null Bang & Olufsen valitsi Genelecin VR-laboratorioonsa

Bang & Olufsen valitsi Genelecin VR-laboratorioonsa


Tanskalainen kulutuselektroniikka-alan yritys Bang & Olufsen on valinnut Genelecin SAM-tuoteperheen aktiivikaiuttimet uuteen laboratorioonsa. Laboratorio sijaitsee B&O:n Struerin pääkonttorissa, ja siellä tutkijat voivat luoda tarkkoja simulaatioita eri huonetilojen äänestä.

Tanskalainen kulutuselektroniikka-alan yritys Bang & Olufsen on valinnut Genelecin SAM-tuoteperheen aktiivikaiuttimet uuteen laboratorioonsa. Laboratorio sijaitsee B&O:n Struerin pääkonttorissa, ja siellä tutkijat voivat luoda tarkkoja simulaatioita eri huonetilojen äänestä.

Kaiuttimet on kiinnitetty kaiuttomaan huoneeseen sijoitettuun kolmen metrin läpimittaiseen, pallonmuotoiseen putkikehikkoon.

Järjestelmään kuuluu 35 Genelec 8320-älykaiutinta, viisi 8331 The Ones -sarjan koaksiaalikolmitiekaiutinta ja neljä 7050-aktiivisubwooferia, joilla voidaan luoda erilaisia äänikenttiä stereo-, 5.1- tai jopa 22.2-kanavaisilla formaateilla. Tämä ainutlaatuinen järjestelmä mahdollistaa akustisten ympäristöjen, esimerkiksi konserttisalin, auton tai olohuoneen, mallintamisen.

2

Tutkimusprojektin ydin on kaiunnan ymmärtäminen ja analysointi: mitä kaiunta on, miten ääni käyttäytyy rajapinnoissa ja miten kaiunta voi parantaa tai huonontaa kuuntelukokemusta.

”Halusimme elämän todellisuutta kuvaavan laboratorion”, sanoo tohtori Neo Kaplanis, tonmeister ja johtava tutkija B&O:lla. EU-FP7 -tutkimusprojektikonsortion kanssa Kaplanis tutkii mahdollisuuksia kaiunnan vaikutusten kompensoimiseksi B&O:n tuotekehitysosaston hyväksi.

8

”Akustinen muistimme on äärimmäisen lyhyt ja siksi on vaikeaa pitää mielessä tarkasti, miltä tietty kaiutin kuulostaa”, hän jatkaa. ”Ja kaiuttimien koekuuntelu kaupassa ei anna hyvää kuvaa siitä, miltä sama kaiutin kuulostaa omassa olohuoneessasi. Tiesimme, että kaiuttimet eivät kuulosta samalta eri huoneissa, emme vain tienneet mikä äänessä oikein muuttui. Projektin ajatus on siis tutkia ja tallentaa eri tilojen akustiikan ominaisuudet, jotta ne voidaan simuloida kontrolloidussa ympäristössä.”

Kaplanis kehitti uudentyyppisen menetelmän, jolla pystytään tallentamaan tilan yksilöllinen akustinen ”sormenjälki”, minkä jälkeen hän suunnitteli tietokoneohjelman, joka tuottaa tämän tarkasti pallonmuotoisen testilaitteiston avulla.

Genelecin ja B&O:n yhteistyö on jatkunut jo pitkään, toteaa Kaplanisin neuvonantaja Søren Bech, B&O:n tutkimusjohtaja ja Ålborgin yliopiston professori.

”Genelec on vahvaan insinööriosaamiseen perustuva yhtiö, ja filosofia on samanlainen kuin meillä. Koekuuntelimme useita kaiuttimia ja tulimme siihen tulokseen, että SAM-sarjan studiomonitorit sopisivat täydellisesti tarkoituksiimme – huoneen vasteen tallentamiseen ja sitten sen vasteen simuloimiseen kaiuttimilla niin, että kuuntelija voi valita eri kuunteluympäristöjen ja kaiuttimien välillä.”

Kaplanis lisää: ”Halusimme mahdollisimman neutraalisti toistavat kaiuttimet, jolloin kun syötämme niihin signaalin, odotamme sen toistuvan täsmälleen samanlaisena. Genelecin studiomonitorit ovat epäilemättä parhaiden joukossa ja niiden tarkka ja laajalle taajuusalueelle ulottuva suuntaavuuden hallinta on merkittävä etu täällä tehtävässä työssä. Ne ovat lisäksi kevyitä, pienikokoisia ja ne on helppo sijoittaa pallokehikkoon.”

SAM-sarjan monitorien yhteensopivuus Genelecin GLM-kaiutinhallintaohjelman kanssa on keskeinen tekijä projektissa. Kaplanis kertoo: ”Se on todella kätevä, koska säätöjä voi muokata, kaiuttimia voi valita ja mykistää, kaiutinryhmien luonti on helppoa ja koko järjestelmän äänenvoimakkuuden säätäminen onnistuu hyvin. Erilaisten koetilanteiden kokeileminen käy napin painalluksella.”

”Mahdollisuus testata hyvin tarkasti akustisen ympäristön vaikutusta kaiuttimien toistoon ilman, että kuuntelija siirtyy tilasta toiseen, on selvä etu meille, koska emme tunne yksittäisen kuuntelijan olohuoneen akustiikkaa, mutta nyt voimme simuloida kuunteluolosuhteita erittäin tarkasti, kiitos Genelecin asiantuntevan akustisen suunnittelun ja tarkan äänentoiston.”

Genelecin Senior Technologist Thomas Lund kertoo: ”Nyt kun kaksi tällaista maailmanluokan koejärjestelmää on lyhyen ajomatkan päässä toisistaan – Ålborgin yliopistossa on vastaavanlainen – Tanskassa on erinomaiset edellytykset tehdä uutta tutkimusta ja verifioida tuloksia nopeasti kasvavalla immersiiviaudion alalla. Sekä huoneesta riippumaton (esimerkiksi kuulokkeilla tehtävä) että huoneessa tapahtuva kuuntelututkimus hyötyvät The Ones -sarjan kaiuttimien pistesäteilijäominaisuudesta ja GLM:n kalibrointitoiminnosta, jotka vähentävät tuloksia hämärtäviä tekijöitä.”


Liittyvät tuotteet


Tuotteet

35 x 8320A

5 x 8331A

4 x 7050C