and automation systems. The solution integrated a large number of Genelec loudspeakers for flawless audio quality throughout the building.
Genelec products are a perfect match for the customer’s high quality standards.
“Genelec was simply an ideal choice for this project,” states 4Business COO Janne Lankinen. “On top of Genelec’s product quality, visual appearance and neutral sound reproduction, the company’s values and commitment to sustainable development fit beautifully into the original brief. Our aim was to modernise Castrén & Snellman’s activity–based office, including lobby areas, meeting rooms, conference rooms and training facility, with the requirement that the technology solutions would be as reliable and future proof as possible. Genelec products are a perfect match for the customer’s high quality standards, and their product lifecycle is the longest in the industry. Thanks to their sophisticated design and smart in-room calibration capabilities, Genelec products also reproduce the human voice very naturally, which makes them an excellent choice for video conferencing and speech reproduction systems.”
4Business installed a wide variety of Genelec speakers throughout the space depending on function, ranging from a pair of powerful 8351 Smart Active loudspeakers supplemented by two 7360 subwoofers in the 100-capacity event space, to the very compact 4010 and 4020 installation speakers for the wide variety of conference and board rooms.
Castrén & Snellman’s ICT Specialist, Mikko Kurhela, who worked closely with 4Business and Genelec throughout the project, describes the new system in their 100-person event space: “The solution we chose for music, speech and multimedia consists of two carefully tuned 8351 Smart Active loudspeakers, with two 7360 Smart Active subwoofers and an automatic mixer, all integrated into an easy-to-use AV system. The space is rectangular with the direction of presentation from the long wall into the room, so we needed wide angle speakers to ensure that speech is reproduced throughout the space with clarity and intelligibility. We also wanted high quality sound at low frequencies for music and multimedia, which we got by adding the two 7360 subwoofers. The speakers and subwoofers were tuned for the room using Genelec’s GLM calibration software.”
The Paja gym uses four ceiling-mounted 4020 speakers linked to a Sonos Port player for wireless music playback, while the music and speech sound system in the Tori café - which has a company library attached directly to the space - uses four 8430 IP loudspeakers. “Castrén & Snellman uses this multipurpose facility both as separate areas and sometimes as one large venue, for example for monthly company updates,” explains Lankinen. “The main challenge was to provide the flexibility for the customer to realign the layout without compromising reliability and ease-of-use. We solved this by using streamlined mobile screen stands with integrated custom loudspeaker mounts, with embedded AV-over-IP technologies for audio and video distribution combined with 8430 IP loudspeakers with their AES67 streaming capability. The customer can easily move these mobile units into the required position, and everything fires up automatically.”
Kurhela confirms that Genelec was ultimately a natural choice: “The stylish, uniform design language, audio quality, versatility and long lifecycle of the speakers were key values for us. The long lifecycle means that we’ll be able to re-use the speakers in different solutions following future renovations. As a company we are committed to finding sustainable solutions, so Genelec is a perfect fit for us from that point of view. The fact that they are an internationally renowned Finnish speaker manufacturer was also a plus.”
The final word goes to Janne Lankinen, who also appreciates Genelec products from a workflow perspective. “They are very familiar to our technical staff and thus are quick to install. Everything always works out of the box and we receive top notch support from the Genelec factory in Iisalmi. Shipments generally arrive right on time and there are no efficiency losses on site. We are able to deliver high quality, visually aesthetic, reliable solutions that last for years. It’s companies like Genelec who enable us to shine at what we do.”
The New Children’s Hospital (HUS) in Helsinki is one of a kind. Over a million Finns contributed funds to build the new €170M state-ofthe-art facility which welcomed its first patients in late 2018. Focused on demanding, specialised health care for children, the new facility is a case study in patient-centric design that uses art and play – both recognised as key elements for a ‘healing environment’ - combined with the latest digital technology to provide the highest quality medical care in a safe, reassuring environment for the children and their families.
Part of the hospital’s innovative approach included the development of a buildingwide soundscape to create a soothing sonic environment for patients and staff. Genelec is proud to have contributed to this unique endeavour with the provision of nearly 100 loudspeakers, including 39 Genelec 8430A IP SAM™ loudspeakers which serve the soundscape project and were donated outright. Indeed, the soundscape design was recently awarded the Grand Prix in the soundscapes and ambient sound category of the 2019 International Sound Awards (ISA) in Hamburg.
The project was led by paediatrics specialist, Pekka Lahdenne, head of digital and innovations services at HUS who engaged Miikka Peltomaa, an ENT (Ear, Nose & Throat) specialist and keen musician. Dr Peltomaa’s brief was to create the best possible sound experience in one of the world’s most modern children’s hospitals. “My role was kind of CEO of the project,” he says with a smile. “I chose the professionals and collaborators for the venture, for which we had no budget, begged for donations (which was fun and easy) and looked after the project as it developed.
The project steering group consisted of me and Dr Outi Ampuja. Outi is an adjunct professor at the university of Helsinki and a recognised expert in noise analysis and the effects of noise, sound and silence on the human body. Her input was invaluable.”
The idea was to create a soundscape based on the visual theme of each of the hospital’s eight floors, starting in the underground car park. Inspiration was drawn mostly from the natural world as well as the much-loved Finnish Moomin stories; the ocean theme for the underground carpark gives way to the shore at ground level, through valleys, forests and mountains all the way up the stars on level eight. Dr Peltomaa recruited Antti Ikonen, Head of Sound in New Media at Aalto university and ten of his MA students for the mammoth task of developing the content.
“Firstly, the sound is generative, not looping, to avoid stress and ear fatigue,” explains Antti. “All the audio material is hosted in a single computer which generates and renders the soundscapes before feeding them out to each floor and location via the hospital’s IP network. Each soundscape contains ingredients from real sound environments like the ocean, the forest, the jungle, blended with all sorts of other elements that we either created or recorded ourselves or sourced from sound libraries. It was a huge undertaking.”
“The design and planning started before the building even existed,” he continues. “We discussed with the architects, doctors, electrical engineers, IT people, and Genelec how to implement this holistic technological system. The idea was not to fill the building with background music but to create a discreet, lowlevel ambience that is pleasurable and soothing for the kids but won’t disturb nurses or other staff.” A crucial element of the design was speaker placement, which was determined at the very outset of the project and effectively designed into the building to facilitate cabling and infrastructure. The soundscape is delivered via 39 Genelec 8430A IP SAM loudspeakers and ten AIC25 in-ceiling loudspeakers distributed throughout the hospital’s lobbies and corridors from the underground car park all the way up to the top floor. They are specifically not located in proximity to the nurses’ workstations so as not to disturb hospital staff, and neither are they found in patients’ rooms, operating theatres, meeting rooms or any other space that has a specific function.
“The huge advantage of using IP networked loudspeakers is that there’s no need for traditional audio cables when connecting the loudspeakers to the sound source (in this case an Apple Mac Pro computer running the audio engine). Without IP audio, the sound system would have required hundreds of metres of audio cable and would have been vulnerable to many kinds of interference,” explains Antti.
“In an IP audio network, the signal is conveyed as data via the ethernet cables of the computer network. In other words, the sound system is utilising a network which exists anyway. This, of course, is a huge cost saving. And last but not least, there’s no loss in the signal chain and the audio is reproduced perfectly in full quality.”
Jon-Patrik Kuhlefelt, sound technician and digital audio specialist from the Sibelius Academy at Helsinki’s University of the Arts, also played an important role in the technical system design and content planning for the soundscape. “The heart of the system is the Mac Pro running a Max/MSP patch,” he confirms. “A Focusrite REDNET PCIeR audio interface in the Mac Pro feeds Dante streams to a BSS BLU-806DA DSP processor, that is used mainly for muting all the loudspeakers in case of a fire alarm. From there, the outputs are fed to the Genelec 8430A IP SAM loudspeakers via AES67. Finally, we have a Focusrite REDNET AM2 feeding the AIC25s.”
“All system tuning and individual loudspeaker configuration is done directly in the Max patch rather than in the loudspeakers themselves, for the simple reason that if ever we need to exchange a loudspeaker for any reason, all we have to do is swap it out, configure the IP address and select the correct input stream – the new loudspeaker is automatically configured as the old one was, so there is much less risk of altering the sonics of the system by accident. Finally, since the Mac Pro is connected to the hospital’s existing IT infrastructure, we can easily control the system from anywhere in the hospital via VNC (remote desktop) using the hospital’s Wi-Fi. That’s a big help when working with a large distributed system like this.”
Another point worth mentioning is that because all of the Genelec speakers are active, there is no need to worry about finding room for amplifier racks. “There are nearly 100 Genelec loudspeakers throughout the building in total – in addition to those used for the soundscape project, there are over fifty 4000 Series loudspeakers (mainly the compact 4020Cs) found in meeting rooms and conference areas throughout the hospital – that would have been a lot of amplifiers to house!” says Miikka Peltomaa.
The final word goes to Antti Ikonen: “Genelec was an ideal partner for such an ambitious and challenging project as the New Children’s Hospital soundscape. In addition to providing the loudspeakers, Genelec helped the sound design team to resolve the technical issues which were inevitable in such pioneering work. We’re all very proud of what we’ve achieved here and hope it will be the blueprint for many projects to come.”
How GLM™ (Genelec Loudspeaker Manager) Software Works
How GLM™ (Genelec Loudspeaker Manager) Software Works
Frustrated that your material doesn’t sound so great on other systems? In this video we show you how to calibrate the Genelec SAM™ monitors with the Genelec Loudspeaker Manager (GLM™) Software to get the most out of your room and ensuring that your mixes translate perfectly.
Dokumentit
Dokumentit
Operating Manual 8430A Brochure 8430A - English 8430A IP 智能监听音箱 (中文) SAM™ Series Full Line Catalogue Immersive Solutions BrochureUKK
Genelec products are designed to be used indoors and in spaces that have controlled temperature and humidity. In hot and tropical countries, broadcasting stations, radio, TV and recording studios usually have air conditioning systems to keep such environmental factors under control. It is not recommended, for example, to use Genelec products in an environment where the ambient temperature is above 30 degrees Celsius (86 F). More details on the environmental requirements are available from the Genelec factory on request.