null Apocalypticaa ja Geneleciä yhdistää suomalaiset juuret

Apocalypticaa ja Geneleciä yhdistää suomalaiset juuret


Vuonna 1993 perustettu Apocalyptica sai alkunsa omaperäisenä Metallica-tribuuttina, mutta on sittemmin noussut yhdeksi Suomen suurimmaksi vientimenestykseksi rockmusiikin alalla.

Selloilla metallimusiikkia soittava yhtye on myynyt miljoonia albumeita maailmanlaajuisesti ja luonut käsitteen “cello metal”, joka on jo muodostunut omaksi genrekseen. Sellon ”ennustamaton ja dynaaminen” ääni asettaa korkeat vaatimukset äänitysstudion tekniikalle, joten yhtye on jo pitkään etsinyt äänenlaadultaan korkeatasoista ratkaisua, joka sopisi myös yhtyeen käytäntöön tehdä äänityksiä ja miksausta eri paikoissa. Ratkaisu löytyi toisesta suomalaisesta huippubrändistä, iisalmelaisesta Genelecistä.

Apocalyptican jäsenet – Eicca Toppinen, Paavo Lötjönen, Perttu Kivilaakso ja Mikko Sirén – löytävät paljon yhteistä Genelecin kanssa, varsinkin halu luoda uusia ja ennakkoluulottomia ratkaisuja ja valmius kovaan ja pitkäjänteiseen työhön tämän saavuttamiseksi oli ilmeinen yhdistävä tekijä. Tästä seuranneen kansainvälisen menestyksen ovat molemmat ottaneet vastaan suomalaisia juuriaan unohtamatta. Ei siis ole yllättävää, että yhtye on ottanut käyttöönsä Genelec 8341 SAM-kolmitietarkkailukaiuttimet. Nämä aktiivikaiuttimet tarjoavat yhtyeen jäsenille vääristymättömän ja luotettavan toiston, missä ikinä he liikkuvatkaan.

“Tämä on uusi juttu, tällaista ei ole ennen”, selittää Paavo Lötjönen. “Sellon ääni on hyvin dynaaminen, kun taas monen sähköisen instrumentin sointi on taajuusalueeltaan paljon helpompaa tallentaa ja äänikuvan luominen on yksinkertaisempaa. Sellon ääni liikkuu sitävastoin hyvin laajalla taajuusalueella, matalista bassoista diskanttitaajuuksiin, sointivärien skaala on laaja. Huonoilla tarkkailukaiuttimilla kaikki nämä värit eivät välity.”

“Minulla ei ole koskaan ennen ollut yhtä tarkasti ja luonnonmukaisesti toistavaa kaiutinta”, lisää Eicca Toppinen. “Vasen ja oikea kanava eivät erotu, vain tarkasti omilla paikoillaan stereokuvassa olevat äänet. Lisäksi me työskentelemme eri huoneissa, jotka kuulostavat kaikki ihan erilaisilta. Minulla on oma studioni missä työskentelen ja kaverit usein kuuntelevat jossain muualla. Meille on siis suuri etu, että voimme kalibroida kaikki nämä tilat GLM-ohjelman avulla ja saada aikaan yhtenäinen ja luotettava toisto. Voin todella uskoa korviani. Löytyy yksityiskohtia, jotka aiemmin eivät olleet kuultavissa.”

“Tarvitsemme täysin luotettavan äänellisen referenssin”, jatkaa Lötjönen. “GLM:n avulla jokainen kuulee työn tulokset samalla tavalla.”

Pohtiessaan Genelecille ja Apocalypticalle yhteisiä asioita Toppinen nostaa esiin Suomen merkityksen: ”Täällä me asumme metsissä, luonnon keskellä! Meidän pitää olla luovia ja keksiä uusia asioita ja tapoja elää luonnon ympäröiminä. Tämä on meille ja Genelecille yhteistä. Näen valoisan tulevaisuuden yhteistyöllemme, koska sen perusta on molemmille tärkeä. Haluamme luoda jotain yhdessä.”

Lötjönen vahvistaa: “Teemme jotain ainutlaatuista! Mutta tällainen oman tien kulkeminen vaatii hyvää itseluottamusta ja uskoa omaan visioonsa. Sama pätee Geneleciin. Perisuomalainen mentaliteetti.”

Lisätietoa Apocalypticasta saat bändin nettisivulta ja Genelecin The Ones -tuoteperheestä täältä.

Kuvassa vasemmalta oikealle: Paavo Lötjönen, Eicca Toppinen, Perttu Kivilaakso ja Mikko Sirén.

Apocalyptica vastaili Facebook-seuraajiemme kysymyksiin Livelähetyksessämme 11.4. Voit katsoa sen täällä.


Viime vuoden puolella pääsimme haastattelemaan Eiccaa, Paavoa ja Mikkoa:Liittyvät tuotteet


Tuotteet

2 x 8341A