Genelec julkaisee 1235A:n
Vuonna 1989 julkaistu 1035 muodostui nopeasti maailmanlaajuiseksi standardiksi suurten, studion seinään integroitavien päämonitorien markkinoilla. 1035:n äänenpaineesta ja toiston laadusta vaikuttui esimerkiksi legendaarinen studiosuunnittelija Sam Toyoshima, jonka ansiosta 1035A:t otettiin käyttöön monissa mailman hienoimmista studioissa, kuten Metropolis, Townhouse ja Olympic Lontoossa ja JVC ja West Side Japanissa.
Uusi 1235A sisältää kaikki edeltäjänsä hyvät puolet: tasapainoisen toiston ja suuntaavuuden laajalla kuuntelualueella, mikä mahdollistaa useampien kuuntelijoiden samanaikaisen työskentelyn, 130 desibelin lyhytkestoisen maksimiäänenpaineen ja 29 hertsiin ulottuvan bassotoiston. Vakaan äänikuvansa ja värittymättömän toistonsa ansiosta 1235A on kuitenkin korvia rasittamaton työkalu, jonka mahdollistaa studioajan tehokkaan käytön ja tarvittaessa pitkätkin työrupeamat ilman haitallista kuunteluväsymystä.
1235A:n 350 litran kotelo vastaa mitoiltaan edeltäjäänsä 1035:ttä. Samoin kaiutinelementit: kaksi 15 tuuman bassoelementtiä, kaksi Genelecin valmistamaa 5 tuuman keskiäänielementtiä ja 1 tuuman painekammiodiskantti. Keskiäänielementit ja diskantti on asennettu Genelecin DCW-suuntaimeen, mikä antaa 1235A:lle Genelecin suurille malleille tyypillisen erinomaisen suuntaavuuden ja yhtenäisen äänikuvan.
1235A:n RAM–XL -vahvistinyksikkö on 19 tuuman räkkiin asennettava, 3U korkea moduli. Jokainen RAM–XL kalibroidaan Genelecin tehtaalla sen kaiutinyksilön kanssa, minkä mukana se toimitetaan. D-luokan vahvistimet tuottavat bassoelementeille 2000, keskiäänielementeille 800 ja diskanttielementille 250 wattia tehoa. RAM–XL:ssä on XLR-ottoliitännät analogiselle ja AES/EBUformaatin digitaaliselle audiosignaalille. Digitaalisignaalille on myös antoliitäntä, jonka kautta signaali voidaan välittää toisen kaiuttimen vahvistimelle. Uuden vahvistinyksikön ansiosta 1235:n taajuusvaste kuunteluakselilla on tasaisempi kuin 1035:ssa ja kohinataso on pienempi 1235A:n yhteensopivuus GLM-ohjelmiston ja muiden SAM-sarjan kaiuttimien kanssa mahdollistaa 1235A:n kalibroinnin, konfiguroinnin ja hallinnan kaiutinjärjestelmän osana. Studiotilan akustiikan haitalliset vaikutukset voidaan kompensoida. Samoin kaiuttimien äänenvoimakkuus ja etäisyyseroista johtuvat viiveet on helppo tasoittaa. Tuloksena on miellyttävä ja luotettava työympäristö, jossa tehtävät miksaukset toimivat täysin myös muissa kuuntelutilanteissa.
Yhteensopivuus muiden SAM-sarjan kaiuttimien kanssa mahdollistaa helpon ja tehokkaan tavan koota kaiutinjärjestelmä, oli kyseessä sitten perinteinen stereokuuntelu, monikanavajärjestelmä tai immersiivinen 3D -ääniformaatti. Nykyisille 1035A-tai B-mallien omistajille on tarjolla myös mahdollisuus päivittää entiset monitorinsa 1235A-tasolle. Asiakkaan luona tehtävä päivitys sisältää uuden RAM-XL -vahvistimen, uudet kaiutinelementit, näiden asennuksen ja järjestelmän kalibroinnin. Rakenteellisia muutoksia ei tarvitse tehdä, joten työ on nopea ja studio voidaan ottaa pian uudelleen käyttöön, entistä ehompana ja valmiina tulevia työvuosia varten.
Genelecin toimitusjohtaja Siamäk Naghian:
“Vaikkakin äänitarkkaamot ovat olleet pienentymään päin, on musiikki- elokuva- ja jälkituotannossa edelleen tarvetta suureen äänenpaineeseen ja hyvään äänenlaatuun pystyville monitorikaiuttimille. 1235A asettuu mallistossamme luontevasti 1234A:n ja 1236A:n väliin ja uskomme, että uusien studioiden rakentajat ottavat sen hyvin vastaan. Jo vuosikymmeniä hyvin palvelleiden 1035-monitorien käyttäjille tarjoutuu mahdollisuus peruskorjata ja päivittää kaiuttimensa uusimman SAMteknologian tasolle. Ensimmäinen 1235A-pari on jo matkalla Metropolis-studiolle Lontooseen ja olemme hyvin innostuneita ja ylpeitä saadessamme jatkaa todellisen Genelec-klassikon tarinaa.”
1235A on tuotannossa ja saatavilla normaalin toimitusajan puitteissa. Lisätietoja 1035-mallin päivityksestä saa Genelec Oy:stä.