null Soundon varusti uuden ulkotuotantoautonsa Genelecin 5.1-järjestelmällä

Soundon varusti uuden ulkotuotantoautonsa Genelecin 5.1-järjestelmällä


Kotimainen äänituotantoyritys valitsi The Ones Smart Active -monitorit.

Livetuotannot muuttuivat melko rajusti maailmanlaajuisen pandemian aikana, sillä tapahtumia täytyi tuottaa ilman yleisöä ja samalla pyrittiin säilyttämään fyysinen etäisyys työntekijöiden välillä. Modernit ulkotuotantoautot osoittautuivat oivaksi ratkaisuksi tilanteeseen, sillä ne toimivat sekä tuotanto- että teknologiakeskuksina ja tarjosivat samalla välttämättömän fyysisen etäisyyden.

Pandemian jälkeisessä maailmassa ulkotuotantoautot ovat edelleen toiminnan ytimessä ja niistä ohjataan, reititetään ja lähetetään niin konsertteja, otteluita kuin kaikenlaisia live-tapahtumia. IP-pohjaisten tuotantojen ja SMPTE-2110-standardin tulon jälkeen ulkotuotantoja suunnittelevat yritykset, järjestelmäintegraattorit, live-tuotantojen palveluntarjoajat ja lähetystoiminnan harjoittajat ovat kaikki tehneet yhteistyötä tehdäkseen tuotantoautosta entistäkin tehokkaampia ja monipuolisempia työkaluja.

Eräs näistä yrityksistä on suomalainen Soundon, joka on erikoistunut konsertti- ja tv-tallennuksiin. Sen pääosaamisaluetta ovat monikameratuotannot sekä suorat lähetykset. Kun Soundonin tiimi huomasi, että tuotantoautoja vaativien lähetyssessioiden määrä oli nousussa, päättivät he ostaa ja räätälöidä toisen kuorma-auton alkuperäisen ajoneuvonsa lisäksi. Nyt he voivat ottaa vastaan enemmän varauksia ja varmistaa, että jälkituotantoja voidaan tehdä yhä tiiviimmällä aikataululla.

8351B-malli toimii erityisen hyvin matalilla keskitaajuuksilla.

Soundon PR Image 3

Koska he olivat valinneet Genelecin monitorit alkuperäiseen autoonsa ja olleet niihin tyytyväisiä, uuteen autoon päätettiin asentaa samanlaiset. "Halusimme tehdä uudesta autostamme vanhan kaltaisen, jotta se tarjoaisi saumattoman järjestelmienhallinnan, eikä olisi väliä kummassa niistä työskentelemme", kertoo Soundonin äänisuunnittelija ja toimitusjohtaja Timo Virtanen. ”Vaikka toinen auto on jossain tuotantopaikassa, voimme silti tehdä jälkituotantoja toisessa autossamme. Ei tarvitse olla hienoa studiohuonetta, kun voit tehdä kaiken liikkuvassa autossa. Myös audiolaitteistomme on kasvanut niin paljon, että tarvitsimme entistä isommat säilytystilat.”

He valitsivat Genelecin 5.1-ratkaisun, jossa LCR-paikoille asennettiin koaksiaaliset 8351 kolmitiemonitorit, ja niiden seuraksi kompakti pari 8331-monitoreja täydennettynä 7360-subwooferilla. Järjestelmään ollaan lisäämässä myös toinen 7360 entistäkin matalampien tasojen saavuttamiseksi. Kaikkia valittuja tuotteita yhdistää korkea suorituskyky ja tilaa säästävät ominaisuudet. ”Vuonna 2017 totesimme, että 8351A on erittäin sopiva meille, mutta tajusimme, että tähän projektiin tarvitsemme jotain muuta”, Virtanen muistelee. ”Studiohuone on melko kapea (2,5 m leveä), mikä tarkoitti sitä, että sivuheijastusten hallinta oli meille erittäin tärkeää, joten valitsimme nyt uudemman 8351B-mallin. Se toimii entistä paremmin matalilla keskitaajuuksilla ja kuulostaa uskomattoman hyvältä."

Genelecin monitorit ovat täysin omaa luokkaansa.

Soundon PR Image 2
Timo Virtanen, Soundon Oy:n äänisuunnittelija ja toimitusjohtaja.

Molemmissa autoissa on Avid-ohjainpinnat ja uudessa myös Grace M908 -monitorikontrolleri, joka on suunniteltu käsittelemään surround- ja immersiivisiä formaatteja. Lisäksi GLM-ohjelmistoa käytetään monitorijärjestelmän konfigurointiin ja kalibrointiin. Näillä autoilla voi huolehtia kaikesta tallentamisesta jälkituotantoon saakka. "Kun on itse nauhoittanut sisällön, on mukava nähdä se loppuun asti", Virtanen hymyilee.

Pieniä haasteita syntyi auton sisätilojen suunnittelussa, kun puusepäntöissä ja verhoilussa piti ottaa huomioon ääni- ja videolaitteistot. Monitorien telineiden kiinnityksiin tehtiin räätälöityjä säätöjä, jotteivat ne pääsisi putoamaan jarrutettaessa tai kiihdytettäessä tien päällä. "Tähän sopeutuminen oli kuitenkin suhteellisen helppoa, koska meillä oli mallina vanha auto, emmekä joutuneet rakentamaan täysin tyhjästä", Virtanen pohtii.

Genelecin monitorit ovat selkeästi lisänneet Soundonin uusimpaan tuotantoautoon laatua ja tarjonneet yritykselle valtavan edun, kun sillä on edessään uusi kiireinen ajanjakso. "Olemme tehneet vasta muutaman keikan tällä uudella autolla, mutta se kuulostaa paremmalta ja taajuuskäyrä on tasaisempi kuin vanhassa", Virtanen päättää. " Genelecin monitorit ovat täysin omaa luokkaansa - olen todella tyytyväinen lopputulokseen!"

Soundon PR Image 4


Liittyvät tuotteet