Genelec esittelee 4420 ja 4430 Smart IP -kaiuttimet ISE-messuilla

Genelec laajentaa julkisten tilojen äänentoistojärjestelmiin tarkoitettujen aktiivikaiuttimien valikoimaansa. Viime syksynä esitellyn Genelec 4430:n rinnalle julkaistaan ISE-messuilla Amsterdamissa uusi, pienempi 4420.

Molemmissa sovelletaan Genelecin kehittämää  Smart IP -teknologiaa, jossa yhdistyvät korkealaatuinen toisto ja yksinkertainen liitäntä IP-verkkoon yhdellä johdolla. Smart IP tarjoaa audiosignaalin ja kaiuttimien integroitujen vahvistimien tarvitseman sähkön jakelun, audiojärjestelmien ja kaiuttimien konfiguroinnin, valvonnan ja toistovasteen kalibroinnin standardimallisen CAT-kaapelin välityksellä. Kaiutinjärjestelmän suunnittelu, asennus ja käyttö ovat Smart IP -teknologian ansiosta ennennäkemättömän yksinkertaisia ja kustannustehokkaita.

Myös Pohjoismaissa jo aiemmin julkaistu 4430 esiintyy ensi kerran ISE-messuilla 4420:n rinnalla, eikä Smart IP -malliston laajeneminen tule jäämään tähän – uusia malleja on odotettavissa tulevaisuudessa.

4420 ja 4430 toistavat IP-verkon Dante-, AES67- ja ST2110-30-audioformaatteja ja ottavat tarvisemansa käyttösähkön PoE/PoE+ Power-over-Ethernet standardin mukaisesti IP-verkosta. Saman IP-verkon kautta kaiuttimia hallitsevan Genelec Smart IP Manager -tietokoneohjelman avulla järjestelmäsuunnittelijat pystyvät konfiguroimaan miltei rajattoman määrän huoneita, alueita, kaiuttimia ja audiokanavia. Ohjelmiston avulla voidaan myös tunnistaa verkkoon liitettyjä laitteita, tehdä akustisen vasteen kalibrointi sekä organisoida ja valvoa järjestelmää. Näin Smart IP -kaiuttimet soveltuvat monimutkaisiin ja akustiikaltaan vaikeisiin asennuskohteisiin.

Smart IP Manager -ohjelmiston ohjelmointirajapinta (API) mahdollistaa kaiuttimien ohjauksen ja hallinnan kolmannen osapuolen laitteiden tai ohjelmistojen, esimerkiksi kotiautomaatiojärjestelmien kautta. Näin kaiutinjärjestelmän käynnistys ja sammutus, äänenvoimakkuus, äänilähteen valinta ja muut asetukset tulevat vaivattomasti käyttöön. Smart IP -teknologia tukee pakkaamatonta, pienellä tiedonsiirtoviiveellä striimattavaa äänisignaalia ja kaiuttimien synkronointia alle mikrosekunnin tarkkuudella. Striimausta voidaan hallita Dante Controller- ja Dante Domain Manager-ohjelmistoilla, joilla voidaan hallita myös analogista, symmetristä audiosignaalia. Kaiuttimeen voidaan siis kytkeä samanaikaisesti IP-audiosignaali ja analoginen audiosignaali. Analogista signaalitietä voidaan käyttää myös varajärjestelmänä.

Vain 226 mm korkean 4420:n taajuusvaste on 55 Hz – 39 kHz (-6 dB). Kaiutinelementit ovat neljän tuuman bassoelementti ja ¾ tuuman metallikalottidiskantti, joita käyttävät 2 x 50 W D-luokan vahvistimet. Maksimiäänenpaine on 100 dB. 4430:n korkeus on 285 mm, elementit viiden tuuman basso ja ¾ tuuman metallikalottidiskantti ja D-luokan vahvistimet 2 x 50 W. 4430:n taajuusvaste on 45 Hz - 39 kHz (-6 dB) ja maksimiäänenpaine 104 dB.

Genelecin kaikki kaiuttimet suunnitellaan ja valmistetaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Kierrätysalumiinin käyttö kaiutinkoteloissa, pieni virrankulutus, luotettavuus, huollettavuus ja pitkä käyttöikä  ovat ekologisia ratkaisuja, mutta tuottavat myös säästöjä järjestelmien asentajille ja käyttäjille. Saatavilla olevat värit kattavat mustan ja valkoisen lisäksi RAL-värikartan 120 sävyä. Lisävarusteena on saatavissa monipuolinen valikoima kiinnittimiä ja telineitä, joilla kaiuttimet voidaan turvallisesti ja tyylikkäästi sijoittaa lattialle, seinälle, laipioon tai vaikkapa trussirunkoon.

Genelecin toimitusjohtaja Siamäk Naghian:

“4430 on jo käytössä  Helsingin FAME Musiikkimuseossa,  Moesgaard Museossa Aarhusissa Tanskassa ja  Tampereen G Livelabissa ja olemme vakuuttuneita, että järjestelmäsuunnittelijat ottavat hyvin vastaan myös pienemmän 4420 Smart IP -kaiuttimen. Näiltä ensimmäisiltä Smart IP -järjestelmien käyttäjiltä ja rakentajilta saamamme erittäin positiivisen palautteen perusteella odotamme innolla ISE-messuja ja uskomme vahvasti AV Installation -tuotesegmenttimme hyvään kehitykseen tulevaisuudessa.”

Genelec esittelee uusia 4420- ja 4430-kaiuttimia  ISE-messujen osastolla 3-B115. Messut järjestetään Amsterdamissa 11.-14.2.