Näin parannat kotisi huoneakustiikkaa

Suomalaiset suosivat kodin sisustuksessa usein skandinaavista, minimalistista tyyliä. Pelkistetty sisustus on tyylikäs, mutta akustiikan kannalta se ei ole usein paras vaihtoehto.

Kodin huoneakustiikan parantaminen ja äänentoistojärjestelmän ihanteellinen sijoittelu ei kuitenkaan ole vaikeaa. Näillä Genelecin asiantuntijoiden vinkeillä parannat kotisi kuuntelua ja saat parhaan hyödyn Genelec-monitoreistasi.


Sijoittele kaiuttimet oikein

Ennen kuin huoneakustiikkaa aletaan parantaa muilla keinoin, on tärkeää tarkistaa, että äänentoistojärjestelmä on sijoiteltu oikein. Ihanteellinen sijoittelu stereokaiutinparille on niin, että kuuntelupaikan ja kaiuttimien välille muodostuu tasakylkinen kolmio. Aseta siis kaiuttimet yhtä kauas toisistaan kuunteluetäisyyteen nähden.

akustiikkavinkit 2

Riittävän leveä tv-taso mahdollistaa kaiuttimen sijoittelun riittävän etäälle toisistaan.

F Subwoofer olisi hyvä asentaa kaiuttimien kanssa samalle etäisyydelle ja mielellään etukaiuttimien välille, mutta ei keskelle huonetta, jolloin etäisyys sivuseiniin on sama. Keskelle huonetta sijoittaminen aiheuttaa basson kumoutumista, kun ääni heijastuu takaisin.

Usein kaiuttimet sijoitellaan matalalle tv-tasolle, jolloin kaiuttimien ja kuuntelijan väliin jää esimerkiksi sohvapöytä tai rahi. Väliin jäävät huonekalut luovat heijastuksia ja häiritsevät äänen kulkua huoneessa. Heijastuksia voi minimoida nostamalla kaiuttimet ylemmäs seinälle tai jalustan päälle. Ihanteellinen korkeus on kuuntelijan pään korkeudella tai aavistuksen pään yläpuolella. Lisäksi kaiuttimet on hyvä suunnata kuuntelijaa kohti.

akustiikkavinkit 3

Lattiajalustoilla on kätevä säätää kaiuttimet oikealle korkeudelle.


Lyhennä kuunteluetäisyyttä

Sanotaan, että helpoin tapa parantaa kuuntelua, on siirtää tuoli lähemmäs. Lyhentämällä kuunteluetäisyyttä heijasteet ja huoneen vaikutus ääneen vähenevät.

akustiikkavinkit 4

Kaiuttimet on sijoitettu sopivalle etäisyydelle kuuntelupaikasta ja toisistaan.


Lisää huoneeseen pehmeitä pintoja

Kuuntelutilan akustisella ympäristöllä on suuri vaikutus äänenlaatuun. Kovat pinnat kuten katto, ikkunat, paljaat seinät ja lasipinnat heijastavat ääntä, kun taas pehmeät pinnat absorboivat ääntä. Suosi siis sisustuksessa paksuja mattoja, leveitä, laskostuvia verhoja ja muhkeita sohvatyynyjä ja vältä kovia, paljaita pintoja.

akustiikkavinkit 5

Paksut, laskostuvat verhot ja muhkeat matot ovat mutkaton tapa parantaa kodin huoneakustiikkaa.

Akustointilevyt ovat myös helppo tapa parantaa huoneakustiikkaa. Akustointilevyjä on nykyään saatavilla laaja valikoima, josta jokainen sisustaja löytää varmasti mieleisensä.

akustiikkavinkit 6

Akustointiin löytyy kauniita taulumaisia akustointilevyjä.

Yksi tehokkaimpia keinoja huoneakustiikan parantamisessa on myös katon akustointi. Esimerkiksi uudiskohdetta rakentaessa kattoon voi asentaa akustiikkapinnan, joka lyhentää tehokkaasti jälkikaiunta-aikaa.


Varaudu riittävän pitkillä kaapeleilla

Monesti ihanteellinen kaiuttimien asemointi tyssää liian lyhyiden johtojen vuoksi. Kun varaudut laadukkailla, tarpeeksi pitkillä kaapeleilla, saa kaiuttimet sijoiteltua optimaalisesti eikä kompromisseja tarvitse tehdä. Johtojen piilottamiseen on saatavilla laaja valikoima erilaisia rasioita ja kouruja.