Jouni Puhakka kertoo 35-vuotiaiden Genelec 1022 -monitorien tarinan

Tässä haastattelussa klassisen musiikin ystävä Jouni Puhakka kertoo tarinan Genelec 1022 -monitoreistaan, jotka ovat palvelleet hänen perhettään uskollisesti jo 35 vuoden ajan.

Kertoisitko meille, kuinka monitorit päätyivät perheeseenne?

Isäni osti monitorit itselleen 50-vuotislahjaksi vuonna 1987 Liisankadun Kruunuradiosta Helsingistä. Hän pääsi kuuntelemaan monitoreja myymälässä ja sen myötä päätös niiden hankkimisesta oli tehty.

Mikä houkutteli isäsi hankkimaan juuri Genelecin monitorit ja mihin hän käytti niitä?

Isäni kertoi, että itse asiassa minä olin vaikuttanut suuresti näiden kaiuttimien hankintaan. Harrastin klassista musiikkia, soitin pianoa, ja halusimme kuunnella musiikkia parhaalla mahdollisella tavalla. Kuulimme myös, että Ylen studiolla on Genelecit ja ajattelimme, että jos kaiuttimet kelpaavat Ylelle, niin kelpaavat meillekin.

Ainutlaatuinen muotoilu oli myös yksi tekijä, joka herätti kiinnostuksen. Vuosien ajan, kun ihmiset ovat nähneet nämä kaiuttimet isäni kodissa, ne ovat herättäneet aina keskustelua ja mielenkiintoa.

Äitini saattoi olla aluksi hieman eri mieltä siitä, kuinka nämä kaiuttimet sopivat sisustukseen mutta isä sai tahtonsa läpi. Hyvin pian myös äitini alkoi arvostamaan kaiuttimien tarjoamaa kuunteluelämystä ja nauttimaan musiikin kuuntelusta.

Perheessämme harrastettiin paljon musiikkia ja musiikin kuuntelua. Voisi sanoa, että se on ollut koko nelihenkisen perheemme yhteinen harrastus.

Isälleni musiikinkuuntelu oli tärkeä rentoutumiskeino kiireisen yrittäjän arjen keskellä. Vapaa-aikaa oli vähän ja sen kerran, kun pääsi kuuntelemaan musiikkia, sitä halusi kuunnella parhaista mahdollisista kaiuttimista.

Jouni Puhakka & 1022 image

Miltä sinusta tuntuu omistaa nuo monitorit nyt?

Olen iloinen ja onnellinen siitä, että isäni oli valmis luopumaan kaiuttimista ja antamaan ne minulle. Isäni on jo iäkäs ja hän viettää suurimman osan vuodesta mökillään, kun taas kaiuttimet ovat kotona, joten hänellä ei ole paljoa mahdollisuutta kuunnella niitä. Itse asiassa koen, että kaiuttimet ovat minulla vain lainassa siihen saakka, kunnes ne siirtyvät taas seuraavalle sukupolvelle.

Minulle on avautunut aivan uusi audiovisuaalinen kokemus, kun olen yhdistänyt kaiuttimet televisiooni. Kuuntelen tällä hetkellä stereona, mutta kenties joskus päivitän järjestelmäni 5.1 surroundiin tai jopa immersiiviseen ääneen.

Kuinka tärkeänä pidät tuotteiden pitkäikäisyyttä?

Vastuullisuusajattelu on minulle tärkeää ja tuotteiden huollettavuus ja pitkäikäisyys ovat olennaisesti osa omaa arvomaailmaani. Se, että otin käyttöön 35 vuotta vanhat kaiuttimet, viestittää siitä, että arvostan hyviä tuotteita, joita voidaan huoltaa ja pitää kunnossa vuosikausien ajan.

Uskon, että ihmiset tulevat yhä vastuullisemmiksi ja kriittisemmiksi kuluttajiksi tulevaisuudessa ja alkavat kyseenalaistamaan kertakäyttökulttuuria. Elämme sellaista aikaa, että näitä asioita on punnittava isossa kuvassa ja mietittävä koko maailman tilannetta ja kestävyyttä.

Joskus vastuullisesti valmistettujen tuotteiden hankintahinta voi olla korkeampi, mutta asioita pitää miettiä pitkällä tähtäimellä. Minimalismi on selkeästi kasvava trendi ja itsekin arvostan sitä. En ehkä enää tänä päivänä ostaisi lapsilleni yhtä paljon leluja, kuin silloin joskus aiemmin. Uskon siis vakaasti, että kertakäyttökulttuurin aika on ohi, mutta valitettavasti muutos voi olla hidasta.

Miten olette kokeneet asioinnit Genelecin huollon kanssa?

Olin viime vuonna yhteydessä Genelecin myyntipäällikköön ja sain kuulla, että Genelec huoltaa myymiään kaiuttimia, myös sellaisia, jotka eivät ole enää valmistuksessa. Puhelu oli erittäin miellyttävä, ja koin saaneeni hyvää palvelua. Sain kuulla, että voisin toimittaa 1022-monitorini Iisalmeen huoltoon, ja varmistua siitä, että ne ovat edelleen teknisesti kunnossa, ja päästä sen jälkeen nauttimaan niistä täysillä.

Kaiken kaikkiaan kokemus oli hieno, aina alkaen puhelusta Genelecin myyntipäällikölle, ja sen jälkeen Genelecin asiakaspalvelun yhteydenotosta minulle päin. Kävitte jopa hakemassa kaiuttimet kotoani. Kun kaiuttimeni oli huollettu ja noudettavissa, pääsin vierailemaan tehtaalle Iisalmeen. Tapasin myös Genelecin toimitusjohtajan, Siamäk Naghianin, joka ihaili kaiuttimiani ja onnitteli siitä, kuinka hyvin olemme pitäneet niistä huolta, toivottaen samalla antoisia kuuntelukokemuksia taas useiksi vuosiksi eteenpäin.

Pisteenä iin päälle pääsin vielä kierrokselle tehtaaseen ja kuuntelemaan immersiivistä ääntä kuunteluhuoneessa. Sain kotiin viemiseksi kaiuttimieni lisäksi myös Genelecin 40-vuotisjuhlakirjan, johon tutustuin heti kotiin päästyäni ja kaiuttimet asennettuani. Kirjaa lukiessani tunnistin itsessäni ja Genelecin yrityskulttuurissa ja sen ihmisissä yhteisiä piireitä. Olen itsekin yrittäjä ja 30-vuotiaassa perheyrityksessä töissä. Olen saanut nähdä monenlaisia yrityksiä ja Genelec kuuluu niihin, joissa arvot ovat paikallaan ja asioita tehdään yhdessä ja yhteen hiileen puhaltamalla.

Kun lähdin ajamaan tehtaalta kohti kotiani, ehdin soitella kavereilleni viisituntisen ajomatkan aikana. Kerroin heille innoissani kokemuksistani ja vielä seuraavana aamunakin mietin, että olipas lämminhenkinen ja rento kokemus.

Siamäk & 1022

Lopuksi, voisitko vielä kuvailla, millaista on kuunnella 1022-monitoreilla?

Vaikka ajomatka kotiin kesti viisi tuntia, ei mennyt kuin viisitoista minuuttia kotiin saapumisen jälkeen, kun kaiuttimeni olivat asennettuina ja istuuduin kuuntelemaan niitä. Suurella mielihyvällä kuuntelin ja nautin niiden soinnista. Värittymätön, tasapainoinen, erotteleva soundi. Luonnollinen.

Kuuntelen paljon orkesterimusiikkia erilaisilla solisteilla. 1022-monitorit tarjoavat sellaisia elämyksiä musiikin kuunteluun, etten ole koskaan aiemmin kokenut samanlaista, paitsi isäni luona juuri näistä samoista kaiuttimista.

Kaiutin toimii hyvin myös pienemmällä äänentasolla, kun ympäristössä ei ole häiriötekijöitä. Kaiuttimien muotoilu miellyttää minua erityisen paljon, vaikka ne eivät ehkä sovikaan täysin muuhun sisustukseen. Silti pidän niistä juuri sellaisina kuin ne ovat.

Genelecin juhlakirjaan tutustumalla olen myös ymmärtänyt sen, että juuri tämä malli, 1022, on ollut alkutekijä sille pyöristetylle muotoilulle, mitä monissa Genelecin tuotteissa on tänä päivänä. Genelecin tarina on upea ja ainutlaatuinen koko Suomen yrityshistoriassa. He ovat tehneet upeaa työtä. En ymmärtänyt aiemmin kuinka kansainvälinen yritys Genelec on.

Ensimmäinen kappale, jonka kuuntelin, oli Club for Fiven musiikkia, jota sain kuunnella myös Genelecin kuunteluhuoneessa. Sen jälkeen kuuntelin yhden Sierra Nadinen orkesteriaarian. Totesin sen jälkeen, että olen oikealla tiellä. Aion tänäkin iltana nauttia kaiuttimistani.

1022 image