Talousjohtajat Iiris Komulainen and Pauliina Timlin

Hei, olen Iiris Komulainen ja toimin Genelecin talousjohtajana 31.12.2022 saakka.

Viiden Tansanian työvuoden jälkeen suoritin BBA International Entrepreneurship -tutkinnon ja toimin projektipäällikkönä Territorial Employment Pact EU-hankkeessa. Kun 2006 kesällä Genelec haki talouspäällikköä, oli se juuri sitä, mitä olin odottanut. Genelec tarjosi ammattiani vastaavan tehtävän kansainvälisessä työyhteisössä. Työhaastattelussa Ilpo Martikainen, edeltäjäni ja nykyinen hallituksen puheenjohtaja Ritva Leinonen sekä tuleva esimieheni, toimitusjohtaja Veikko Hyvönen piirsivät eteeni kuvan yrityksestä, johon tunnuin itsekin sopivan. Lopuksi Ilpo totesikin hitaan rauhalliseen tapaansa: ”No, jos sinä olet siellä Tansaniassa pärjännyt, niin kyllä sinä varmasti meilläkin pärjäät.”

Vastuullani on ollut suunnitella, toteuttaa, seurata, kehittää ja johtaa Genelecin taloudellista toimintaa strategisten ja toiminnallisten tavoitteiden saavuttamiseksi niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä. Päivittäiset työtehtäväni vaihtelivat joskus pieniinkin yksityiskohtiin liittyvistä asioista koko konsernia koskeviin tehtäviin. Yhdessä taloustiimin kanssa huolehdimme, että vastuullamme oleva talous- ja palkkahallinto pyörii sujuvasti ajallaan, ja tuottaa tietoa, johon niin kollegat kuin ulkopuoliset sidosryhmätkin voivat luottaa.

Vanhan sanonnan mukaan vuodet eivät ole veljeksiä keskenään. Eivät ole olleet, mutta eivät ole olleet myöskään sisaruksia näihin 16 vuoteen sisältyneet työpäivät. Genelec on kehittänyt ja oppinut uutta, sekä kasvanut ja kehittynyt, mutta aina tavoitteellisesti ja arvoilleen uskollisena. On ollut hienoa saada olla mukana rakentamassa tätä polkua yhdessä kaikkien upeiden geneleciläisten kanssa. Olen oppinut uutta joka päivä, ja saanut tutustua uusiin ihmisiin ja kulttuureihin niin konsernin sisällä kuin yhteistyössä asiakkaiden, toimittajien ja erilaisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Ihmiset ovat aina tärkeimpiä ja parasta!

Iiris Komulainen image

Hienoja ovat olleet ne hetket, kun olen saanut tunnustusta tekemisestäni silloin, kun vähiten olen sitä osannut odottaa, ja tärkeitä ovat ne muistot, kun olen saanut tukea päiviin, jotka eivät ole olleet kaikkein helpoimpia. Kiitollisena muistelen niitä kaikkia vuosien varsilta.

Mieleeni on myös jäänyt osa Ilpon onnittelupuheesta 50-vuotispäivilläni: ”…toivon, että sitten aikanaan jäät eläkkeelle meiltä Geneleciltä…”. Ja näinhän on nyt tapahtunut.

Iiris, Annikki and Ilpo image
Iiris, Annikki and Ilpo Martikainen.

Olen jakanut elämäni puolisoni Sulevin kanssa yli 45 yhteisen vuoden ajan. Meillä on aikuiset, jo pois kotoa muuttaneet lapset, esikoispoika Otto ja tytär Oili, jotka hekin ovat aikanaan saaneet kuulua Genelecin työyhteisöön. Äitini asui kanssamme viimeiset viisi elinvuottaan ja nyt huolehdimme Sulevin äidistä. Perhe on aina ollut se rakastava, tukeva ja luotettava perusta kaikelle tekemiselleni.

Olemme asuneet ja tehneet työtä niin napapiirin pohjoispuolella kuin päiväntasaajan eteläpuolella. Työ- ja elämänkokemukseni on kertynyt liike-elämästä, kehitysyhteistyöstä, julkisen ja kolmannen sektorin projekteista, puolustusvoimista ja erilaisista järjestöistä.

Kun olin aikoinani Genelecin työhaastattelussa, minulta kysyttiin, minkä kirjan olen viimeksi lukenut ja mikä elokuva on tehnyt minuun vaikutuksen. Kysymys oli todella mieluinen, koska olen aina rakastanut lukemista ja katson mielelläni hyviä elokuvia. Haastatteluajasta tähän keskusteluun taisikin sitten tärväytyä suurin osa.

Olemme aina matkustelleet ahkerasti viimeisiä vuosia lukuun ottamatta. Kesämökki Kuusamossa on aherruspaikka kesäisin, samoin kuin kotimme puutarha Iisalmen Kirkonsalmella. Mielellämme myös vietämme aikaa perheen, ystävien ja sukulaisten kanssa hyvien pöydän antimien äärellä.

Kun on elänyt viisi vuotta itäisessä Afrikassa ja tehnyt työtä ruohonjuuritasolla rinta rinnan tansanialaisten nuorten ja heidän perheidensä kanssa, oppi, kuinka vähällä ihmisten on tultava toimeen ja kuinka turhaa suuri osa oman elämämme kulutuksesta ja materiasta on. Kestävä kehitys minulle on tavoitetila siihen, että maailman ekologinen jalanjälki olisi mahdollisimman tasainen maasta ja asuinpaikasta riippumatta. Suomen ekologinen jalanjälki on nyt viisinkertainen Tansaniaan verrattuna. Tansanialainen tarvitsisi enemmän ja me voisimme luopua jostakin.

Tulla joksikin,
mennä jotakin kohti,
vai antaa askelten keinun
kuljettaa ihmeiden maassa,
missä kukkien tuoksu
jää ihon pintaan
kuin rakastava katse
kylmän päivän varalle.

-Veikko Hyvönen, runoteoksesta Kolme huonetta-

Yllä oleva Veikon runo kuvaa oivasti elämäni kulkua. Se on ollut enemmänkin sattumusten eteen tuomien polkujen seuraamista, kuin määrätietoista ja tavoitteellista omien halujen toteuttamista. Kuinka paljon olenkaan saanut kokea, nähdä ja oppia, niitä ihon pintaa jääneitä tuntoja ja tuoksuja.

Nyt on aika siirtyä uuteen elämänmalliin, jättää työ vähemmälle ja nauttia uudesta uudella tavalla. Jäin eläkkeelle talousjohtajan toimestani 1.1.2023, jolloin Pauliina Timlin otti ohjat Genelecin taloushallinnosta. Kaikkea hyvää ja täysi tukemme sinulle Pauliina!

Iiris & Pauliina image

Pauliina Timlin

Olen Pauliina Timlin, Genelecin talousjohtaja 1.1.2023 alkaen.

Aloitin työt Genelecillä syyskuussa 2019 Financial Controllerin roolissa. Työskentelin tätä ennen HT-tilintarkastajana Pohjois-Pohjanmaalla. Savossa syntyneenä sydän kaipasi noin 10 vuoden jälkeen takaisin kotiseudulle ja Genelecillä avautunut työpaikka taloustiimissä oli tähän odotettu ratkaisu.

Kuluneiden vuosien aikana olen toiminut taloustiimin esimiehenä, johtanut kuukausittaista kirjanpitoa ja raportointia niin osakeyhtiön että konsernin osalta sekä ollut vastuussa taloushallintajärjestelmien kehittämisen ja automatisoinnin projekteissa. Tulevaa positiotani varten olen päässyt perehtymään monipuolisesti talouden johtamisen tehtäviin ja vastuisiin.

Pauliina Timlin image

Yksi mielenkiintoisimmista asioista työssäni on saada toimia yhteistyössä muiden geneleciläisten kanssa. Keskusteleva ilmapiiri ja työtapa on opettanut paljon toisten henkilöiden työtehtävien näkökulmista niihin asioihin, joita itse taloushallinnon puolelta tarkastelen. Olen saanut olla kehittämässä ja syventämässä talouden Business Partner -roolia toisten funktioiden kanssa.

Ensimmäisen vuoden aikana pääsin vierailemaan tytäryhtiöissämme Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Oli hienoa päästä tutustumaan kasvokkain kollegoihimme, joihin muuten olemme yhteydessä pääasiassa sähköisten viestintävälineiden kautta. Japanin tytäryhtiöön tutustumista paikan päällä odotan innokkaasti!

Muutimme Iisalmeen yhdessä aviomieheni Tero-Pekan kanssa syksyllä 2019 aloittaessani työt Genelecillä. Kaksospoikamme Nooa ja Niilo syntyivät helmikuussa 2022 ja vietinkin ko. vuoden vanhempainvapaalla. Nyt tammikuussa 2023 teimme mieheni kanssa roolinvaihdon hänen jäädessä hoitamaan poikiamme kotiin ja minun siirtyessä takaisin työelämään.

Äitiysloman aikana aloitin pilateksen harrastamisen. Muuten vapaa-ajan vietän perheeni kanssa yhteisestä ajasta nauttien sekä kotona että matkustellen. Myös musiikki ja lukeminen ovat minulle rakkaita harrastuksia.

Toiveenani on jättää lapsillemme sellainen maailma, jossa on hyvä ja turvallinen elää ja olla. Olisi hienoa, että seuraavakin sukupolvi pääsee nauttimaan puhtaasta luonnosta ja terveellisestä ympäristöstä kuten mekin olemme saaneet tehdä. Näyttämällä esimerkkiä niin työssä kuin henkilökohtaisessa elämässä me edesautamme tätä haavetta toteutumaan.

Pauliina BGA image