Bass Management

Monikanavainen bassonhallintajärjestelmä suodattaa matalat taajuudet subwooferin toistettavaksi.

Bassonhallinnan periaate on, että pääkanavien ja Low Frequency Effect (LFE) -kanavan bassosisältö ohjataan ja toistetaan vain niitä käsittelemään kykenevistä kaiuttimista eli joko pääjärjestelmäkaiuttimista tai yhdestä tai useammasta alabassokaiuttimesta.

Stereoäänentoistossa tulee toistaa signaalit 20 hertsistä 20 kilohertsiin. Suuret monitietarkkailukaiutinjärjestelmät toistavat tällaiset laajat taajuuskaistat tasaisesti. Monikanavaisten äänentoistojärjestelmien, ammattimaisten äänentoistojärjestelmien ja kotiäänentoistojärjestelmissä on pystyttävä toistamaan jokaisen kanavan taajuudet 20 hertsistä 20 kilohertsiin. Se vaatii pääkaiuttimien, alabassokaiuttimien ja jakosuodinelektroniikan yhteistoimintaa.
 
Bassonhallintajärjestelmä käyttää joko analogisia elektroniikkapiirejä tai ohjelmistopohjaista suodatusta, joka suodattaa matalien taajuuksien informaation pääkanavilta ja ohjaa sen yhteen tai useampaan alabassokaiuttimeen.

LFE-kanavaa voidaan monitoroida myös alabassokaiuttimen kautta ja lisätä muiden pääkanavien mataliin taajuuksiin.  Siksi bassonhallinnan tärkein tavoite on taata kaikkien kanavien koko taajuuskaistan tarkka monitorointi.

Bassonhallinnan etuja:

  • Alabassokaiutin laajentaa järjestelmän taajuusvasteen kuultavien taajuuksien alarajalle.
  • Kun tarkkailukaiutin ei toista matalia taajuuksia, se voi tuottaa suuremman enimmäisäänitason.
  • Optimoitu matalien taajuuksien toisto saavutetaan soveltuvalla alabassokaiuttimen sijainnilla, jolloin tarkkailukaiuttimet voidaan sijoittaa vapaammin.
  • Alabassokaiuttimen toiston taso ja vaihe sovitetaan tarkkailukaiuttimiin, jolloin saavutetaan tasainen ja tarkka äänentoisto alas 19 hertsiin asti ja jakosuodinpisteen läpi.
  • LFE-kanavan ulostulotaso (0 tai +10 dB pääkanavilla) voidaan valita lähdetyypin mukaisesti tarkan äänentoiston tuottamiseksi.
  • Kun alabassokaiutin voidaan ohittaa, pystytään määrittämään alabassokaiuttimen kuultava teho.