null Genelec auttaa luomaan palkitun äänimaailman Uuteen lastensairaalaan

Genelec auttaa luomaan palkitun äänimaailman Uuteen lastensairaalaan


Genelec tarjoaa rauhoittavan äänimaiseman sairaille lapsille ja heidän perheilleen.

Helsingin Uusi lastensairaala (HUS) on ainoa laatuaan. Vuoden 2018 lopulla avattu, noin 170 miljoonaa euroa maksanut huippulaatuinen yksikkö hyödyntää taidetta ja leikkiä yhdistettynä uusimpaan digitaaliseen teknologiaan. Tällä yhdistelmällä saavutetaan parasta mahdollista lääketieteellistä hoitoa paikassa, jonka lapset ja heidän perheensä voivat kokea turvalliseksi ja luotettavaksi.

Yksi osa sairaalan innovatiivisesta suunnittelusta on koko rakennuksen laajuinen äänijärjestelmä, joka tuottaa potilaille ja henkilökunnalle rauhoittavan äänimaailman. Äänimaailma on täysin verkotettu 39:n Genelecin 8430A IP -kaiuttimen ansiosta. Äänimaailman suunnittelutyö palkittiin Grand Prix - palkinnolla äänimaailma- ja ambient-kategoriassa vuoden 2019 International Sound Awards (ISA) -palkintogaalassa Hampurissa.

genelec uusilastensairaala-004

Idea äänimaailman takana oli luoda jokaiselle sairaalan kahdeksalle kerrokselle niiden visuaaliseen ilmeeseen sopiva ääni. Inspiraatiota haettiin pääosin luonnosta sekä rakastetuista Muumi-tarinoista. Aalto-yliopiston Sound in New Media -ohjelman johtaja Antti Ikonen sekä kymmenen ohjelman maisteriopiskelijaa olivat vastuussa jättiläismäisestä työstä äänimaailman takana.

“Jotta stressiltä ja ääniin väsymiseltä vältyttäisiin, teimme lisääntyvän äänimaailman kiertävän sijaan”, Ikonen kertoo. “Kaikki äänimateriaali on tallennettuna yhdelle tietokoneelle joka luo ja renderöi äänimaailmat ennen niiden syöttöä eri kerroksiin ja osastoihin sairaalan IP-verkon kautta”.

“Äänimaailman suunnittelu alkoi jo ennen kuin sairaala oli rakennettu”, hän jatkaa. “Keskustelimme arkkitehtien, lääkäreiden, sähköinsinöörien, IT-ammattilaisten ja Genelecin kanssa siitä, miten voimme toteuttaa näin kokonaisvaltaisen teknologisen järjestelmän. Tilan täyttävän taustamusiikin sijaan ajatuksena oli luoda lapsille miellyttävä, lähes huomaamaton äänimaailma joka ei myöskään häiritsisi hoitajia tai muuta henkilökuntaa”.

genelec uusilastensairaala-002

Kaiutinasettelu oli olennainen osa suunnittelutyötä. Asettelu otettiin huomioon jo projektin alkuvaiheissa, joka mahdollisti kaapeloinnin ja infrastruktuurin suunnittelun itse rakennukseen. Äänimaailma tuotetaan 39:n Genelec 8430A IP -kaiuttimen ja kymmenen AIC25-kattokaiuttimen kautta sairaalan tiloihin aina maanalaisesta parkkihallista ylimpään kerrokseen saakka. Äänimaisemaa toistavat kaiuttimet on tarkoituksella jätetty pois erityisistä tiloista, kuten hoitajien työtiloista, potilaiden huoneista, leikkaussaleista ja kokoushuoneista.

genelec uusilastensairaala-003

“IP-verkossa toimivien kaiuttimien käytössä on se erittäin suuri etu, että kaiuttimen ja äänilähteen (tässä tapauksessa Apple Mac Pro, joka ajaa ääniohjelmistoa) välille ei tarvita perinteisiä äänikaapeleita. Ilman IP-verkkoa järjestelmä olisi vaatinut satoja metrejä äänikaapelointia ja se olisi ollut paljon herkempi monenlaisille häiriöille”, Ikonen selittää. “IP-ääniverkossa signaali käsitellään datana tietokoneverkon verkkokaapeleiden kautta. Toisin sanoen, äänijärjestelmä hyödyntää jo olemassa olevaa verkkoa, joka luonnollisesti on todella paljon kustannustehokkaampaa. Ja mikä tärkeintä, signaaliketju ei kärsi lainkaan ja ääni voidaan uudelleentuottaa täydellisesti”.

Jon-Patrik Kuhlefelt, Sibelius-Akatemian ääniteknikko ja digitaalisen äänen erityisosaaja, toimi myös isossa osassa äänimaailman teknisessä ja sisällöllisessä suunnittelussa. “Järjestelmän sydän on Mac Pro -tietokone joka ajaa Max/MSP patchia”, hän kertoo. “Focusriten REDNET PCIeR -äänikortti Mac Pro:ssa syöttää Dante-teknologian avulla ääntä BSS BLU-806DA DSP-prosessoriin, jota hyödynnetään lähinnä kaiuttimien mykistämiseen mahdollisen tulipalon sattuessa. Prosessorin ulostulot syötetään Genelec 8430A IP -kaiuttimiin AES67-standardia hyödyntäen. Focusrite REDNET AM2 -äänikortti taas syöttää äänen AIC25-kaiuttimiin”.

genelec uusilastensairaala-005

Genelec oli täydellinen kumppani Uuden lastensairaalan äänimaailman kaltaiseen kunnianhimoiseen ja haastavaan projektiin.

Kuhlefelt korostaa myös sisäänrakennetulla vahvistimella varustettujen aktiivikaiuttimien hyötyjä. “Koko rakennuksessa on lähes sata Genelecin kaiutinta. Äänimaailmaprojektin kaiuttimien lisäksi sairaalassa on myös yli viisikymmentä 4000-sarjan kaiutinta, joista suurin osa on kompakteja 4020C-malleja. Nämä kaiuttimet on sijoiteltu kokoushuoneisiin ja konferenssitiloihin ympäri sairaalaa. Ilman aktiivikaiuttimia olisimme joutuneet asentamaan todella monta vahvistinta!”, hän toteaa.

Antti Ikonen toteaa lopuksi: “Genelec oli täydellinen kumppani Uuden lastensairaalan äänimaailman kaltaiseen kunnianhimoiseen ja haastavaan projektiin. Kaiuttimien lisäksi Genelec tarjosi äänisuunnitteluryhmälle neuvoja teknisissä ongelmissa, joiden esiintulo oli väistämätöntä tämänkaltaisessa pioneerityössä. Olemme kaikki erittäin ylpeitä saavutuksestamme ja toivomme, että se toimii esimerkkinä monille tuleville projekteille”.


Liittyvät tuotteet