Tuotannon asiantuntija Sirkka Kopeli

Hei, nimeni on Sirkka.

Olen työskennellyt Genelecillä jo vuoden 1995 elokuusta lähtien, eli olen viihtynyt täällä todella hyvin. Olen tehnyt töitä eri tehtävissä tuotantotiimissä, mm. kokoonpanossa, piirikorttitiimissä, tiiminvetäjänä ja tällä hetkellä työskentelen tuotannon asiantuntijana.

Kaikki Genelecin kaiuttimet valmistetaan täällä Iisalmessa. Tehdasta on laajennettu moneen otteeseen ja viimeisimpänä valmistui uusi logistiikkakeskus. Silloin katolle lisättiin aurinkopaneelit ja otettiin käyttöön myös uusi varastonhallintajärjestelmä, mikä auttaa työnohjausta. Minusta on hienoa, että yrityksessä panostetaan niin monin tavoin kestävään kehitykseen. Yksi esimerkki lisää on kierrätetyn alumiinin käyttö kaiutinkoteloissa.

Tuotekehitystiimi suunnittelee tuotteita yhdessä tuotannon kanssa ja he etsivät menetelmiä jotka helpottavat tuotteiden valmistusta. Tuotteet ovat kehittyneet valtavasti ja työskentelytavat muuttuneet vuosien saatossa. Kun aloitin työssäni, komponentit ladottiin käsin piirikortille ja ne myös juotettiin käsin juotoskolvia käyttäen. Tänä päivänä robotti laittaa pintaliitoskomponentit paikoilleen. Isommat komponentit ladotaan käsin ja ne juotetaan juotoslinjalla. Tuotteisiin on tullut paljon uusia ominaisuuksia, niitä voidaan kytkeä ohjausverkkoon ja kalibroida automaattisesti, ja samalla optimoida huonevaste sekä kuunteluetäisyys. Viimeisimpänä julkaisimme juuri alkuvuodesta Aural ID -ohjelmiston, jolla pystytään parantamaan huomattavasti kuulokekuuntelukokemusta. Yhdessä tekemällä ja kehittymällä saamme aikaan isoja asioita, ja kun kaikki ymmärtävät mitä tavoittelemme, ja sitoutuvat siihen yhteiseen tavoitteeseen, voimme saada aikaan hienoja tuloksia. Kaiken perustana on asiakkaiden ja heidän tarpeiden huomioon ottaminen.

Sirkka Kopelin 2

Genelec on kasvanut huimaa vauhtia viime vuosina ja toimitamme tuotteita ympäri maailmaa. Kun aloitin Genelecillä, toimitimme kaiuttimia enimmäkseen ammattilaiskäyttöön, esimerkiksi televisio- ja radioyhtiöille. Nykyään kaiuttimia ostetaan tämän lisäksi paljon myös koteihin ja ne ovat osa sisustusta. On ollut mukavaa huomata, kuinka ihmiset ovat alkaneet panostamaan hyvään äänentoistoon myös kodeissa. Kaiuttimiamme menee paljon myös erilaisiin julkisiin tiloihin ja värivalikoima kaiuttimissa on laaja. Tuotantolinjalla voi huomata välissä värinpilkahduksia, kun johonkin kohteeseen on menossa kustomoituja kaiuttimia ja miettiä, että mihinkähän päin maailmaa nämä ovat menossa.

Usein puhumme työkavereiden kanssa myös siitä, kuinka hienolta tuntuu nähdä esimerkiksi televisiossa meidän tekemiämme kaiuttimia ja todeta ylpeänä että ”Jess, meidän tekemiä kaiuttimia!” On mukavaa huomata nuorten kesätyöntekijöiden ilo ja ylpeys siitä, kun he näkevät tekemiään kaiuttimia asiakkaiden studioissa ja kodeissa. Tunnen ylpeyttä aina kun kuulen että olemme voittaneet jonkin alamme merkittävän palkinnon. Viime aikoina olemme saaneet useita palkintoja jotka ovat lämmittäneet mieltä. Palkinto on aina yhteinen, ja sen eteen jokainen on tehnyt paljon työtä ja siksi juhlimmekin saavutuksia usein koko henkilökunnan kesken täytekakkukahveilla.

Sirkka Kopelin 3

Yrityksen kasvun myötä olen tietysti saanut myös paljon uusia työkavereita vuosien aikana. Kun aloitin vuonna 1995, mahduimme kahvitauolla pariin pieneen pöytään. Nyt pöytiä on kymmeniä ja työskentelemme kahdessa vuorossa. Henkilöstömäärä on siis moninkertaistunut. Meillä on silti perheenomainen työyhteisö ja minulla on useita työkavereita, jotka ovat myös työskennelleet Genelecillä jo kymmeniä vuosia. Osa läheisistä työkavereista on jäänyt eläkkeelle mutta pidämme edelleen yhteyttä toisiimme säännöllisesti. Meillä on töissä ihmisiä useista eri maista ja tämä on mielestäni rikkaus. Opimme heiltä heidän kulttuureistaan ja samalla voimme jakaa heille omasta kulttuuristamme. Sain juuri uuden työkaverin Ruandasta ja on ollut mukavaa päästä tutustumaan häneen ja heidän kulttuuriinsa. Genelecillä pidetään hyvää huolta työntekijöiden hyvinvoinnista. Meillä on esimerkiksi kerran päivässä yhteinen taukojumppa. Kesäisin jumpataan usein ulkona ja ihaillaan samalla kauniita järvimaisemia. Ihmisiä veneilee ohitsemme ja he vilkuttavat meille. Moni on varmaan jo tottunut näkemään jumppahetkemme siinä tehtaan rannassa.

Työuraan mahtuu monia ikimuistoisia päiviä. Meillä käy usein vierailemassa tunnettuja artisteja ympäri maailmaa, ja nämä päivät ovat jääneet erityisesti mieleen. On ollut kiva esitellä heille meidän tuotteita ja sitä kuinka valmistamme niitä. Pääsin esimerkiksi opastamaan artisti Tarja Turusta kaiuttimien kokoamisessa. Hän myös signeerasi RAW-kaiuttimet ja ne huutokaupattiin. Huutokaupan tuoton lahjoitimme lyhentämättömänä Helsingin yliopiston COVID-19 tutkimukselle. Mieleen on jäänyt myös monet ihanat, hyvin järjestetty kesäjuhlat. Hyvää seuraa ja ruokaa, mahtavat artistit.

Sirkka Kopeli 4

Vapaa-ajan harrastuksiini kuuluu käsityöt, korujen valmistus ja ulkoilu. Minulla on mielenkiintoa opetella kaikkia uusia menetelmiä käsityöhön liittyen. Kerran kehittelin uuden korun, jossa käytettiin kaiuttimien valmistuksesta jääneitä kierrätysmateriaaleja. Valmistimme koruja yhdessä työkavereiden kanssa, möimme niitä, ja lahjoitimme saamamme tulot hyväntekeväisyyteen uudelle lastensairaalalle. Tykkään myös kuunnella musiikkia ja lempilaulajani on Adele. Viime vuoden marraskuussa olin juuri tullut töistä, kun huomasin, että hänen One Night Only -konserttinsa Los Angelesissa tuli televisiosta. Seisoin siinä telkkarin edessä takki päällä ja katsoin konserttia enkä malttanut käydä riisumassa takkia pois. Hän on niin upea artisti. Hyvä sanoittaja, esiintyjä ja mikä ääni. Ja kuten varmasti voi arvata, sain kuunnella hänen konserttiaan parhaalla mahdollisella äänentoistolla. Harmittaa aivan hirveästi kun en mennyt Tukholmaan vuonna 2016 katsomaan hänen konserttiaan. Toivottavasti saan uuden mahdollisuuden joskus myöhemmin.

Asun omakotitalossa Iisalmessa kaksin mieheni kanssa. Lapset ovat jo muuttaneet maailmalle. Poikani on myös töissä Genelecillä ja hän on tällä hetkellä opiskeluvapaalla. Olen myös mummu, sillä minulla on kolme lapsenlasta ja lisäksi mieheni poika ja hänen lapsensa ovat minulle erittäin tärkeitä. Minua ilahduttaa lapsenlapsien kanssa vietetty yhteinen aika. Lapsenlapset ovat jo sen verran isoja että he auttelevat kotitöissä ja kesäisin saunomme ja uimme yhdessä.

Sirkka Kopelin

Mietelauseeni:

Ystäväsi on ihminen,
Joka tietää sinusta kaiken
ja silti pitää sinusta.

  • Elbert Hubbard

Terveisiä työkaverilta:

Muistan kun tapasin sinut ensimmäistä kertaa yli 24 vuotta sitten. Olin juuri aloittanut työni Genelecillä. Sinä olit äitiyslomalla ja tulit käymään pienen vauvasi kanssa tehtaalla. Esittäydyimme toisillemme ja koin että löysimme heti yhteisen sävelen. Ajattelin että onpas sympaattinen ja helposti lähestyttävä ihminen. Siitä alkoi työkaveruutemme ja läheinen ystävyytemme joka on säilynyt aina näihin päiviin asti. Pidämme yhteyttä myös työn ulkopuolella ja olet minulle tärkeä ihminen. Sinulla on suuri sydän ja kohtelet aina toisia ihmisiä lämmöllä ja kunnioittavasti.

Haluan kiittää sinua ystävyydestäsi ja kaikista hienoista hetkistä vuosien varrella.

Työkaverisi, Maire