null Musiikki ja audio ovat iso osa Juuso Mäkilähteen elämää

Musiikki ja audio ovat iso osa Juuso Mäkilähteen elämää


Juuso Mäkilähteen perheen uusi hirsikoti on valmistunut. Taloa rakentaessa suunniteltiin tarkkaan myös kodin äänentoisto niin, että se tukee perheen elämää. Lue artikkeli ja katso videolta, miltä Kirkkonummella näyttää ja kuulostaa, kun musiikkia kuunnellaan nyt Genelecin kaiuttimista ympäri taloa.

Radiotoimittaja ja juontaja Juuso Mäkilähde avaa ovet perheen uudenkarheaan hirsitaloon Kirkkonummella kertoakseen sen äänentoistovalinnoista. Juusolle oli alusta asti selvää, että kodin äänentoisto pitää suunnitella perheen elämää tukevaksi.

“Meillä ei ollut kahta sanaa sen suhteen. Halusimme ehdottomasti Genelecin kotimaiset ja laadukkaat kaiuttimet.”

Apuun pyydettiin Hifistudion asiantuntijat. Juuso päätyi hankkimaan äänentoistojärjestelmän Hifistudion kautta, koska se oli hänelle kätevin ratkaisu. Hifistudiolta löytyivät kaiuttimet ja apu kokonaisuuden suunnitteluun, asennus sekä neuvot ja tuki käyttöönottoon.

Juuso Mäkilähde Hifistudio Image 1
Hifistudion Antti Vuorilahti (vas) auttoi Juuso Mäkilähteen perhettä suunnittelemaan käytännöllisen äänentoiston uuteen kotiin.

Ääntä ohjataan puhelimella

Olohuoneessa vietetään paljon aikaa. Sinne valittiin yhdet Genelecin yleisimmistä kaiuttimista, G Three -aktiivikaiuttimet. Näitä suosittuja aktiivikaiuttimia näkee myös monessa ravintolassa ja kaiuttimet sopivatkin moneen eri ympäristöön. Juuso Mäkilähteen kodin äänentoiston suunnittelusta vastannut Hifistudion Antti Vuorilahti kertoo, että G Three -kaiutin riittää usein jopa itsessään, eikä välttämättä kaipaa rinnalleen bassokaiutinta.

Juusolle on kuitenkin tärkeää saada välillä myös bassot jytäämään, jonka vuoksi olohuoneeseen valittiin aktiivikaiutinten kaveriksi yksi alabassokaiutin: Genelec F Two subwoofer.

Äänentoisto on suunniteltu niin, että jokainen perheenjäsen voi kuunnella sitä mitä haluaa, juuri silloin kun haluaa. Mäkilähteen kotona kaiuttimia on monessa huoneessa, eri puolilla taloa. Järjestelmään valittiin Harman Kardonin Citation-esivahvistin, joka mahdollistaa kokonaisuuden mutkattoman käytön.

Järjestelmän ohjaaminen on helppoa, kun kaikki onnistuu älypuhelimella tai tabletilla. Mäkilähde kehuu modernin ohjaamisen käytännöllisyyttä. “Jos haluan, voin salilla kuunnella jotain herkempää, ja perhe voi luukuttaa rokkia keittiössä.”

Mäkilähteen perhe käyttää Applen Airplay 2:ta äänen ohjaamiseen kotona. Yhdellä pyyhkäisyllä saa jokaisen huoneen näkyviin. Puhelimesta valitaan vain kappale, jota halutaan kuunnella sekä huone, jossa halutaan kuunnella. Äänenvoimakkuuden voi säätää huonekohtaisesti suoraan puhelimella.

Juuso Mäkilähde Hifistudio Image 2
Lattialla seisova, Genelecin aktiivinen alabassokaiutin, F Two varmistaa matalat bassosoundit olohuoneen televisio- ja rentoutumishetkiin.

Äänentoisto uudiskohteeseen – aloita suunnittelu ajoissa!

Hifistudion Antti Vuorilahti muistuttaa kaikkia uutta taloa rakentavia olemaan ajoissa liikkeellä – myös äänentoiston suhteen. Kun taloprojektiin on löydetty sähkösuunnittelija ja sähkösuunnitelma on otettu työn alle, on hyvä hetki saapua Hifistudion liikkeeseen ja kertoa, mitä toivoo kodin äänentoistolta. Liikkeessä asiantuntijalle voi kuvailla mitä, missä ja miten kotona haluaa kuunnella. Olennaista on esimerkiksi se, millä laitteilla kuunnellaan. Löytyykö kodista vielä cd-levyjä ja -soitin vai kuunnellaanko musiikkia pääasiassa puhelimella? Itsellä ei kuitenkaan tarvitse olla valmista suunnitelmaa.

“Oli loistavaa, ettei minun tarvinnut tietää tarkemmin mitä haluan ja mitä mahdollisuuksia on. Hifistudion asiantuntijat auttoivat ja rakensivat meille äänentoistosuunnitelman”, Juuso korostaa suunnittelun helppoutta.

Myös sisustuksen näkökulmasta on tärkeää, että äänentoiston suunnittelu aloitetaan hyvissä ajoin. Kun tiedetään, mihin, kuinka monta ja millaisia kaiuttimia tulee, voidaan äänentoisto huomioida osana kokonaisuutta. Esimerkiksi piuhat ja vahvistin voidaan piilottaa, kuten Mäkilähteen kotona tehtiin.

“Keittiöön yläkaappiin varattiin jo hyvin varhaisessa vaiheessa oma paikka vahvistimille. Kaappiin tuotiin tarvittavat johdot ja pistorasiat heti valmiiksi.”

Kaiutinten värivalinnoilla on iso merkitys tilan tunnelmaan. Mäkilähteen olohuoneeseen valikoituivat valkoiset G Three -kaiuttimet, kun taas kuntosali sai seinilleen vastaavat kaiuttimet rouhealla RAW-värityksellä. RAW-sävy luo tunnelman raa’alla alumiinipinnallaan ja sopii erinomaisesti Mäkilähteen kuntohuoneeseen.

Juuso Mäkilähde Hifistudio Image 3
Valkoiset G Three -aktiivikaiuttimet ovat varma valinta olohuoneeseen, jossa vietetään paljon aikaa.

Juuso Genelec HifiStudio 1800x1080
Kuntosalin yläkulmien kaiutinten väriksi valikoitui RAW eli raaka alumiini. Näistä kaiuttimista kelpaa kuunnella treenimusiikkia.

Kodinhoitohuoneen ja keittiön uppokaiuttimet ovat todellinen tilaihme

Kodinhoitohuone on paikka, jossa Mäkilähde hoitaa niin perheen pyykkihuollon kuin aamutoimetkin. Siksi tilaan haluttiin mahdollisuus kuunnella aamuradiota. Honkarakenteen valmistama talo on suunniteltu niin, että kodinhoitohuone on osa vanhempien talonpäätyä päämakuuhuoneen ja vaatehuoneiden ohella.

“Täällä on kiva kuunnella radiota aamuisin ilman, että koko perhe herää.”

Keittiössä ja kodinhoitohuoneessa kaiuttimet haluttiin upottaa kattoon, jotta huoneiden käyttötila saadaan maksimoitua. Kumpaankin huoneeseen valittiin upotussyvyyden perusteella Genelecin AIW25-uppokaiuttimet. Vuorilahti huomauttaa, että usein omakotitaloissa on haasteena se, ettei katossa ole tilaa. Tämä haaste taklattiin Mäkilähteen kotona Genelecin uppokaiuttimilla. Kumpaankin huoneeseen valittiin tilaan sopivan värinen kaiutin: kodinhoitohuoneeseen musta ja keittiöön valkoinen.

Juuso Mäkilähde Hifistudio Image 5
Kodinhoitohuoneen kattoon upotetun kaiuttimen musta ulkoasu istuu tilan tummaan sisustukseen.

Hifistudion Vuorilahti kuvailee upotettavan AIW25-kaiuttimen sijoittuvan äänellisesti Genelecin G Threen ja sen pikkuveli G Two -kaiuttimen väliin.

"Hyvää on se, että näissä on myös valmis back box eli taustakotelo, jotta basso soi alaspäin – ja se oikeasti soi hyvin. AIW25 on äärettömän hyvä uppokaiutin.”

Kattoon asennettavat upotuskaiuttimet ovat ratkaisuna myös Mäkilähteen mieleen.

“Uppokaiuttimet ovat mahtava lisä! Hienoa, että tällaisia pystyy käyttämään ylipäätään. Erilaisten tilojen ja visuaalisuuden vuoksi kotona on paikkoja, joissa on kiva saada kaiuttimet pois tieltä. Kuitenkin niin, että äänentoisto on asunnossa läsnä.”

Juuso Mäkilähde Hifistudio Image 6
Keittiön kattoon asennettu valkoinen AIW25-uppokaiutin sulautuu tilan värimaailmaan.

Hyvä äänentoisto pelastaa lapsiperheen siivouspäivän

Muutaman kuukauden asumisen jälkeen niin tavarat kuin äänentoistokin ovat löytäneet paikkansa. Perhe on ollut erittäin tyytyväinen uuden kodin ääniratkaisuihin.

“Musiikki ja audio ylipäätään ovat todella iso osa elämääni. On mahtavaa, että uudessa kodissa pystyn kuluttamaan ääntä ihan missä, milloin ja miten haluan.”

Mäkilähteen suosikkikokemus on ollut monille lapsiperheille tuttu siivouspäivä. Päivä ei aina maistu kaikille, mutta uusi äänentoistojärjestelmä on tarjonnut iloa siivoushetkiin.

“Ollaan lyöty joka ikinen kaiutin täysille, ja kuunnellaan musiikkia samalla kun siivotaan.”

Siivoaminen sujuu paljon jouhevammin, varsinkin kun biisilista on rakennettu yhdessä.

“Siivouspäivänä soi biisejä aina Rammsteinista Saku sammakkoon – mutta hyvin soi!


Katso videolta, miten Genelecin kaiuttimet ovat asettuneet Juuso Mäkilähteen kotiin.


Liittyvät tuotteet